Liczba porcji6
Łączny czas:4 godz. 45 min
Przygotowanie:240 min
Oczekiwanie:45 min
Poziom trudności:Trudne

Wigilijny czekoladowy warkocz

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada Deserowa Wedla - 85g
  • 375g mąki pszennej
  • 120 ml mleka letniego
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 5 żółtek
  • 40g cukru brązowego plus 75g
  • 1 cukier z wanilią
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 115g masła plus 30 g
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier gruboziarnisty
  • szczypta soli
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W mleku (letnim) rozpuścić drożdże. Masło (115g) najlepiej rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem (40g), solą, 4 żółtkami, cukrem z wanilią, połową skórki pomarańczowej i rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie już błyszczeć. Odstawić na około 1,5-2,5 godzin w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

  • 2

    Czekoladę mleczną i czekoladę deserową posiekać (albo zetrzeć), wymieszać z cukrem (75g), cynamonem i pozostałą skórką pomarańczową.

  • 3

    Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 3 części; uformować 3 rulony; rozwałkować na długie prostokąty (ok. 40cm na 20) o grubości 3 mm. Rozwałkowane ciasto posmarować pozostałym masłem (dobrze je roztopić i posmarować ciasto pędzelkiem) i posypać mieszanką czekoladową - lekko docisnąć (można zostawić 1-2 łyżki mieszanki do posypania ciasta później). Wszystkie 3 prostokąty zawinąć w długie rulony. Położyć je obok siebie i zapleść warkocz dociskając początek i koniec warkocza, żeby rulony się połączyły. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż ciasto zwiększy objętość 1,5 raza.

  • 4

    Długą foremkę (ok. 40 cm) wysmarować masłem i wysypać cukrem. Chałkę ułożyć ostrożnie w formie. Posmarować ostatnim żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody. Posypać grubym cukrem i ewentualnie pozostałą mieszanką czekoladową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 35-45 minut - chałka powinna być od góry lekko brązowa, a przy opukaniu wydawać głuchy dźwięk. Studzić kilka minut przy otwartym piekarniku, a następnie na kratce.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Strzygonia 20 kwietnia 2019 20:04
    Nie ma informacji co z masłem 115g. Dodać he do mąki, ale nie jest to jasne. W składnikach nie ma słowa o czekoladzie mlecznej, a potem nagle się pojawia w przepisie. Dodatkowa informacja, że czekolady najlepiej rozpuścić mieszając z sobą, skórką pomarańczową i cynamonem. Kiepska jest też nazwa ciasta? Bo czemu wigilijna? Ale ogólnie przepis fajny! Pozdrawiam.