Następne
Wróć do listy porad

Jak przygotować mocno czekoladowe brownie z prażonymi migdałami?

Brownie to klasyczny deser, który można podawać w towarzystwie wielu składników, w tym także migdałów. Produkty te, komponują się idealnie w wielu wydaniach, pozwalając na przełamanie słodkiego, czekoladowego smaku. Jak przygotować intensywnie kakaowe brownie z migdałami?

Brownie komponuje się idealnie z wieloma składnikami. Prażone migdały sprawdzają się doskonale jako uzupełnienie tego wyjątkowego deseru. Takie dodatki zupełnie odmieniają charakter klasycznego brownie, przełamując słodycz doskonale kojarzoną z tym rodzajem ciasta. Deser przygotowany w ten sposób sprawdzi się zarówno podczas niezobowiązujących spotkań, jak i w trakcie innych, nawet tych bardziej wymagających wydarzeń. Jest to świetna opcja również wtedy, gdy masz ochotę na klasyczne ciasto w nieco ciekawszym wydaniu. Aby zrobić taki deser, konieczne jest jednak postępowanie zgodnie z kilkoma prostymi zasadami. Jak przygotować intensywnie czekoladowe brownie z prażonymi migdałami?

Zadbaj o:
  • JAKOŚĆ CZEKOLADY

    Do stworzenia brownie potrzebna jest czekolada. Warto zadbać o to, by taki produkt cechował się wysoką jakością, ponieważ ma on ogromny wpływ na ostateczny smak ciasta. Do przygotowania brownie z prażonymi migdałami idealnie sprawdzi się czekolada Klasyczna Gorzka 64% E.Wedel i czekolada Klasyczna Mleczna E.Wedel.

  • ODPOWIEDNIE PRAŻENIE MIGDAŁÓW

    Prażone migdały są niezwykle ważnym elementem całego deseru. Z tego powodu, należy przygotować je w odpowiedni sposób. Najlepiej zalać orzechy wrzątkiem, a po ostygnięciu obrać ze skórki i wysuszyć. Następnie można przystąpić do prażenia na małym ogniu do momentu, gdy lekko się zarumienią. Najlepiej zrobić to na suchej patelni. Nie warto czekać dłużej, ponieważ migdały mogą nabrać gorzkiego smaku, czego lepiej uniknąć.

  • PRZECHOWYWANIE GOTOWEGO CIASTA

    Gotowe brownie nie powinno być zostawiane na blacie bez przykrycia. Najlepiej umieścić je w zamkniętym pudełku, które pomoże zachować wilgotność i świeżość ciasta na dłużej. Ten rodzaj ciasta, powinien cechować się bowiem lekko płynnym środkiem.

  • MIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Podczas przygotowywania brownie z prażonymi migdałami ogromnym ułatwieniem będzie skorzystanie z miksera. W ten sposób dokładnie połączysz wszystkie składniki, dzięki czemu ciasto upiecze się jednolicie. W mieszaniu produktów może pomóc także przesianie mąki, kakao czy proszku do pieczenia.

Uważaj na:
  • PROPORCJE SKŁADNIKÓW

    Niezwykle istotne okazuje się utrzymanie proporcji zgodnych z przepisem. Wówczas można stworzyć udane ciasto, które wyrośnie i będzie smakować dokładnie tak, jak powinno. Jeśli chcesz nieco zmodyfikować przepis, możesz umieścić krem czekoladowy pomiędzy dwoma warstwami brownie. Sprawi to, że brownie będzie miało nieco inny, ale dużo bardziej słodszy smak, który zaspokoi wszystkich miłośników czekolady.

  • TEMPERATURĘ SKŁADNIKÓW

    Do przygotowania brownie konieczne jest użycie jajek o temperaturze pokojowej. Zwykle przechowuje się w lodówce, dlatego warto pamiętać by wyjąć takie produkty nawet na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia. Zbyt duża różnica temperatur, utrudnia bowiem mieszanie składników i ubijanie białek, przez co ciasto może uzyskać niewłaściwą strukturę.

  • CZAS PIECZENIA

    Brownie powinno być lekko wilgotne/płynne w środku. Warto uważać na czas pieczenia, by nie przesuszyć ciasta. Na ogół ten typ deseru należy umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180°C na około 20-25 minut. Warto jednak kontrolować stan wypieku na bieżąco i reagować na niepokojące zmiany. W ten sposób zapobiegniesz przypaleniu lub wyschnięciu ciasta w środku.

  • STUDZENIE CIASTA

    Po zakończeniu pieczenia konieczne jest wyjęcie ciasta z piekarnika. Nie należy jednak robić tego zbyt szybko. Dobrą praktyką jest delikatne uchylenie drzwiczek na około kwadrans. Dopiero po tym czasie można bezpiecznie wyjąć ciasto, nie narażając go na zbyt drastyczną zmianę temperatury.