Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić musli z kawałkami gorzkiej czekolady i żurawiną?

Zdrowy i smaczny pomysł na śniadanie czy popołudniową przekąskę? Oczywiście, że musli! Najlepiej takie, które przygotujesz samodzielnie – dbając o wysoką jakość wszystkich składników. Jedną z ciekawych wersji, na które można postawić, jest musli z gorzką czekoladą i żurawiną. Zobacz, w jaki sposób je przyrządzić.

Lubisz musli, ale nie masz ochoty na zbyt „przesłodzoną” wersję tego smakołyku? To zrozumiałe – nie każdy lubi przesadnie słodkie wersje śniadań. Dobra wiadomość jest taka, że wystarczy umiejętnie dobrać składniki, aby stworzyć bardziej wyrafinowany wariant tej przekąski. Jednym ze świetnych połączeń jest właśnie to, w którym płatki są wzbogacane o gorzką czekoladę oraz żurawinę. Wystarczy skomponować dodatki z mieszanką dobrych płatków – np. owsianych, kukurydzianych, jęczmiennych i żytnich, aby zyskać szybkie, smaczne i sycące śniadanie!

Share:

Zadbaj o:
  • PRZEMYŚLANE DOBRANIE SKŁADNIKÓW

    Już sama decyzja o tym, że przyrządzasz musli samodzielnie, daje Ci szansę stworzenia pysznej mieszanki dostarczającej niezbędnych składników odżywczych. Ale skoro tak, nie możesz pozwolić sobie na kompromisy jakościowe. Zadbaj więc o to, aby Twoja kompozycja połączyła świetny smak i chrupkość z unikalnym charakterem klasycznego musli. „Zaproś” więc do niej – poza gorzką czekoladą i żurawiną (w postaci suszonej lub liofilizowanej) np. orzechy włoskie lub nerkowce oraz ewentualnie inne bakalie.

  • DOBREJ JAKOŚCI GORZKĄ CZEKOLADĘ

    Będzie stanowiła ważny dla smaku całej kompozycji składnik. Dlatego warto postawić na tę o doskonałym smaku, najwyższej jakości. Rekomendujemy czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel – o głębokim, wyrazistym aromacie. Jeśli zaś oczekujesz mniej intensywnych doświadczeń, możesz wybrać wersję z niższą zawartością kakao (np. 50%).

  • ZACHOWANIE ODPOWIEDNICH PROPORCJI

    Pamiętaj, że „gwiazdą” musli z gorzką czekoladą i żurawiną są płatki i to ich powinno być najwięcej. Dodatki powinny stanowić odpowiedni procent składników. Jaki dokładnie? Przykładowo, na łącznie wykorzystanych 500 g płatków w mieszance warto dodać ok. 100 g czekolady i 125 g żurawiny. Oczywiście możesz eksperymentować z proporcjami – ostatecznie to Ty decydujesz, czego i ile dodasz!

Uważaj na:
  • SPOSÓB PRZECHOWYWANIA MUSLI

    Zazwyczaj przygotowuje się większą ilość musli – tak, aby wystarczyło na kilka-kilkanaście śniadań. A skoro tak, musisz zadbać o to, aby nie zawilgotniało i nie straciło swojej chrupkości oraz smaku. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zamknięcie gotowej mieszanki w szczelnym słoiku, puszce lub, opcjonalnie, w woreczku strunowym. Istotna jest szczelność opakowania.

  • ZAWARTOŚĆ CUKRU W MUSLI

    Domowe musli powinno być mniej słodkie niż to sklepowe. Dlatego warto przyjrzeć się zawartości cukru w poszczególnych składnikach. Przykładowo, zamiast wybierać płatki pokryte miodem, zdecyduj się na te „czyste” (dla bardziej intensywnego smaku możesz je – podobnie jak orzechy – lekko podprażyć). Możesz też suszoną żurawinę, która jest przygotowywana z dodatkiem cukru, zastąpić liofilizowaną.

  • GRUBOŚĆ KAWAŁKÓW CZEKOLADY

    Czekolada gorzka, która trafi do Twojego musli, powinna mieć odpowiednią teksturę. Jej kawałki nie powinny być zbyt grube – tak, aby delikatnie roztopiły się w ciepłym mleku i nadały całej kompozycji aromatu. Jak uzyskać idealną konsystencję? Na jeden z dwóch sposobów: albo zetrzyj czekoladę na tarce o grubych oczkach, albo ją drobno posiekaj.