Następne
Wróć do listy porad

Sposób na czekoladowy suflet

Suflet to marzenie każdego czekoladoholika. I zmora niejednego, nawet zaawansowanego kucharza! Niepotrzebnie – by cieszyć się perfekcyjnie wyrośniętym sufletem z odpowiednio wyrośniętym ciastem i piankowym środkiem, wystarczy znać kilka kluczowych zasad przygotowywania tego nietuzinkowego, słodkiego deseru. Poniżej przedstawiamy te, dzięki którym Twój suflet nie będzie zbyt suchy, za bardzo mokry ani też nie opadnie!

Jeszcze gorący, lekko puszysty, mający konsystencję delikatnej pianki, w której wbita łyżeczka opada powoli ku brzegom kokilki. Suflet – bo o nim mowa, to deser wyrafinowany zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Jego nazwa, pochodząca od francuskiego „souffler” oznacza tyle co „dmuchanie” ciasta, któremu suflet zawdzięcza swoją delikatną strukturę. I choć uchodzi on za wypiek skomplikowany, do jego przygotowania konieczne jest przede wszystkim dokładne przestrzeganie dobrego przepisu. Dowiedz się, jak zrobić idealny suflet czekoladowy!

Share:

Zadbaj o:
  • Staranne przygotowanie masy

    Od większości wypieków suflet różni się przede wszystkim tym, że zawarta w nim mąka gotowana jest wcześniej pod postacią podobną do beszamelu. Zacznij od wymieszania mąki, cukru oraz mąki kukurydzianej, które będą chronić wypiek przed opadaniem. W drugiej misce zmiksuj na gładką masę żółtko oraz jajko. Następnie, do masy jajecznej dodaj mieszankę mąk i wymieszaj.W rondelku zagotuj mleko ze śmietanką, a po przestudzeniu dodaj je do gotowej już masy.

  • Dodanie pożądanego smaku

    Sekret perfekcyjnego sufletu tkwi w piankowym środku, któremu warto nadać ulubiony smak, Najczęściej wnętrze sufletu wypełnia rozpuszczona czekolada, która dodatkowo podkręca charakter słodkiego deseru. Przy jej wyborze warto postawić na taką o dużej zawartości kakao. By podkreślić wyrafinowany smak wypieku, możesz dodać do niego także odrobinę konfitury owocowej, a jeśli lubisz niebanalne połączenia – ser pleśniowy, który świetnie współgra z czekoladą.

  • Temperowanie żółtek

    Wspomniana już masa jajeczna odpowiada za smak i konsystencję słodkiego, czekoladowego deseru. Ważne jest, by dodawać ją do wciąż lekko ciepłej masy beszamelowej, a nie do takiej, która zdążyła całkiem przestygnąć. Konieczne jest też intensywne mieszanie masy, w trakcie którego żółtka nieco się podgotują i sprawią, że ciasto będzie bardziej lekkie, zwarte i sprężyste.

Uważaj na:
  • Nieposmarowanie foremki

    Tradycyjny suflet powstaje w kokilce. Foremka ta, ze względu na swoje gładkie brzegi zapewnia równomierne wyrastanie deseru. Przed zapieczeniem sufletu istotne jest jednak dokładne posmarowanie wnętrza kokilki masłem i obsypanie jej cukrem. Upewnij się, że zabezpieczyłeś każdy centymetr foremki. Jeśli już na początku zapiekania masa sufletowa przylgnie do jednego z brzegów, deser nigdy nie wyrośnie poprawnie. Jeśli zapomnisz o wysmarowaniu kokilki – suflet równie szybko wyrośnie, co i opadnie.

  • Nieodpowiedni sposób pieczenia

    Piekarnik, w którym przygotowujesz suflet, musi być dobrze nagrzany. Temperatura pieczenia powinna być jednocześnie wysoka na tyle, by wypiek nabrał lekko brązowego koloru i równo wyrósł. Zbyt wysoka temperatura może jednak sprawić, że zamiast typowej dla sufletu pianki, powstanie mocno zwarte ciasto. By tego uniknąć, wybierz pieczenie standardowe – z ogrzewaniem z dołu i z góry. W zależności od piekarnika, do upieczenia sufletu wystarczy 15-20 minut w temperaturze około 180-200 stopni.

  • Otwieranie piekarnika w czasie pieczenia

    Lekka konsystencja sufletu to zasługa „oczek”, które rozszerzają się pod wpływem wysokiej temperatury. Nagłe jej obniżenie, na przykład poprzez otwarcie piekarnika,, może skutkować uciekaniem powietrza z sufletu, a co za tym idzie – zmniejszeniem „oczek” i opadnięciem słodkiego deseru. Lekki mus o gładkiej konsystencji to prawdziwe kulinarne niebo. Przekonaj się o tym, przygotowując idealny czekoladowy suflet dla siebie, swoich bliskich lub znajomych.