Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić masło czekoladowe?

Częste sięganie po masło czekoladowe musi mieć zgubne skutki dla naszej figury? Niekoniecznie! Wystarczy, że wypróbujesz nasz przepis na masło czekoladowe domowej roboty. Jest lżejsze, zdrowsze i jeszcze bardziej pyszne!

Gęste, kremowe i rozpływające się w ustach masło czekoladowe… Kto potrafi mu się oprzeć? Rozsmarowane na kromce świeżego chleba, z dodatkiem plasterków banana i szklanki świeżego mleka. Doskonale zaspokaja apetyt na coś słodkiego.

Share:

Zadbaj o:
  • Dokładne połączenie składników

    Przepis na masło czekoladowe to najlepszy dowód na to, że proste pomysły są gwarancją doskonałego smaku. Wszystkie składniki wystarczy bowiem zmiksować ze sobą w robocie kuchennym lub blenderze o dużej mocy, którzy poradzi sobie z kawałkami orzechów. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, możesz dodać do niego jeszcze odrobinę oleju. Gotowe masło czekoladowe powinno mieć gładką i pozbawioną grudek konsystencję.

  • Odrobinę kreatywności

    Przepis na masło czekoladowe to wyłącznie baza, z którą śmiało możesz eksperymentować, dodając do niego na przykład szklankę orzechów laskowych, włoskich czy migdałów – ich korzystny wpływ na nasze zdrowe jest nieoceniony. Równie dobrze sprawdzi się dodatek łyżki nasion sezamu lub siemienia lnianego. Ciekawy efekt, zwłaszcza w okresie świątecznym, uzyskasz dodając do masła skórkę pomarańczową. Smak czekolady podkręcą też przyprawy, w szczególności cynamon, kardamon czy chili.

  • Wysokiej jakości składniki

    Masło czekoladowe ze sklepu to nic innego jak roztopiona czekolada z dużą ilością niezdrowego tłuszczu i cukru. Zatem jak zrobić masło czekoladowe, po które możemy sięgać bez mniejszych wyrzutów sumienia? Przede wszystkim do jego przyrządzenia wybierz pół tabliczki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao. Nie zapomnij o dobrej jakości oleju. Najlepiej sprawdzi się ten ze słonecznika, lnu bądź sezamu. Cukier zastąp 2 łyżkami jednego z jego zdrowszych zamienników.

Uważaj na:
  • Przechowywanie masła czekoladowego

    Masło orzechowe przechowywane w temperaturze pokojowej perfekcyjnie rozsmarowuje się po kromce chleba. Niestety, wysoka temperatura sprawia, że czekolada i tłuszcz i rozwarstwiają się. Jak temu zapobiec? Trzymanie masła w lodówce to najlepsze wyjście – przygotowane w domu może spędzić w niej nawet do 3 tygodni! By twarde masło nie sprawiło kłopotu przy rozsmarowywaniu, warto przed użyciem wyjąć je na chwilę z lodówki.

  • Ewentualne alergeny

    Masło czekoladowe to słodka rozkosz przede wszystkim dla najmłodszych podniebień. Jeśli przygotowujesz krem dla dzieci i ich przyjaciół zwróć szczególną uwagę na alergeny, które w nim występują. Orzechy, miód czy czekolada mogą działać uczulająco, a to może zepsuć smak nawet najlepszego masła czekoladowego.

  • Rodzaj użytego cukru

    Tradycyjny przepis na masło czekoladowe zawiera w sobie mnóstwo niezdrowego cukru. Przyrządzając domowy krem, możesz zastąpić go zdrowszym zamiennikiem. Dobry będzie zarówno miód, jak i syropy – klonowy, karob czy z agawy.