Następne
Wróć do listy porad

Mrożona czekolada do picia w 3 pysznych odsłonach

Czy wiesz, że? To naukowo udowodnione, że czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach działa korzystnie na cały nasz organizm? Szczególnie warto sięgać po nią latem, gdy za oknem żar leje się z nieba. Dlaczego? Zdaniem badaczy, mrożona czekolada na zimno chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym, wspomaga krążenie krwi, a zawarte w niej flawonole zapobiegają powstawaniu komórek rakowych. I choć latem raczej wolimy sięgać po lody niż czekoladę, jej najwięksi miłośnicy nie powinni – i wcale nie muszą – z niej rezygnować! Sprawdź, jak zrobić idealną mrożoną czekoladę na zimno, które idealnie chłodzi i sprzyja Twojemu zdrowiu.

Jesteś fanem czekolady? Nie chcesz rezygnować z jej smaku nawet w najbardziej upalne dni? Nie musisz! Dzięki naszym szybkim prostym przepisom przygotujesz idealnie orzeźwiający napój na lato. Przekonaj się, że czekolada nie tylko doskonale syci i rozgrzewa, ale też chłodzi i smakuje… na zimno. Gwarantujemy, że stanie się Twoim ulubionym wakacyjnym deserem, dla którego porzucisz ciężkie ciasta i ciasteczka!

Share:

Zadbaj o:
  • Mroźne orzeźwienie Frappe

    Na koniec – frappe. Jeśli lubisz czekoladę i kawę, to połączenie z pewnością przypadnie Ci do gustu. Do wykonania tej mrożonej czekolady do picia potrzebujesz mleka, kawy i ulubionej czekolady. Mleko przelej do blendera, dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę, ostudzoną kawę i kostki lodu. Miksuj do połączenia składników. Gotową kawę czekoladową podawaj w wysokich szklankach. Na wierzchu zetrzyj kilka kostek czekolady, dodaj bitą śmietanę lub gałkę lodów waniliowych.

  • Pikantny akcent w wersji na zimno

    Nie bez powodu mieszkańcy gorących regionów świata w upalne dni sięgają po… chilli. Ostra przyprawa dzięki zawartości kapsaicyny pobudza organizm do pocenia, co z kolei przynosi ochłodę od upału. W Twoim letnim menu nie może więc zabraknąć chilli serwowanego w idealnie zmrożonym napoju czekoladowym. Jego przygotowanie rozpocznij od rozpuszczenia czekolady w rozgrzanym mleku. Możesz użyć do tego zwykłej czekolady lub czekolady o smaku chili. Jeśli lubisz intensywny smak przyprawy – dodaj niewielk

  • Ochłodę o smaku mięty

    Do wykonania tego obłędnie pysznego napoju potrzebujesz jedynie tabliczkę mlecznej lub owocowej czekolady, szklankę mleka i gałązkę świeżej mięty. Ciekawy efekt wizualny uzyskasz wykorzystując w napoju białą czekoladę, która po wymieszaniu z miętą zabarwi się na zielono. Zacznij od rozgrzania w garnku mleka, do którego po chwili należy dodać rozgniecione w dłoniach liście mięty. Gdy mleko się zagotuje, a mięta puści sok, dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Po jej rozpuszczeniu wystarczy, że prz

Uważaj na:
  • Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej

    Podczas rozpuszczania czekolady w tak zwanej kąpieli wodnej, uważaj, aby do miski, w której znajduje się czekolada, nie dostała sie woda. Miska wewnątrz powinna być całkowicie sucha, zarówno przed włożeniem do niej czekolady, jak i w trakcie rozpuszczania.

  • Mleko w rondelku

    Aby nie dopuścić do przypalenia mleka, wlej najpierw do rondelka odrobinę wody i zagrzej, a następnie dodaj mleko i podgrzewaj. Warstwa wody będzie stanowić swego rodzaju izolację, która zapobiegnie przywieraniu mleka do dna.