Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić sernik o smaku straciatella?

Sernik uznawany jest za jedno z tradycyjnych, polskich ciast. Istnieje wiele receptur na idealny deser na bazie twarogu. Przepisy i tajemnice przekazywane są kolejnym pokoleniom, jednak najlepsze ciasto to te przygotowywane przez babcie lub mamy. Sernik straciatella jest nieco bardziej egzotyczną wersją popularnego deseru.

Sernik straciatella to idealny deser na jesienne wieczory przy kominku oraz spotkania z przyjaciółmi. Trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie niż dobrej jakości czekolada i słodki twaróg. Pamiętaj, by przepisy traktować jako inspirację – nie bój się eksperymentować! Wierzymy, że zainspirujesz również nas do tworzenia coraz bardziej oryginalnych receptur i słodkich wariacji. Być może na najbliższe święta przygotujesz dla swoich bliskich sernik właśnie w takim wydaniu?

NIEZBĘDNE SKŁADNIKI

Do przygotowania sernika będziesz potrzebować 500 gramów zmielonego sera białego, szklankę śmietany 30%, 200 gramów cukru pudru, łyżeczkę soku z cytryny, 2,5 łyżki żelatyny, 100 ml gorącej wody, 70 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel, biszkopty i pięć łyżek dżemu malinowego.

Share:

Zadbaj o:
  • Dobrej jakości czekoladę

    Przygotuj tortownicę, a jej spód wyłóż biszkoptami. Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem, sokiem z cytryny. Do masy wsyp drobno pokrojoną czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel i wymieszaj całość. Na koniec dolej żelatynę i przełóż masę do formy. Dżem podgrzej, a następnie nakładaj go na ciasto tak, by powstały dekoracyjne wzory. Sernik odstaw do lodówki aż całkowicie stężeje.

  • Najlepszą jakość dżemu

    Jeśli chcesz, by Twoje ciasto miało niezwykły smak, zadbaj o produkty dobrej jakości. Zwróć uwagę na zawartość kakao w czekoladzie. Możesz również przygotować dżem zamiast wykorzystać ten dostępny w sklepach spożywczych.

  • Owocową dekorację

    Swój sernik możesz wykończyć cytrusowym dodatkiem. Aby go przygotować, skórkę pomarańczy obierz tak, by powstał długi, cienki pasek. Biały miąższ usuń przy pomocy białego nożyka, gdyż jego smak nie jest przyjemny. Skórkę przełóż do małego rondelka, a następnie dodaj kilka łyżek cukru i 125 ml wody. Gotuj całość przez pół godziny. Tak przygotowane pomarańcze możesz przechowywać w foliowym woreczku. Skórki, ze względu na swoją delikatną strukturę, są bardzo elastyczne, dzięki czemu uformowanie z n

Uważaj na:
  • Żelatynę

    Wykorzystywane w kuchni białko jest mieszaniną glicyny, proliny oraz hydroksyproliny. Żelatyna pod wpływem wody tworzy układ koloidalny, który z łatwością przeistacza się w żel. Warto jednak pamiętać, że temperatura otoczenia nie może być zbyt wysoka. Po rozpuszczeniu żelatyny, odstaw ją na kilkanaście minut aż całkowicie ostygnie.

  • Odpowiednie przygotowywanie dżemu

    Jeżeli chcesz przygotować dżem samodzielnie, musisz się do tego odpowiednio przygotować i zrobić go minimum dzień wcześniej. Potrzebne Ci będą dwa kilogramy malin i 40 dekagramów cukru. Umyj owoce, oczyść z szypułek, a następnie połowę z nich zmiażdż i zasyp cukrem. Po kilku godzinach ugotuj masę na niewielkim ogniu, aż całość zgęstnieje. Wsyp pozostałe maliny, a potem dokładnie wymieszaj wszystko. Gorący dżem nałóż do wyparzonych słoików i poczekaj aż ostygnie.