Następne
Wróć do listy porad

Jak przygotować muffinki czekoladowe z wiśniami na Halloween?

Halloween to święto, które trafiło do nas zza oceanu, jest doskonałą okazją na przyrządzenie słodkiego deseru – takiego, którym poczęstujesz dzieci pukające do Twoich drzwi. Szukasz czegoś nietuzinkowego? Przygotuj muffinki czekoladowe z wiśniami. To prosty smakołyk, który przypadnie do gustu zarówno najmłodszym, jak i dorosłym. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Muffinki czekoladowe z wiśniami to świetny pomysł na deser – bez względu na okazję. Ale te na Halloween, poza wyjątkowym smakiem, powinny zachwycać wyglądem nawiązującym do motywu przewodniego święta. Dobrym pomysłem będzie wyczarowanie „krwawych” babeczek. Kluczowe będzie oczywiście ich odpowiednie udekorowanie.

Jak to zrobisz? Wszystko zależy od Twojej kreatywności i umiejętności. Świetnie zaprezentują się np. muffinki czekoladowe z wiśniami, które ozdobisz bitą śmietaną, dodatkowo, wiśnią w syropie. Inna opcja to udekorowanie babeczek kremem z białą czekoladą E.Wedel i stworzenie „duszków” przy pomocy odrobiny ciemnej czekolady lub kremu kakaowego. Spróbuj i przekonaj się, jak wielkie wrażenie wywrze taki specjalny deser!

Share:

Zadbaj o:
  • PRZYGOTOWANIE ODPOWIEDNIEJ MIESZANKI NA MUFFINY

    Upewnij się, że do przygotowania ciasta na muffinki czekoladowe z wiśniami wykorzystasz składniki dobrej jakości. Podstawą będzie kakao ciemne z Ghany E.Wedel, które nada babeczkom czekoladowego smaku. Sprawdź dokładnie proporcje składników – tak, aby masa nabrała pożądanej płynności.

  • WYKORZYSTANIE ODPOWIEDNIEJ CZEKOLADY

    Jeśli przygotowujesz muffinki czekoladowe z wiśniami, samo kakao w masie na ciasto nie wystarczy. Posiekaj również czekoladę mleczną E.Wedel i dodaj tak powstałe „groszki” do mieszanki. Dzięki temu deser stanie się bardziej aromatyczny.

  • ROZMROŻENIE WIŚNI

    Te, które trafią do masy na muffinki czekoladowe z wiśniami w okolicach Halloween, najpewniej będą mrożone. Wyjmij je więc odpowiednio wcześniej, aby doprowadzić owoce do temperatury pokojowej.

  • UWAŻNE OZDOBIENIE MUFFINEK

    Muffinki czekoladowe z wiśniami warto ozdobić już po całkowitym wystudzeniu. Przywiąż uwagę do detali. Możesz np. nałożyć na nie krem z białą czekoladą czy bitą śmietanę przy pomocy specjalnego rękawa cukierniczego. Same wiśnie w syropie (które nadadzą deserowi „krwawego” wyglądu) nakładaj stopniowo – po jednej na każdą babeczkę, polewając ją dodatkowo samym syropem.

Uważaj na:
  • WYPEŁNIENIE FOREMEK NA MUFFINKI NA ODPOWIEDNIĄ WYSOKOŚĆ

    Optymalna to ok. 3/4 wysokości foremki – wówczas muffiny czekoladowe z wiśniami pięknie wyrosną, ale nie zrobi się w nich zakalec. Łatwo Ci je też będzie ozdobić.

  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ I CZAS PIECZENIA

    Muffiny warto piec w temperaturze ok. 190-200⁰ C przez ok. 20-25 minut. Zanim wyjmiesz je na kratkę, sprawdź drewnianym patyczkiem, czy na pewno są gotowe. Obecność owoców wewnątrz babeczek może nieco wydłużyć czas pieczenia.

  • PRZYGOTOWANIE ODPOWIEDNIEJ ILOŚCI

    Pamiętaj, że w czasie Halloween może Cię odwiedzić kilka grup przebranych dzieci. Dlatego warto mieć w zanadrzu co najmniej ok. 20 słodkich babeczek z nietuzinkową dekoracją… i coś dla siebie!