Liczba porcji30
Łączny czas:1 godz. 15 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Trudne

Świąteczne ciasteczka

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Kakao ciemne E.Wedel lub cukier puder do przyozdobienia
  • 5g przyprawy korzennej do piernika
  • 100g startej czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 100g suszonej żurawiny
  • 200g mielonych migdałów
  • 5g proszku do pieczenia
  • 250g mąki
  • 125g cukru
  • 2 jajka
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Jajka z cukrem i przyprawą ubić na puszystą masę. Dodać drobno startą czekoladę, mielone migdały i delikatnie zamieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać łopatką na jednolitą masę.

  • 2

    Masę odstawić na 30 minut, aby zgęstniała. Gęste ciasto podzielić na połowę i uformować dwa wałki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić w talarki grubości ok. 1 cm. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • 3

    Piec w temperaturze 180 stopni, około 15 minut. Jeszcze ciepłe można delikatnie posypać kakao lub cukrem pudrem. Po całkowitym wystudzeniu ciasteczka można wyłożyć do szklanego słoja.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Monika 15 marca 2017 23:50
    Warto spróbować
  • Jowita Szczepaniak-Stróżyńska 2 marca 2016 14:26
    Przepyszne korzenno-czekoladowe ciasteczka do tego kubek mleka....mniam....pychota...dla każdego "ciasteczkowego potwora" ;). Proste, kruche słodkie ciastka z dodatkiem żurawiny i migdałów, posypane delikatnie wedlowskim kakao oraz cukrem pudrem, uszczęśliwią każdego łasucha ;)