Nie ma to jak smaczne, chrupiące gofry czekoladowe! Do tego jeszcze świeże owoce i pyszne dodatki. Mniam! Jeśli szukasz inspiracji na swoje gofry z czekoladą w wariantach na śniadanie i deser, zostań i przeczytaj poniższe propozycje.
Ciasto na gofry z czekoladą — zadbaj o podstawy
Pierwszy krok, by uzyskać smaczne czekoladowe gofry to dobrze przygotowane ciasto. Tu masz szerokie pole do popisu i możliwość zamiany niektórych składników.
Jeśli na przykład nie masz proszku do pieczenia, użyj sody oczyszczonej. Ta sama zasada dotyczy także dowolnego ciasta, do którego proszek jest potrzebny. Oba składniki mają podobne właściwości i mogą być używane zamiennie.
Przepis zakłada ciasto zrobione na maślance, ale jeśli masz kefir, sprawdzi się równie dobrze.
W przepisie znalazła się szczypta cynamonu dla smaku i zapachu. Jeśli chcesz jednak spróbować nieco innych smaków jako dodatek, możesz wykorzystać na przykład:
- cukier waniliowy;
- skórkę otartą z pomarańczy;
- skórkę otartą z cytryny.
Do ciasta możesz też dodać bardzo drobno posiekane orzechy dla smaku.
Czekoladowe gofry na śniadanie
Gofry to smaczna i pyszna opcja na słodkie śniadanie i inny posiłek. Warto jednak zadbać, by składniki były zróżnicowane! Co możesz wybrać?
Czekoladowe gofry z mascarpone
Ten serek ma cudowną właściwość — jest uniwersalny, ponieważ wiele składników do niego pasuje. By przygotować pyszne, delikatne gofry na śniadanie, które rozpłyną się w ustach, posmaruj je serkiem mascarpone. Co możesz dodać na wierzch? Oto kilka propozycji:
- cukier waniliowy — dobrze komponuje się z mascarpone;
- kawałki czekolady — dodaj je do surowego jeszcze ciasta;
- cukier — prosty, ale smaczny sposób na podkręcenie słodkiego smaku;
- miód - świetnie zastąpi cukier;
- ulubione świeże owoce — idealne będą truskawki, maliny, jagody, kiwi, melon i wszystkie te, które lubisz.
Inne dodatki na śniadaniowe gofry z czekoladą
Nie masz ochoty na mascarpone? Choć ten serek stwarza wiele możliwości smakowych, nie jest jedyną opcją. Na śniadanie możesz też przygotować gofry z:
- masłem orzechowym lub kremem czekoladowym;
- z samymi świeżymi owocami;
- z cynamonem;
- z cukrem pudrem;
- z ulubionym dżemem lub konfiturą;
- z serkiem ricotta i z ulubionymi dodatkami.
Nie możesz się zdecydować, który wariant wybrać? Nie musisz! Możesz po prostu ułożyć na talerzu suche gofry z czekoladą i umieścić obok nich różne dodatki, jakie tylko przyjdą Ci do głowy. Zostaw domownikom pełny wybór w tej kwestii. W taki sposób każdy zje to co lubi najbardziej.
Gofry z czekoladą na deser lub podwieczorek
Gofry czy to z kawałkami czekolady czy bez, idealnie nadają się na każdy posiłek. Podając je jednak na deser postaw na słodsze dodatki. Oto kilka propozycji, które będą pasować idealnie.
Bita śmietana i...
Jeśli choć raz zdarzyło Ci się podejść do budki z goframi nad morzem, wiesz że bita śmietana to najbardziej popularny dodatek. Czym jednak jest słodka bita śmietana bez równie słodkich dodatków? Jakie warto wybrać?
- posiekaną czekoladę (w deserach pasuje niemal wszędzie);
- galaretkę w kostkach — bardzo łatwo je zrobić — przygotuj galaretkę w misce według przepisu. Gdy stężeje, pokrój ją nożem i wybieraj łyżką. Im głębiej się nią zanurzysz, tym większą kostkę uzyskasz;
- masę kajmakową i rozpuszczoną czekoladę — wylej te składniki na wierzch nawet łyżeczką, rysując fantazyjne wzory;
- wiórki kokosowe;
- ulubione posiekane orzechy;
- posiekane suszone owoce;
- inne składniki, które przyjdą Ci na myśl i uznasz, że idealnie pasują do gofrów z bitą śmietaną.
To oczywiście nie jest jedyna opcja na gofry z czekoladą w wydaniu deserowym. Ciekawi Cię, co jeszcze możesz dodać? Czytaj dalej.
Gofry z frużeliną
Frużelina, czyli owoce w żelu, to kolejny smaczny sposób na wzbogacenie Twojego gofra. Z wyglądu przypomina nieco kisiel i jest doskonałym pomysłem na obróbkę sezonowych owoców. Szczególnie jeśli nie masz ochoty na smażenie powideł lub robienie dżemów. Poniżej znajdziesz przepis na frużelinę truskawkową.
Przygotuj:
- 1 kg truskawek;
- 1 pełną łyżkę mąki ziemniaczanej;
- sok z połowy cytryny;
- cukier do smaku.
Wykonanie:
- Truskawki mocz przez 15 minut w zimnej wodzie, by pozbyć się zanieczyszczeń. Odetnij szypułki i przekrój je na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże;
- Podsmaż lekko truskawki na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, jak na powidła. Gdy puszczą sok, dodaj sok z cytryny i cukier. Wymieszaj całość;
- Mąkę ziemniaczaną umieść w szklance, zalej niewielką ilością wody, wymieszaj. Dolej ją do gotujących się owoców i bardzo dokładnie wymieszaj. Gotuj frużelinę przez około minutę na małym ogniu i odstaw do wystudzenia. Gotowe!
Jeśli masz czas i więcej owoców, możesz zrobić większy zapas frużeliny i zamknąć go w słoiczkach. Wtedy, za każdym razem, gdy będziesz miał ochotę na gofry, wystarczy wyjąć słoiczek i gotowe. Masz od razu pyszny dodatek.
Frużelinę oczywiście możesz robić nie tylko z truskawek. Nadadzą się też bardzo dobrze na przykład maliny, jagody czy wiśnie. Z nich również możesz zrobić pyszny dodatek na gofry i do innych wypieków.
Pamiętaj jednak, by kosztować owoców przed przystąpieniem do działania. Im będą słodsze, tym mniej cukru będzie do nich potrzebne. Pamiętaj też, że niektóre owoce są bardziej soczyste, inne mniej. Do tych z większą ilością soku możesz potrzebować więcej mąki ziemniaczanej.
Inne dodatki na gofry z czekoladą
Wszystkie podane powyżej składniki możesz wykorzystywać na swoje gofry samodzielnie lub w dowolnych kombinacjach.
Oprócz powyższych propozycji na gofry z czekoladą jako dodatek sprawdzą się też po prostu lody i różnego rodzaju ulubione posypki. Z tak ogromnym wyborem za każdym razem możesz jeść inne gofry.
Komentarze