Kawa Ice Mokka

Liczba porcji:

1 porcja

Łączny czas:

10 min

Przygotowanie:

10 min

Oczekiwanie:

-

Poziom trudnosci:

Łatwy
Kawa Ice Mokka

Będą potrzebne

Ciekawostka

W książce E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy” o tym przepisie czytamy: „Wyborny napój, który jednakowo amatorom kawy, jak i amatorom czekolady będzie smakował. (...) Połączenie tych dwu napoi daje świetny rezultat smakowy”. A my nie możemy się z tym nie zgodzić. Dlatego z czystym sumieniem polecamy Mokkę zarówno wielbicielom kawy, jak i wielbicielom czekolady.

Składniki

  • 120 ml mleka
  • 60 ml mocnej kawy (najlepiej espresso)
  • kostki lodu
  • bita śmietana do dekoracji – opcjonalnie

Produkty E.Wedel:

  • 4–6 kostek Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% lub Lekko Gorzkiej 50%
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuść w rondelku z grubym dnem. Kiedy lekko przestygnie nabieraj czekoladę na łyżkę i smaruj nią wewnętrzne ścianki szklanki. Odstaw do zastygnięcia
  2. Przygotuj porcję mocnej kawy i zimne mleko.
  3. Do przygotowanych wcześniej szklanek wrzuć kilka kostek lodu, wlej kawę i uzupełnij mlekiem.
  4. Kawę możesz udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą. Doskonale smakuje też z kulką lodów waniliowych.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Przy smarowaniu szklanki czekoladą możesz przekręcać naczynie w różne strony tak, aby czekolada rozlała się w fantazyjne wzorki.

Smacznego!