Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić efektowne dekoracje z czekolady na tort?

Chcesz udekorować tort bez konieczności korzystania z gotowych ozdób? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie przygotować dekoracje z czekolady. Listki, motylki, kwiatki, a może ażury? Wszystko to jest w zasięgu Twoich możliwości – wystarczy, że skorzystasz ze wskazówek prosto od mistrzów cukiernictwa.

Czekoladowe dekoracje wykonane własnoręcznie to sposób na efektywne ozdobienie każdego tortu – nie ma przy tym znaczenia to, z jakiej okazji jest przygotowywany. Ozdoby możesz wykorzystać zgodnie z własnym uznaniem, tj. zarówno do dekoracji wierzchu, jak i boków. Aby samodzielnie stworzone ozdoby były udane, będziesz potrzebować dobrej jakości czekolady. Świetnie sprawdzi się zarówno Czekolada Lekko Gorzka 50% E.Wedel, Czekolada Mleczna E.Wedel, Czekolada Biała E.Wedel, jak i Karmelowa E.Wedel. Dzięki temu przygotujesz nie tylko ciemne, ale również kontrastujące z nimi jasne dekoracje.

Share:

Zadbaj o:
  • CZEKOLADA DOBREJ JAKOŚCI

    Aby dekoracje czekoladowe nie tylko ładnie wyglądały, ale były także smaczne, warto wybierać dobrej jakości czekoladę. Jeśli decydujesz się na wariant gorzki, niech zawiera co najmniej 50% kakao.

  • ROZPUSZCZANIE W KĄPIELI WODNEJ

    Czekoladę na ozdoby należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Warto pamiętać, aby dno miski nie dotykało lustra wody, zaś samo naczynie powinno być suche – zapobiegnie to rozwarstwieniu czekolady.

  • PRACA W RĘKAWICZKACH

    Jeśli chcesz mieć pewność, że czekoladowe dekoracje na tort będą idealne, do pracy przystąp w rękawiczkach. Dzięki temu unikniesz odbicia się linii papilarnych na ozdobach.

  • AKCESORIA UŁATWIAJĄCE WYCINANIE DEKORACJI

    Listki, ażurki, kwiatki? Niezależnie od tego, jakie dekoracje tworzysz, ułatw sobie pracę. Zaopatrz się m.in. w takie akcesoria jak: wykałaczki, metalowe obręcze, szpryca z tylką. To narzędzia, dzięki którym bez problemu uzyskasz pożądane dekoracje na tort.

Uważaj na:
  • ZBYT KRÓTKI CZAS CHŁODZENIA

    Czekolada, z której mają być uformowane dekoracje, powinna być odpowiednio schłodzona. Zbyt szybkie przystąpienie do tworzenia ozdób będzie oznaczać mało plastyczną i niepoddającą się masę czekoladową.

  • ZBYT DŁUGI CZAS CHŁODZENIA

    Masa nie może być chłodzona zbyt długo. Jeśli będzie twarda, istnieje duże ryzyko połamania się czekoladowego arkuszu podczas wycinania kształtów itp.

  • CIENKA WARSTWA CZEKOLADY

    Ozdoby nie mogą być zbyt cienkie. Jeśli przygotujesz je z niewielkiej ilości masy czekoladowej, najprawdopodobniej szybką się połamią. Trudno też będzie je zdjąć z folii spożywczej lub innej powierzchni.

  • ZBYT SZYBKIE ROZPUSZCZANIE SIĘ CZEKOLADY W DŁONI

    Czekolada poddawana formowaniu bardzo szybko topi się w dłoniach – z uwagi na ich wysoką temperaturę. Dlatego staraj się jak najkrócej pracować z nią, np. szybko dekorując tort uzyskanymi ozdobami. Gdy czekolada zrobi się dość miękka, jak najszybciej włóż ją do lodówki na kilka minut.