Następne
Wróć do listy porad

Jak stworzyć idealny deser crème brûlée?

Pierwsze wzmianki o crème brûlée pojawiły się 1691 roku w książce kucharskiej francuskiego szefa kuchni, François Massialota. Mimo to, dziś wymyślenie deseru przypisują sobie nie tylko Francuzi, ale również Hiszpanie i Brytyjczycy. Bez względu na to, komu należy się palma pierwszeństwa – smak crème brûlée warto odtworzyć w domowym zaciszu. Podpowiadamy, jak przygotować idealny deser!

Crème brûlée, czyli „przypalona śmietanka” to jeden z najbardziej kultowych deserów na całym świecie. Delikatny krem pod warstwą karmelizowanego cukru to spełnienie najsłodszych marzeń wielu miłośników łakoci.

Share:

Zadbaj o:
  • Zimny krem – ciepły karmel

    Doskonały crème brûlée to taki z zimnym kremem i ciepłym, karmelizowanym wierzchem. O ile osiągnięcie tego efektu nie jest trudne przy użyciu palnika, to już deser crème brûlée z piekarnika wymaga nieco więcej pracy. By zachować odpowiedni balans temperatur, foremkę z kremem ustaw w żaroodpornym naczyniu, obłożonym kostkami lodu. Zawsze miej na uwadze, że skorupka powinna być jedynie delikatnie zarumieniona, przygotowywana tuż przed podaniem deseru - crème brûlée smakuje wtedy najlepiej.

  • Cienką skorupkę karmelu

    Prawdziwy deser crème brûlée nie może istnieć bez cienkiej, delikatnej skorupki karmelu, łamiącej się podczas degustacji. By ją otrzymać, najlepiej posłuż się specjalnym palnikiem gazowym. Co z nim zrobić? Gotowy krem posyp niewielką ilością cukru, a następnie zacznij opalać palnikiem. Zbyt dużo cukru sprawi, że skorupka będzie nieprzyjemnie twarda. Jeśli nie masz dostępu do palnika, chrupiącą warstwę możesz przygotować, wstawiając krem na górną półkę nagrzanego piekarnika na niecałą minutę.

  • Odpowiednią temperaturę zapiekania

    Zapiekanie to zdecydowanie najtrudniejsza część przygotowywania crème brûlée. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, krem w kokilkach zacznie wrzeć i zamieni się w słodką jajecznicę. Prawidłowo krem powinien spędzić w piekarniku nagrzanym do 100 stopni około 45 minut. Pamiętaj, by raz na jakiś czas delikatnie potrząsać miseczką w celu sprawdzenia konsystencji. Właściwa to taka, w której odwrócony do góry nogami krem nie wypływa z naczynia. Po wyjęciu kremu, wstaw go do lodówki w celu schłodzenia.

Uważaj na:
  • Zbyt mocne przypalenie cukru

    Szklana warstwa karmelu to znak rozpoznawczy crème brûlée. By deser zachwycał swoim smakiem i wyglądem, kontroluj czas przypalania cukru. Uważaj, by nie dawać go zbyt wiele – gruba warstwa będzie nieprzyjemnie twarda i mało krucha. Równie ważne jest kontrolowanie czasu opalania – korzystając z piekarnika, ustaw go na funkcję grillowania. Idealną skorupkę otrzymasz w około 15 sekund.

  • Zwarzenie kremu

    Choć przepis na crème brûlée nie należy do szczególnie skomplikowanych, jego przyrządzenie może sprawić nieco kłopotu. Zwłaszcza jeśli zamiast palnika gazowego do karmelizacji cukru użyjesz piekarnika. Łatwo wtedy o błędy – zaledwie kilka sekund za dużo może sprawić, że krem się rozwarstwi, a cukier przypali.

  • Grudki w kremie

    Żeby crème brûlée udał się jak należy, masa kremowa musi mieć odpowiednią gęstość i konsystencję podobną do jogurtu. Przede wszystkim nie powinno być w niej żadnych grudek. Aby się ich pozbyć, możesz przecedzić masę jajeczną przez sitko.