Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić domowe śliwki w czekoladzie?

Śliwki w czekoladzie to jeden z typowo polskich smakołyków. Takiego deseru nie serwują w żadnym innym kraju na świecie. Ty także je lubisz? A co powiesz na samodzielne przygotowanie tego specjału? To wcale nie tak trudne, jak by się mogło wydawać. Zobacz, co zrobić, aby przekąska wyszła idealnie i… zabierz się do pracy!

Śliwki w czekoladzie to jeden z tych deserów, które pamiętają jeszcze pokolenia naszych rodziców i dziadków. Za czasów PRL-u to była jedna z najbardziej klasycznych przekąsek. Twoja mama czy babcia mogły ją jednak zapamiętać z… niezbyt dobrej strony. Zwłaszcza, że przed kilkudziesięciu laty suszone śliwki nie były zazwyczaj oblewane prawdziwą czekoladą, a wyrobem czekoladopodobnym. Dziś jednak jest inaczej – zwłaszcza, jeśli zakaszesz rękawy i sam zabierzesz się do pracy. Wbrew pozorom, nie ma jej wiele, a opanowanie kilku podstawowych zasad pozwoli Ci stworzyć deser, który wywrze wrażenie na gościach. Oto nasze wskazówki.

Zadbaj o:
  • WYBRANIE DOBREJ CZEKOLADY

    Tu nie sprawdzi się przypadkowa tabliczka ze sklepowej półki. Postaw na czekoladę słynącą z doskonałej jakości. Do zanurzenia śliwek najlepiej sprawdzi się czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel. Jej delikatnie gorzki, ale zarazem intensywny smak dobrze zrównoważy słodycz owocu zanurzonego wewnątrz.

  • UTEMPEROWANIE CZEKOLADY

    To właśnie tajemnica najlepszych cukierników! Delikatne podgrzanie czekolady do precyzyjnie określnej temperatury, lekkie schłodzenie i ponowne podgrzanie sprawią, że nabierze pięknego połysku, zamiast matowego wykończenia. Dzięki temu Twój deser będzie się doskonale prezentował na talerzu, nawet podczas ważnych imprez!

  • NASĄCZENIE ŚLIWEK PONCZEM

    Do przygotowania śliwek w czekoladzie wykorzystaj suszone owoce. Ale zanim obtoczysz je w płynnej masie, spraw, by były odpowiednio wilgotne i podkręć ich smak. W wersji dla całej rodziny wykorzystaj poncz z mocnej herbaty lub kawy. W wersji tylko dla dorosłych – zanurz owoce na kilka godzin w wódce, rumie lub likierze amaretto.

  • DOKŁADNE OBTOCZENIE OWOCÓW W CZEKOLADZIE

    Śliwki musisz zanurzać w czekoladzie tuż po tym, jak masa osiągnie optymalną temperaturę. Zrób to szybko i sprawnie – każde opóźnienie może oznaczać powstanie grudek lub przedwczesne zastygnięcie czekolady. Możesz sobie pomóc, nakładając każdą śliwkę na łyżkę albo… wrzucając je wszystkie naraz do płynnej masy i wyjmując pojedynczo.

  • SCHŁODZENIE DESERU PRZED PODANIEM

    Zanim śliwki w czekoladzie trafią na stół, włóż je do lodówki na kilka godzin (najepiej na całą noc). Dzięki temu czekolada dobrze zastygnie i idealnie „zamknie” owoce. W tej formie będzie Ci łatwo przełożyć przekąskę na elegancką miseczkę albo paterę.

Uważaj na:
  • PRAWIDŁOWE ROZTOPIENIE CZEKOLADY

    Nigdy nie roztapiaj jej bezpośrednio na ogniu – zrób to w kąpieli wodnej. Dzięki temu unikniesz przypalenia masy i będziesz mieć lepszą kontrolę nad ostateczną temperaturą powstającej mieszanki. Pilnuj również tego, ile stopni ma czekolada – przyda się termometr spożywczy.

  • ODSĄCZENIE ŚLIWEK Z PONCZU

    Śliwki po wielu godzinach moczenia się w alkoholu lub ponczu z kawy czy herbaty będą bardzo wilgotne. Nie może z nich jednak cieknąć, ponieważ przez to czekolada może się do nich nie przykleić. Dlatego zanim zaczniesz je obtaczać w ciepłej masie, dokładnie osusz owoce przy pomocy ręcznika papierowego. Powinny być suche na zewnątrz.

  • CZAS NASĄCZANIA ŚLIWEK

    Aby owoce nabrały miękkiej i soczystej tekstury, a jednocześnie uzyskały głębszy i bogatszy smak, muszą poleżeć w zalewie co najmniej przez kilka godzin. Najlepiej, jeśli spędzą w niej całą noc, i to w lodówce. Zadbaj, aby każda była całkowicie zanurzona w alkoholu lub ponczu – zbyt sucha nie będzie dobrze smakować.

  • WŁAŚCIWE OBTOCZENIE OWOCÓW

    Jeżeli chcesz uzyskać grubszą warstwę czekolady, możesz dwukrotnie obtoczyć owoce w czekoladzie. Pamiętaj jednak, aby między zalaniem owoców pierwszą i drugą porcją słodkiej masy schłodzić śliwki w lodówce. Wskazany jest odstęp trwający co najmniej jedną godzinę. Uwaga! Jeżeli zdecydujesz się na ten krok, podziel wcześniej czekoladę – tak, aby nie podgrzewać jej ponownie.

  • SPOSÓB PRZECHOWYWANIA DESERU

    Najlepiej, jeśli śliwki będą przechowywane w chłodnym i zacienionym miejscu. Możesz je trzymać w lodówce – to wskazane zwłaszcza w upalne dni. Możesz je również umieścić w szklanym słoiku lub w puszce, a podczas przyjęć podawać na paterze. Nie obawiaj się: znikną ze stołu bardzo szybko.