Następne
Wróć do listy porad

Ciasteczka brownie z orzechami laskowymi

Kto z nas nie lubi słodyczy? Połączenie czekolady z orzechami bez wątpienia trafi w gusta nawet największych łasuchów. Taki deser sprawdzi się niezależnie od okazji, umilając samotne wieczory lub zachwycając Twoich gości. Co powiesz na ciasteczka brownie z orzechami laskowymi w formie niewielkich babeczek?

Ciasteczka brownie to idealny dodatek do kawy, szybka przekąska czy deser dla osób, które nie mogą żyć bez czekolady. Stworzenie takich przysmaków jest niezwykle proste i trwa zaledwie kilkadziesiąt minut. Czekoladowe ciasteczka mogą przyjmować różne formy – od niewielkich babeczek, aż po płaskie krążki ułożone na blaszce. Wszystko zależy wyłącznie od Twojej wizji!

Połączenie czekolady i orzechów laskowych trafia w gusta wielu osób. Smaki te idealnie się ze sobą przenikają, przełamując charakter klasycznego brownie. Chrupiący deser bez wątpienia zachwyci Twoich gości, komponując się doskonale z kawą, herbatą i innymi napojami. O czym trzeba pamiętać podczas przygotowywania ciasteczek brownie z orzechami laskowymi?

Zadbaj o:
  • WYBÓR ODPOWIEDNIEJ CZEKOLADY

    Do stworzenia ciastek z orzechami konieczne jest użycie czekolady. Najlepiej sprawdzi się czekolada Mocno Gorzka 80% E.Wedel lub czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel. Jeśli chcesz, możesz także pomieszać kilka gatunków czekolady. Wskazane jest również dodanie sypkiego kakao.

  • KAWAŁKI ORZECHÓW W DANYM ROZMIARZE

    Przed rozpoczęciem mieszania składników należy pokruszyć przygotowane orzechy. Najlepiej zadbać o to, by ich kawałki nie powodowały problemów podczas jedzenia i pozwalały na łatwe sklejenie się masy. Wystarczy podzielić orzechy na pół, ale dobrym pomysłem jest także pokruszenie ich na jeszcze mniejsze części.

  • PRZESIANIE SYPKICH SKŁADNIKÓW

    Dobrą praktyką jest przesianie mąki i proszku do pieczenia przed rozpoczęciem mieszania składników. Wówczas połączą się one dokładnie, a Ty unikniesz grudek trudnych do usunięcia z gotowej masy. W ten sposób ciasto stanie się również puszyste i dobrze napowietrzone.

  • WYBÓR DOBRYCH ORZECHÓW

    Orzechy mają ogromny wpływ na ostateczny smak ciastek czekoladowych. Najlepiej wybierać produkty świeże, z możliwością samodzielnego pozbycia się łupinki. Czasem jednak najwygodniejszą opcją jest skorzystanie z już oczyszczonych orzechów. Wówczas warto upewnić się, że w mieszance nie pozostały fragmenty łupinki.

Uważaj na:
  • DOKŁADNE ROZPUSZCZENIE CZEKOLADY

    Do stworzenia ciastek czekoladowych konieczne jest rozpuszczenie czekolady. Możesz to zrobić zarówno poprzez posiekanie jej na drobne kawałki i połączenie z gorącymi produktami, na przykład płynnym masłem, jak i za pomocą kąpieli wodnej. Wystarczy umieścić kawałki czekolady w misce stojącej bezpośrednio na garnku lub unoszącej się delikatnie na powierzchni wody. W ten sposób nie przypalisz gotowej mieszanki.

  • PRAWIDŁOWY SPOSÓB PIECZENIA

    Ciastka czekoladowe z orzechami powinny być pieczone przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Gotową masę najlepiej położyć na papierze do pieczenia lub umieścić w papilotkach do przygotowywania babeczek. Muffiny czekoladowe stworzone w ten sposób powinny pozostać w piekarniku przez kilkanaście minut po upieczeniu. Dzięki temu nagła zmiana temperatury nie wpłynie na ich strukturę.

  • ODPOWIEDNIE PROPORCJE

    Niektóre osoby kochają orzechy w dużych ilościach, jednak podczas przygotowywania ciastek czekoladowych nie można przesadzić. Zbyt dużo twardych składników spowoduje, że masa nie będzie trzymać się w jednym kawałku i pokruszy się tuż po upieczeniu. Ciasto powinno być wystarczająco lepkie, pozwalając na swobodne jedzenie gotowego deseru, bez obawy o jego rozpadanięcie się w rękach.

  • WYMIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Wszystkie składniki niezbędne do przygotowania ciastek czekoladowych z orzechami laskowymi powinny zostać dokładnie połączone. Dobrą praktyką jest mieszanie mokrych produktów za pomocą miksera, a suchych – poprzez przesianie z użyciem sitka. Na koniec należy połączyć dwie grupy składników łyżką.