Liczba porcji15
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Średnie

Szybka babka czekoladowa z kawałkami czekolady.

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 g masła roślinnego lub margaryny
  • 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao (gorzkie)
  • 1/2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej, z tą drugą delikatniejsze)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • troszkę masła do wysmarowania formy
  • kasza manna lub tarta bułka do obsypania foremki
  • polewa czekoladowa i płatki migdałowe do dekoracji
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masło rozpuszczamy w rondelku.

  • 2

    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

  • 3

    ółtka kręcimy z cukrem na kogel, dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia i miksujemy.

  • 4

    Dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie.

  • 5

    Dodajemy kakao i pokrojoną drobniej czekoladę. Mieszamy. Czekolada gorzka ciasto będzie bardzo czekoladowe, z mleczną będzie słodsze.

  • 6

    Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub tartą bułką. Wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy, ewentualnie tylko czekoladowy, ale nie tłusty i nie lepki od ciasta

  • 7

    Upieczone ciasto odstawiamy i dopiero jak przestygnie wyjmujemy z foremki (wtedy ładnie wyjdzie i się nie rozwali).

  • 8

    Ciasto dekorujemy polewą czekoladową i płatkami kokosowymi. Smacznego.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: