Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić budyń jaglany czekoladowy?

Kasza jaglana rozgościła się w naszych kuchniach. Nic dziwnego – może stanowić doskonałą podstawę do stworzenia deserów, takich jak m.in. budyń jaglany czekoladowy. Dlaczego ten deser cieszy się coraz większą popularnością i na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas jego przygotowania?

Przygotowanie budyniu jaglanego jest niezwykle proste – wystarczy zagotować kaszę jaglaną z mlekiem, poczekać aż kasza całkowicie „wchłonie” mleko i całość miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladowa wariacja na temat tego deseru przypadnie do gustu wszystkim amatorom czekoladowego aromatu i smaku. Czekoladowy budyń jaglany stanowi także z pewnością zdrowszą alternatywę dla budyniów „z proszku” ze sklepowych półek. Aby uzyskać wegańską wersję tego deseru wystarczy zastąpić mleko jego roślinnym zamiennikiem i wybrać czekoladę bez dodatku mleka i jaj. Dla osób, które nie unikają produktów odzwierzęcych, istotną zaletą przygotowania czekoladowego budyniu jaglanego może być fakt, że same decydują jakie produkty się w nim znajdą – mogą przygotować pyszny deser bez konserwantów, barwników i np. słodzony stewią lub miodem.

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Budyń jaglany czekoladowy z kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/budyn-jaglany-czekoladowy-z-kawalkami-czekolady-i-wiorkami-kokosowymi/

Share:

Zadbaj o:
  • Dobrej jakości kakao i czekoladę

    Podstawą do stworzenia budyniu jaglanego jest mleko i kasza jaglana. Jeżeli jednak decydujemy się na przygotowanie wersji czekoladowej, powinniśmy sięgnąć po dobrej jakości czekoladę, np. czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel. W przypadku deserów o tak prostej recepturze, każdy element odgrywa niezwykle istotną rolę. Czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel należy przed dodaniem do budyniu jaglanego rozpuścić w kąpieli wodnej, aby połączenie wszystkich składników było łatwiejsze. Podczas miksowan

  • Mleko – albo słodkie mleko roślinne, albo mleko krowie

    Nie każde mleko sprawdzi się w przypadku deserów – mleko odtłuszczone UHT może być zbyt rzadkie. W przypadku budyniu jaglanego najlepiej sprawdzi się mleko krowie nieodtłuszczone albo mleko roślinne. Wybierz mleko kokosowe lub migdałowe, będą miały najdelikatniejszy smak, a przy tym idealnie podkreślą aromat czekolady.

Uważaj na:
  • Przypalanie się kaszy

    Gotowanie kaszy jaglanej nie jest niczym trudnym, o ile garnek z mlekiem i kaszą zostanie ustawiony na wolnym ogniu. Zbyt szybko gotowana kasza może się przypalić, bo mleko wyparuje zamiast połączyć się z kaszą. Najlepiej cały proces przeprowadzać powoli, pod przykryciem – co jakiś czas mieszając składniki. Gotowanie kaszy na czekoladowy budyń jaglany nie powinno zająć więcej niż 15 minut.

  • Produkt słodzący

    Czekoladowy budyń jaglany należy posłodzić. W tym celu warto sięgnąć po produkty takie jak syrop klonowy czy miód. Należy jednak dodać je jeszcze przed zmiksowaniem całości składników, aby słodycz rozłożyła się równomiernie. Pamiętaj, że miodu z mlekiem nie należy gotować, dlatego dodaj go do kaszy na chwilę przed miksowaniem, a nie podczas podgrzewania.