Kawa Ice Mokka
1
10 min
1 porcja
Łatwe
Napoje i koktajle

Kawa Ice Mokka

W książce E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy” o tym przepisie czytamy: „Wyborny napój, który jednakowo amatorom kawy, jak i amatorom czekolady będzie smakował. (...) Połączenie tych dwu napoi daje świetny rezultat smakowy”. A my nie możemy się z tym nie zgodzić. Dlatego z czystym sumieniem polecamy Mokkę zarówno wielbicielom kawy, jak i wielbicielom czekolady.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Przy smarowaniu szklanki czekoladą możesz przekręcać naczynie w różne strony tak, aby czekolada rozlała się w fantazyjne wzorki. Taka kawa mokka nie lubi czekać... Lepiej od razu usiądź wygodnie i delektuj się kawą jak z najlepszej kawiarni.

Zapomnij o podróży do Włoch czy wychodzeniu z domu  specjalnie po kawę. Przed Tobą przepis na kawę mokka z lodem, bitą śmietaną i smakowitymi dodatkami, którą z łatwością przygotujesz w domu.

Pamiętaj o dodaniu lodów waniliowych. Najlepiej sprawdzą się Lody E.Wedel Ptasie Mleczko® Waniliowe 460 ml. Przygotujesz iście niebiański deser...

Jak podać kawę z rozpuszczoną czekoladą? Sprawdzone pomysły na efektywne serwowanie kawy ice mokka

Kawa Ice Mokka najlepiej prezentuje się w wysokiej szklance. Sięgnij po szklankę z grubego szkła, która zazwyczaj służy jako naczynie na zimne napoje.

Warto rozejrzeć się za kultowymi słoiczkami do podawania napojów. Z pewnością spotkałaś/łeś takie słoiczki w niejednej kawiarni.

Ważne, aby szklanki, w których podasz swoją Ice Mokkę, były przezroczyste. Tylko wtedy podana kawy zachwyci najpierw oczy, a potem podniebienie.

Pyszna kawa mokka z bitą śmietaną i kostkami lodu. Jak zrobić najlepszą bitą śmietanę w parę minut?

Kawa Ice Mokka z bitą śmietaną to nie lada gratka dla każdego fana dobrej kawy i deserów. W przepisie proponujemy podanie kawy z bitą śmietaną, lecz niebawem poznasz więcej sprawdzonych pomysłów. Zacznij od przygotowania kawy z bitą śmietaną wedle przepisu, który zawsze się udaje. Poza tym dowiesz się, czym ozdobić porcję bitej śmietany.

Jak zrobić perfekcyjną bitą śmietanę w domu?

Caffè mocha z lodem i bitą śmietaną świetnie smakuje o każdej porze dnia. Najlepsze jest to, że do przygotowania kawy z tego przepisu potrzebujesz tylko kilku prostych składników. Zacznij od bitej śmietany.

Na początek przygotuj potrzebne składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36% - koniecznie mocno schłodzonej,
  • łyżkę cukru pudru,
  • olejek waniliowy lub amaretto - wybierz takie jaki lubisz.

Zanim zaczniesz ubijać śmietanę, wstaw metalową miskę i widełki miksera do lodówki na kilkanaście minut. Następnie przelej śmietankę do miski i ubijaj przez pół minuty na najwolniejszych obrotach, aby śmietana nie ochlapała wszystkiego dookoła.

Następnie ustaw najszybsze obroty i kontynuuj ubijanie do momentu, kiedy widełki miksera będą zostawiać wyraźne ślady na bitej śmietanie.

Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i olejki aromatyczne - kontynuuj ubijanie. W razie konieczności zwolnij obroty.

Bita śmietana tak jak lubisz - sprawdzone dodatki do deseru

Bita śmietana jest już gotowa. Teraz wystarczy dodać ją na wierzch kawy. Na tym jednak nie koniec. Sięgnij po sprawdzone dodatki i modyfikuj ten przepis na kawę z bitą śmietaną za każdym razem, kiedy masz ochotę na coś pysznego.

Oprósz bitą śmietanę cynamonem, tartą czekoladą, kawałkami owoców, pokruszonymi wafelkami - świetnie sprawdzą się Wafle Mini Orzechowe 160g, kolorowymi posypkami lub klasycznym kakao.

Kolorowe owoce sezonowe lub dżem

Na wierzch bitej śmietany możesz położyć plasterki truskawek, kilka malin, jagód lub plasty słodkiego mango. Owoce możesz zastąpić dowolnym dżemem. Wypróbuj pomarańczowy - świetnie sprawdza się do deserów.

Jeśli nie masz świeżych owoców ani dżemu, przygotuj szybki mus z mrożonych owoców. Wrzuć je na chwilę do blendera z odrobiną wody i oblej musem porcję bitej śmietany. Pycha!

Zrób syrop czekoladowy z ziarnami kawy

Kawa Ice Mokka może być przygotowana z różnymi dodatkami. Domowy syrop czekoladowy to alternatywa dla polewy czekoladowej – o niej też zaraz przeczytasz. Sprawdź, jak zrobić syrop czekoladowy z całymi ziarnami kawy.

Jak zrobić syrop czekoladowy? Przepis krok po kroku

Pyszny syrop czekoladowy do Kawy Ice Mokka zrobisz raz-dwa z użyciem kilku podstawowych składników. Sprawdź czego Ci potrzeba:

  • 80 g brązowego cukru
  • 180 ml wody
  • 20 ziaren kawy
  • 15 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel
  • 70 g Kakao Ciemnego z Ghany
  • szczypta soli

Przygotuj rondelek. Wsyp do niego cukier i dodaj 2-3 łyżki wody – tyle, by cukier wchłonął ją całą. Zamieszaj i podgrzej, aż cukier się roztopi i zamieni w karmel.

Teraz dodaj ziarna kawy, kakao, resztę wody, szczyptę soli i czekoladę (najlepiej połam ją na małe kawałki, by szybciej się rozpuściła).

Cały czas mieszaj i podgrzewaj syrop, aż się zagotuje. Zdejmij z ognia.

Przecedź syrop, aby odsiać ziarna kawy.

Możesz od razu dodać go do kawy lub zostawić do przestygnięcia na kilkanaście minut. Potem przelej go do buteleczki lub słoika. W temperaturze pokojowej możesz go przechowywać przez kilka dni, a w lodówce nawet 2 miesiące.

Pamiętaj, że syrop czekoladowy tężeje w niskiej temperaturze i może się okazać, że po wyjęciu z lodówki będzie trzeba go rozpuścić w kąpieli wodnej.

Polewa czekoladowa z Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel

Polewa czekoladowa świetnie nadaje się do kawy mokka, kawy latte i innych przepisów na bazie tego napoju. Możesz wlać ją na dno wysokiej szklanki z kawą lub cienkimi strumieniami zrosić bitą śmietanę na wierzchu kawy.

Połączenie kawy i czekolady to zawsze dobry pomysł na niejeden deser. Sprawdź, jak zrobić polewę czekoladową do Kawy Ice Mokka.

Jak zrobić polewę czekoladową do Kawy Ice Mokka? Domowa polewa idealnym dodatkiem do kawy

Do kawy i nie tylko... Polewa z tego przepisu przyda Ci się w niejednym przepisie. Nada się do ciast i innych deserów.

Na początek przygotuj potrzebne składniki. Zakładamy, że polewa będzie wytrawna więc nie dodawaj do niej cukru.

Przygotuj:

  • 80 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel
  • 125 ml śmietanki kremówki 36%

Na początek wlej śmietankę do rondelka. Podgrzej ją, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną na kawałki czekoladę.

Mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną. W razie potrzeby postaw na mały ogień lub dolej odrobinę mleka, jeśli polewa będzie zbyt gęsta.

Gotowa polewa powinna mieć gładką konsystencję. Po schłodzeniu będzie tężeć.

Najlepiej, jeśli w ostudzonej polewie zanurzysz trzepaczkę kuchenną i z jej pomocą skropisz bitą śmietanę na Kawie Ice Mokka. Tak ozdobiona kawa wygląda, jak z niejednej kawiarni - a to wszystko bez wychodzenia z domu.

Wybierz ulubione dodatki do Kawy Ice Mokka

Na pewno jest coś takiego, co zawsze chciałaś/łeś dodać do kawy, ale jakoś nie było okazji. Dodaj do swojego napoju to, na co masz ochotę. Sięgnij po cynamon, lody, pokruszone ciasteczka, mleko migdałowe i posiekaną czekoladę karmelową... A to dopiero początek przygody z tym przepisem.

Dopisz swój rozdział do wariacji na temat Kawy Ice Mokka.

Tymczasem sprawdź jak zaparzyć pyszną kawę domowymi sposobami.

Najpopularniejsze metody parzenia kawy - zrób idealną kawę do swojego przepisu na Ice Mokka

W każdym zakątku świata kawę zaparza się nieco inaczej. W Turcji i Arabii Saudyjskiej kawę gotuje się wielokrotnie w tyglu - czasem na rozgrzanym piasku. Podobne zwyczaje spotkasz w Grecji i na Bałkanach.

Kawa z tygielka jest gęsta i mocna. Koniecznie dodaj do niej cukier, bo inaczej może Ci nie posmakować tak bardzo...

Kawa oznaką miłości

Przy okazji, czy wiesz, że kawa była w Turcji ważnym elementem starania sie rękę ukochanej? Zalotnik przychodził do rodziny wybranki na kawę i kolacje. Dziewczyna przygotowywała kawę i dodawała do niej cukier - jeśli było go dużo - meżczyzna miał aprobatę dziewczyny. Jeśli kawa była gorzka... wiadomo, co to oznaczało.

Kawa w dzbanku

Aby przygotować kawę w dzbanku, zagotuj nieco więcej wody. Na każdą porcję kawy przygotuj 7 g zmielonej kawy i 160 ml wody. Kawę zalewamy gorącą wodą - nigdy wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę ok. 90°C.

Po zalaniu kawy w dzbanku trzeba chwilę odczekać, aż fusy opadną na dno. Warto zamieszać wodę i ponownie odczekać, aż zmielona kawa opadnie na dno. Całość nie powinna trwać więcej niż 10 minut.

Potem przelewamy kawę do wysokich szklanek i postępujemy zgodnie z przepisem na Kawę Ice Mokka.

French Press inaczej zwany tłoczkiem

Ta metoda parzenia przyda się do wielu przepisów na kawę - m.in. do kawy latte. Jeśli chcesz szybko przygotować pyszną kawę spraw sobie French Press.

Wybierz taki ze szkła i metalowych elementów. Zasada parzenia jest bardzo podobna do przygotowywania kawy w dzbanku - 7 g kawy na 160 ml wody.

Wsyp zmieloną kawę, zalej gorącą wodą, zamieszaj i odczekaj chwilę. Naciśnij tłok i oddziel fusy od naparu. Po chwili możesz już przelać kawę do szklanek.

Włoska kawiarnka - kafetiera - mokka

To najprostszy sposób, aby otrzymać kawę podobną do espresso. Urządzenie zaparza kawę gorącą wodą pod ciśnieniem, więc uzyskujesz efekt podobny do parzenia espresso. Kawa smakuje najlepiej od razu po zaparzeniu, zanim wystygnie.

Do przepisu na Ice Mokkę sprawdzi się podwójne espresso lub podwójna porcja kawy z kawiarki.

Kawiarki mają różne rozmiary dopasowane do ilości filiżanek kawy, które chcesz przygotować. Do sitka wsyp drobno zmieloną kawę. Szczelnie zakreć urządzenie i postaw na ogień. Czekaj, aż kawa zacznie syczeć i wylewać się do górnej części kawiarki.

Kawiarka to świetne rozwiązanie dla Ciebie, jeśli nie masz ekspresu do kawy.

Ekspres do kawy - automatyczny i półautomatyczny

Nowoczesne ekspresy parzą idealne kawy na bazie espresso, gdzie wystarczy tylko jedno kliknięcie. Choć oczywiście poziom Twojego wkładu w jej przygotowanie jest zależny od modelu ekspresu. Może być całkowicie automatyczny – sam zmieli kawę, wymierzy jej dozę, nawet spieni mleko, lub półautomatyczny, najczęściej z wyjmowaną kolbą. 

Wybierając kawę w ziarnach masz lepszą kontrolę nad jakością kawy – ładne, równomierne ziarna to gwarancja dobrego smaku.

Wiesz już jak przygotować Kawę Ice Mokka i jak zaparzyć pyszne espresso do tego przepisu. Zatem czas na kawę w Twoim wykonaniu.

Smacznego!

Komentarze