Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić świąteczne ciasteczka maślane?

Chociaż święta mogą kojarzyć się głównie z pierniczkami, w tym wyjątkowym okresie warto przygotować także ciasteczka maślane. Kruche, delikatnie słodkie z silnym akcentem prawdziwego masła, znajdą niejednego zwolennika. Ładnie udekorowane, doskonale sprawdzą się w roli prezentu.

Bazą ciasteczek maślanych jest przepis na tradycyjne kruche ciasto. Wystarczy zapamiętać proporcje: 30 (dag mąki): 20 (dag masła): 10 (dag cukru) i dodać jedno żółtko. W ten sposób powstaje przepis na udane małe wypieki. Dodatkowym atutem jest to, że świąteczne ciasteczka maślane są szybkie i łatwe w przyrządzaniu. Dlatego możesz je zrobić razem z bliską Ci osobą – jako np. element bożonarodzeniowych przygotowań. To świetny sposób na spędzenie wolnego czasu razem – dzięki temu połączysz przyjemne z pożytecznym. Poznaj więc cenne wskazówki i …. przystąp do słodkiej pracy.

Share:

Zadbaj o:
  • DOBREJ JAKOŚCI SKŁADNIKI

    Nie ma udanych wypieków bez dobrych składników, dlatego zadbaj o jakość produktów. Sięgnij po prawdziwe masło (o zawartości tłuszczu minimum 82%), czekoladę (np. czekoladę mleczną E.Wedel) potrzebną do dekoracji oraz marmoladę z największą zawartością owoców. Jakość składników wpływa na smak wypieków, dlatego sięgaj po odpowiednie produkty. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że świąteczne ciasteczka maślane będą przepyszne!

  • ODPOWIEDNIE FOREMKI

    Chociaż ciasteczka maślane mogą przyjąć dowolne kształty, warto zadbać o świąteczne foremki. Nie ma nic bardziej klimatycznego niż wypieki w kształcie choinki, bałwanka, gwiazdki, dzwoneczka czy serduszka, a Wielkanocą – pisanki czy zajączka. Możliwości jest naprawdę wiele, dzięki czemu wyczarujesz prawdziwe cukiernicze dzieła sztuki.

  • ŚWIĄTECZNE DODATKI

    Kruche ciasteczka jeszcze bardziej spotęgują atmosferę świąt, jeśli zadbasz o odpowiednie dodatki. Chodzi m.in. o orzechy włoskie, pistacje, żurawinę, płatki migdałowe oraz inne bakalie. Wystarczy, że wgnieciesz je w ciasto, a ciasteczka maślane będą jeszcze bardziej świąteczne – nie tylko z wyglądu, ale również w smaku.

Uważaj na:
  • ZBYT DŁUGIE ZAGNIATANIE CIASTA

    Jeśli ciasto będziesz zagniatać zbyt długo, ciasteczka mogą się nie udać. To właśnie w krótkim czasie wyrabiania tkwi tajemnica ich kruchości. Staraj się więc ograniczyć do minimum zagniatanie – tylko do połączenia składników.

  • ZBYT CIENKIE ROZWAŁKOWANIE CIASTA

    Im cieńsze będzie ciasto, tym więcej ciasteczek upieczesz. Warto jednak zachować grubość ok. 0,5 cm – dzięki temu ciasteczka z łatwością odkleisz od stolnicy bez ryzyka uszkodzenia i zdeformowania kształtu.

  • WYSOKĄ TEMPERATURĘ PIECZENIA

    Świąteczne ciasteczka maślane należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec przez ok. 10 minut. Nie należy jednak podnosić temperatury w celu skrócenia czasu pieczenia. Jeżeli piekarnik będzie zbyt mocno rozgrzany, ciasteczka bardzo szybko staną się brązowe na wierzchu i nie będą dopieczone w środku.