Następne
Wróć do listy porad

Pierniki w czekoladzie – najlepsze sposoby na zrobienie świątecznych ciasteczek

Pierniki w czekoladzie to słodki przysmak, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Mają charakterystyczny korzenny smak i zapach, pozostają długo świeże. Można je zjadać od razu, można nimi dekorować choinkę. Jakie są najlepsze sposoby na zrobienie tych świątecznych ciasteczek?

Share:

Zadbaj o:
  • Doskonałą korzenną przyprawę

    Kluczowe dla pięknego zapachu tak kojarzącego się z Bożym Narodzeniem są przyprawy korzenne. Najlepsze to te zrobione samodzielnie – wystarczy blenderem lub w młynku do kawy zmielić cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, kardamon, goździki i anyż. Po zmieleniu taką przyprawę trzeba przechowywać w szczelnym pojemniku.

  • Prawdziwy miód

    Niezbędnym składnikiem pierników w czekoladzie jest prawdziwy miód, zwróć uwagę w czasie zakupów, aby nie był to miód sztuczny. Ten składnik nie tylko dodaje słodyczy piernikom w czekoladzie, ale także sprawia, że długo zachowają świeżość oraz będą miały charakterystyczny miodowy smak.

  • Najlepszej jakości kakao

    Do ciasta koniecznie dodaj najlepszej jakości kakao. Dzięki temu pierniczki będą miały piękny brązowy kolor, zaś smak pogłębi się i wyszlachetnieje.

  • Leżakowanie

    Ważnym etapem przygotowywania świątecznych pierników w czekoladzie jest leżakowanie ciasta. Po podgrzaniu miodu z przyprawami i masłem, ostudzeniu, a następnie dodaniu mąki przesianej z kakao, sody oczyszczonej oraz żółtek i ubitych na sztywną pianę białek wszystkie składniki łączymy. Powstanie bardzo gęste i klejące ciasto, które należy odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na co najmniej dwadzieścia cztery godziny. Po tym czasie przystępujemy do wałkowania i pieczenia piernika.

Uważaj na:
  • Konsystencję ciasta

    Ciasto na pierniki po wyjęciu z lodówki może być nadal bardzo klejące. Jeśli w żaden sposób nie daje się go wałkować należy je podsypać mąką. Należy jednak pamiętać, że musi pozostać lekko klejące – zwłaszcza jeśli do pierników w czekoladzie ma trafić nadzienie – dzięki klejącej konsystencji pierniki doskonale się skleją i nic nie wypłynie w czasie pieczenia.

  • Grubość po rozwałkowaniu

    Ciasto najlepiej podzielić na kilka części i wałkować partiami na płaski i równy placek o grubości około trzech milimetrów. Pierniki bardzo mocno rosną w piekarniku. Ważne jest także, aby każde ciastko miało taką samą grubość dzięki czemu wszystkie upieką się w jednym czasie.

  • Czas pieczenia

    Pierniki pieką się bardzo krótko, należy zwrócić uwagę, aby czas w piekarniku nie przekraczał dziesięciu minut. W przeciwnym razie zaczną się przypalać i od razu po wyjęciu będą suche i zaczną się kruszyć.

  • Polewę z czekolady

    Po ostudzeniu upieczonych pierników czas polać je czekoladą – w tym celu rozpuść w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady z dodatkiem łyżki oleju – dzięki temu polewa będzie elastyczna i błyszcząca.

  • Przechowywanie

    Pierniki w czekoladzie zaraz po upieczeniu są miękkie i można je od razu spożyć. Jeśli jednak chcemy je przechowywać najlepiej trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Aby nie stwardniały do środka pojemnika można włożyć kawałek jabłka, które trzeba regularnie zmieniać na świeże.