Następne
Wróć do listy porad

Jak przygotować puszyste muffiny z kawałkami czekolady?

Czekolada ma zwolenników na całym świecie, niezależnie od ich wieku czy płci. Może ona występować w wielu formach, w tym także jako dodatek w muffinkach. Taki deser pozwala na udekorowanie w dowolny sposób i podawanie dokładnie tak, jak lubisz. Co powiesz na babeczki z kawałkami czekolady?

Babeczki czekoladowe są niezwykle proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowne i pyszne. Taki deser, ze względu na niewielkie rozmiary, można zabrać ze sobą wszędzie oraz udekorować tak, by dopasować jego wygląd do aktualnych okoliczności. Rozpływająca się czekolada umieszczona wewnątrz puszystego ciasta, trafi w gusta największych miłośników kakao. Taki deser komponuje się doskonale również z wieloma dodatkami, takimi jak świeże owoce, orzechy czy nawet jadalne kwiaty. Z tego powodu babeczki czekoladowe stanowią świetną bazę do stworzenia ciekawych kompozycji, które sprawdzą się, np. podczas letnich imprez w plenerze, urodzin, oficjalnych spotkań w firmie czy nawet świąt Bożego Narodzenia.

Zadbaj o:
  • JAKOŚĆ CZEKOLADY

    Czekolada i kakao, gdy są głównymi składnikami jakichś wypieków, powinny cechować się wysoką jakością. Najlepiej wybierać produkty sprawdzonych marek. W tym celu idealnie sprawdzi się, np. czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel czy kakao ciemne z Ghany E.Wedel.

  • DOKŁADNE MIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Ważne jest także dokładne wymieszanie składników. W tym celu warto użyć miksera, który pozwoli na połączenie wszystkich produktów i stworzenie jednolitej masy. Wszelkie grudki mogą spowodować niewyrośnięcie ciasta lub powstanie miejsc o nieodpowiednim smaku i konsystencji.

  • POSIEKANIE CZEKOLADY

    Czekoladę niezbędną do przygotowania muffinów trzeba odpowiednio posiekać. Kawałki nie mogą być za małe, ponieważ wówczas całkowicie znikną w masie i od razu rozpuszczą się pod wpływem wysokiej temperatury. Nie warto siekać czekolady także na zbyt duże elementy, które wpłyną na konsystencję ciasta. Idealnie sprawdzi się tutaj czekolada ciemna do wypieków i polew E.Wedel, stworzona specjalnie do celów cukierniczych.

  • PROPORCJE SKŁADNIKÓW

    Podczas przygotowywania muffinków z kawałkami czekolady warto dokładnie odmierzać ilość poszczególnych składników za pomocą miarek i wagi kuchennej. W ten sposób można zachować odpowiednie proporcje i zminimalizować ryzyko powstania zbyt słodkiej, gorzkiej lub lejącej się masy.

Uważaj na:
  • TEMPERATURĘ SKŁADNIKÓW

    Przepis na muffiny czekoladowe uwzględnia takie składniki, jak np. jajka. W ich przypadku konieczne jest zadbanie o odpowiednią temperaturę. Wówczas zmniejszysz ryzyko zwarzenia się masy i powstania tzw. zakalca. Najlepiej wyjąć jajka z lodówki nawet na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia. Jeśli jednak o tym zapomnisz, możesz ogrzać je w ciepłej (ale nie gorącej!) wodzie.

  • ILOŚĆ CIASTA W PAPILOTKACH

    Dokładnie wymieszane składniki w postaci jednolitego ciasta należy przelać do papilotek. Nie można ich jednak napełniać aż do krawędzi. Ważne jest pozostawienie około ¼ ich wysokości, ponieważ masa w trakcie pieczenia będzie rosła. W innym przypadku może ona wylać się za bardzo ponad papilotki, tracąc pożądany kształt.

  • CZAS PIECZENIA

    Muffiny to niewielkie wypieki, dlatego powinny one przebywać w piekarniku przez dość krótki czas. Zwykle trwa to od 10 do 15 minut. Warto regularnie kontrolować stan ciasta i sprawdzać, czy się ono nie przypala. Dobrym pomysłem jest także przeprowadzenia tzw. testu suchego patyczka, który wykaże, czy wnętrze babeczki już się upiekło.

  • WYJMOWANIE MUFFINÓW Z PIEKARNIKA

    Po upieczeniu nie należy od razu wyjmować gotowych babeczek. Warto zadbać o to, by zmiana temperatury następowała stopniowo. Najpierw należy uchylić drzwiczki, a dopiero po kilkunastu minutach wyjąć blachę z gotowymi wypiekami.