Następne
Wróć do listy porad

Tort „last minute” – jak go zrobić?

Urodziny, imieniny i rocznice śluby to wyjątkowe uroczystości. Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy zapominamy o tych wydarzeniach. Co zatem zrobić, by ukochana osoba nie zorientowała się, że nie zapisaliśmy w swoim kalendarzu tak ważnej dla niej daty? Mamy dla Ciebie proste rozwiązanie!

Pamiętaj, by pamiętać… jeśli jednak zapomnisz, pomożemy zapomnieć Ci o problemie. Wystarczy, że skorzystasz z naszych inspiracji na tort “last minute”. Tort czekoladowy to również świetny deser, gdy chcesz urozmaicić chwile spędzone z przyjaciółmi przy gorącej herbacie. To, co smaczne, nie musi bowiem być czasochłonne!

Share:

Zadbaj o:
  • Oryginalny pomysł

    Jeśli do przyjęcia urodzinowego została niecała godzina, możesz poratować się zakupem gotowego deseru. Torcik Wedlowski E.Wedel to idealny prezent, który na pewno zasmakuje bliskiej Ci osobie. Co więcej, jego oryginalna forma na pewno zaskoczy solenizanta. Torciki przygotowywane są na bazie wafelków i kremu orzechowego, a całość oblana jest aksamitną wedlowską czekoladą. Każdy deser jest ręcznie dekorowany, co dodaje mu wyjątkowości.

  • Niezbędne składniki do przygotowania ciasta

    Jeśli chcesz przygotować własną wariację z wykorzystaniem czekolady, będziesz potrzebować: 200 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia, 40 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, 175 gramów miękkiego masła, dwóch jajek, 150 ml śmietany 18%.

  • Mus do ciasta

    Ciemnobrązowy mus przygotujesz, wykorzystując: 175 gramów czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel, 7,5 dekagramów masła, 80 gramów cukru pudru, łyżeczkę miodu, pół szklanki śmietany dwunastoprocentowej. Dzięki takiemu nadzieniu zachwycisz wypiekiem nawet najbardziej wymagające osoby.

  • Odpowiednią gęstość kremu

    Wszystkie składniki niezbędne do zrobienia ciasta, umieść w misce, a następnie zmiksuj je przy użyciu blendera na gładką, gęstą masę. Kiedy składniki połączą się, podziel je na dwie, równe części. Połowę kremu przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włóż całość do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz całość przez około 25 minut, a następnie odstaw ciasto do ostudzenia. Drugą część masy przygotuj dokładnie w ten sam sposób.

Uważaj na:
  • Rozpuszczoną czekoladę

    Czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel rozpuść z masłem w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do nich miód, śmietanę oraz przesiany cukier puder, mieszając wszystko. Odstaw masę do lodówki, a gdy zgęstnieje, posmaruj nią ciasto. Tort możesz ozdobić według własnego uznania.

  • Kąpiel wodną

    Rozpuszczając czekoladę, warto pamiętać o kilku, istotnych wskazówkach. Wlej wrzątek do garnuszka, a następnie przygotuj miskę o średnicy większej niż rondelek. Połam czekoladę, a rozdrobione kawałki przełóż do naczynia, umieszczając wszystko nad wrzątkiem. Mieszaj całość do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Pamiętaj, by miska była sucha, a jej dno nie stykało się z powierzchnią wody. Uważaj również, by nie przypalić czekolady. Cały czas zwracaj uwagę na siłę ognia.

  • Mieszanie czekolady

    Nie mieszaj czekolady przez cały czas. Gdy zauważysz, że jej konsystencja staje się płynna, dopiero wówczas możesz lekko roztrzepać całość. Istotne jest również to jakiej czekolady używasz. Najłatwiej roztapiają się produkty o dużej zawartości kakao. Możesz również wcześniej posiekać czekoladę, dzięki czemu będzie się lepiej rozpuszczać. Błyszczącą masę uzyskasz, gdy dodasz do niej łyżkę oleju.