Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić krem z białej czekolady – idealny do owoców?

Masz ochotę na smaczny deser z sezonowych owoców? Wcale nie musisz jeść ich sauté. Postaw na urozmaicenie, przyrządzając krem z białej czekolady. Delikatny, puszysty, lekki i umiarkowanie słodki, stanowi doskonały dodatek, dzięki któremu owoce będą smakować jeszcze lepiej. Poznaj kilka wskazówek, które pomogą przygotować czekoladowy krem.

Krem z białej czekolady wcale nie musi być stanowić masy do tortu lub ciasta. Świetnie sprawdza się w roli dodatku do wielu innych produktów, np. lodów czy właśnie owoców. Sprawia, że pozornie zwykły deser zmienia swoje oblicze. Staje się jeszcze pyszniejszy – do tego stopnia, że natychmiast znika z talerzyków. Jego zaletą jest również to, że pasuje do różnych owoców: począwszy od truskawek i malin, poprzez jagody i morele, skończywszy na bananach. Jeżeli więc nie masz pomysłu na szybki podwieczorek, owoce z dodatkiem kremu z białej czekolady, idealnie sprawdzi się w tej roli.

Share:

Zadbaj o:
  • SCHŁODZONE SKŁADNIKI

    Do przygotowania kremu z białej czekolady musisz użyć schłodzonych składników. Dlatego śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone przechowuj w lodówce. Wyjmij je dopiero, gdy przystąpisz do pracy. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że krem uzyska odpowiednią konsystencję.

  • DOBREJ JAKOŚCI PRODUKTY

    Sekretem udanego kremu są produkty dobrej jakości. Wybieraj więc składniki pochodzące do sprawdzonych i zaufanych producentów. Jest to gwarancją doskonałego smaku.

  • OPTYMALNY CZAS UBIJANIA

    Krem musi być sztywny, dlatego składniki powinny być odpowiednio długo ubijane. Warto jednak kontrolować ten proces, ponieważ dłuższe miksowanie może doprowadzić do zwarzenia masy.

  • ŚREDNIE OBROTY MIKSERA

    Składniki na krem z białej czekolady musisz miksować z właściwą prędkością. Ustaw urządzenie na średnie obroty, dzięki czemu zmniejszysz ryzyko przebicia kremu lub jego zwarzenia.

Uważaj na:
  • ZAGOTOWANIE ŚMIETANY

    Przygotowując krem z białej czekolady, musisz rozpuścić ją w kremówce. Stale kontroluj ten proces, by nie doprowadzić do zagotowania śmietany. W przeciwnym razie krem nie uzyska sztywnej konsystencji.

  • DODANIE CIEPŁEJ MASY CZEKOLADOWEJ

    Masa na bazie kremówki i białej czekolady musi być odpowiednio schłodzona. Jeśli ciepłą dodasz do serka mascarpone, krem może się zwarzyć i nie ubije się. Po rozpuszczeniu czekolady odstaw masę w chłodne miejsce – tak, aby osiągnęła temperaturę pokojową.

  • PRZECHOWYWANIE KREMU W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

    Gotowy krem z białej czekolady musisz przechowywać w odpowiednich warunkach chłodniczych. Umieść go w lodówce, aby zachował swoją konsystencję i był przyjemny w smaku. Wyjmij go na chwilę przed podaniem owoców. Jeśli krem będziesz przechowywać w temperaturze pokojowej, straci on swoją sztywność i będzie narażony na szybsze zepsucie się (szczególnie latem, gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury).