Następne
Wróć do listy porad

Awokado w słodkiej odsłonie

Awokado to od pewnego czasu bardzo modny owoc. I słusznie, ponieważ jest nie tylko bardzo wartościowy, ale też pełen składników odżywczych, witamin i minerałów. Jego ogromną zaletą jest dość neutralny smak, który pozwala na tworzenie ciekawych połączeń zarówno na słodko jak i na słono.

Awokado na słodko to bardzo ciekawa propozycja dla osób, które lubią smaczne, słodkie desery, ale w nieco nowocześniejszej formie. Dzięki licznym przepisom i inspiracjom można znaleźć własny ulubiony smak i podzielić się nim z najbliższymi. Niezwykle popularne jest połączenie czekolady z awokado np. w formie musu lub puddingu. Taka pasta nadaje się do jedzenia solo lub do smarowania kanapek, naleśników i placków. Dzięki temu nawet osoby sceptycznie nastawione do jedzenia „zielonego” przekonają się do smaku tego pysznego owocu, a ich dieta stanie się bogatsza o zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy C i B, żelazo, fosfor, wapń, magnes i inne minerały.

Zadbaj o:
  • ODPOWIEDNIO DOJRZAŁE AWOKADO

    Kiedy kupujesz awokado, uważnie obejrzyj je z każdej strony. Same oględziny wizualne to jednak za mało, ponieważ o stopniu dojrzałości owocu dowiesz się po delikatnym naciśnięciu. W ten sposób ocenisz, czy nadaje się do jedzenia od razu czy może będzie musiało poleżeć kilka dni.

  • ODPOWIEDNIĄ OBRÓBKĘ OWOCU

    Aby wydobyć z awokado to, co najlepsze, serwuj je w postaci jak najmniej przetworzonej. Z surowego owocu możesz zrobić pyszny mus lub krem do smarowania kanapek i placuszków. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby awokado poddać obróbce np. pieczeniu. W takiej formie dobrze sprawdzi się ono jako dodatek do ciasteczek lub chlebków, jednak musisz wiedzieć, że pod wpływem wysokiej temperatury może utracić część ze swoich kwasów jedno- i wielonienasyconych.

  • DOBRY PRZEPIS NA DESER

    Awokado to dość drogi owoc, za który nierzadko trzeba zapłacić od 5 do nawet 10 zł (za sztukę). Łatwo policzyć, że do przyrządzenia większej porcji deseru, np. brownie potrzebujesz ich przynajmniej 2 lub 3. Dlatego, ze względu na ponoszoną inwestycję, a także poświęcany na wypieki czas, postaw na dobrą recepturę, która zagwarantuje Ci cukierniczy sukces!

Uważaj na:
  • OWOCE ZŁEJ JAKOŚCI

    Dobrej jakości składniki to klucz do przyrządzenia dobrego deseru. To szczególnie ważne, aby owoc był świeży. Aby uniknąć przykrych niespodzianek, również takich, gdzie owoc po przekrojeniu okazuje się upstrzony ciemnymi plamami i nadpsuty, uważnie go obejrzyj i dotknij. Kolor skórki powinien być zielony lub fioletowo-czarny (zależy, którą odmianę wybierasz). Po naciśnięciu powinna się ona lekko uginać, lecz być sprężysta, czyli wracać do swojego pierwotnego położenia.

  • UTRZYMANIE WŁAŚCIWYCH PROPORCJI

    Awokado ma dość uniwersalny smak, którego głębię odkryjesz po połączeniu z czekoladą lub innymi składnikami. W wersji na słodko na pewno spodoba Ci się to, że deser może przybierać różne formy. Bez względu na to, czy robisz koktajl z awokado, kakao ciemnego z Ghany E.Wedel i migdałów, czy serwujesz pastę do smarowania, lekki mus czy tartę z czekoladowym spodem, musisz uważać na zachowanie prawidłowych proporcji. Postępuj zgodnie z przepisem, aby uzyskać deser zachwycający smakiem i wyglądem.

  • SŁABEJ JAKOŚCI CZEKOLADĘ I KAKAO

    Decydując się na przygotowanie deseru z awokado w roli głównej nie zapominaj o tym, że czekolada jest równie ważna jak sam owoc. Awokado nie ma bowiem wyrazistego smaku, jeżeli więc postawisz na złej jakości dodatki, mus może wyjść po prostu mdły. Postaw na sprawdzone produkty E.Wedel aby mieć pewność, że efekt Twoich starań będzie więcej niż zadowalający!