Świąteczne pierniczki
0
1 godz. 30 min
1 porcja
Trudne

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki to smakowite łakocie, które sprawiają, że świąteczna atmosfera może się zacząć jeszcze na długo przed Pierwszą Gwiazdką. Co roku w milionach domów duzi i mali domowi cukiernicy pieką korzenne ciasteczka ku uciesze każdego. Czy tym razem pierniczki ostaną się choć do pierwszego dnia świąt? Sprawdź, jak przygotować perfekcyjne pierniczki świąteczne i jak szybko znikną w brzuchach tym razem.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 15

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Świąteczne pierniczki - ciastka z pieprzną historią

Tradycyjne staropolskie pierniczki świąteczne pojawiły się na stołach naszych przodków ponad 500 lat temu. Nazwa tych ciastek wywodzi się ze słowa "pierny", czyli coś pieprznego i ostrego.

Tajemne składniki ciasta, czyli przyprawy korzenne i szczypta gałki muszkatołowej sprawiły, że tradycyjnie słodkie ciasto nabrało nieco "pieprznego" charakteru.

Co ciekawe to nie Toruń jako pierwszy zasłynął z tego przysmaku. Pierwsze pierniki wypiekano w Gdańsku i Wrocławiu, ale z czasem to Toruń stał się polską stolicą tego przysmaku i pozostaje nią do dziś.

Tajemnice smaku na idealny piernik były pilnie strzeżone

O piernikach opowiadano wiele legend, a korzenne ciasto stało się nieodłącznym elementem niejednej tradycji.

Podobno receptury na idealne pierniki były przekazywane z pokolenia na pokolenie tylko członkom rodzin, które trudniły się wypiekaniem tego specjału. Dla bezpieczeństwa część z tych przepisów nigdy nie została spisana. Były przekazywane tylko w formie ustnej, a powiernikami tajemnicy ich smaku, byli kolejni cukiernicy i piekarze.

Gotowe ciasto potrafiło leżakować przez wiele lat

Jedna z tradycji z dawnych lat zakładała, że ciasto na piernik wyrabiano przy chrzcinach córki. Gotowe ciasto czekało latami na... ślub dziecka, a raczej młodej damy. Dopiero wtedy ciasto ponownie układano na stolnicy i formowano z niego łakocie dla gości weselnych.

Pewnie zastanawiasz się co sprawiało, że te ciastka mogły przetrwać tak długo?

Do ich przygotowania używano dużych ilości miodu i przypraw korzennych. Jako towar eksportowany do innych krajów mogły wytrzymać wiele tygodni, a nawet miesięcy w czasie transportu lądowego.

Na szczęście na pierniki świąteczne z tego przepisu nie trzeba czekać kilkanaście lat. Sprawdź jak przygotować pyszne świąteczne pierniczki.

Pierniczki świąteczne, które zrobisz w domu z kilku podstawowych składników - świetny przepis na każdego Święta

Gotowe pierniki świąteczne przygotujesz raz-dwa i możesz je dowolnie udekorować tym, co akurat masz pod ręką. Skompletuj suche składniki, mieszankę przypraw, cukier puder i przygotuj słodkie ciasteczka na domowej stolnicy.

Udekorujesz je czekoladą, przygotujesz lukier i odkryjesz w sobie pasję do pieczenia. Kto wie, może potem od razu sięgniesz po inne przepisy?

Przygotujesz przepyszne pierniczki świąteczne dla całej rodziny i Twoje święta dostaną dodatkową gwiazdkę w rankingu każdego fana dobrych domowych wypieków.

Pyszne pierniczki świąteczne możesz przygotować na wiele sposobów. Powyżej znajdziesz jeden ze sprawdzonych przepisów. Polecamy również nie odrywać się od lektury - zaraz się dowiesz jak jeszcze możesz przygotować smakowite dodatki do Twoich pierników.

Pysznych pierniczków nigdy dość, dlatego warto przemyśleć czy nie podwoić ilości składników. Partię świeżo upieczonych warto schować do słoja na wypadek, gdy pierwsza porcja zniknie ze stołu wigilijnego w mgnieniu oka.

Jak przechowywać upieczone pierniczki świąteczne?

Zanim zaczniesz modyfikować przepis na świąteczne pierniczki, sprawdź jak najlepiej je przechowywać, by na dłużej zachowały znakomity smak. Domowe pierniczki świąteczne najlepiej smakują, kiedy dzielisz się nimi z bliskimi. Z tego powodu, możesz potrzebować sporego zapasu tych pysznych ciastek.

Domowe pierniczki świąteczne są zazwyczaj twarde po upieczeniu. Jeśli wolisz jeść bardzo miękkie ciasteczka, przygotuj je na kilka tygodni przed Świętami i przechowaj na ten szczególny czas, by nieco zmiękły. Jeśli chcesz, aby Twoje pierniczki zachowały wspaniały smak i aromat do Świąt, koniecznie zastosuj się do poniższych rad.

  1. Przechowuj je w suchym i ciemnym miejscu.
  2. Ułóż je w szczelnym pojemniku. Gotowe świąteczne pierniczki po upieczeniu włóż do metalowego pojemnika lub dużego słoika z solidnym zamknięciem.
  3. Pokryj je lukrem, polewą i innymi dodatkami dopiero przed podaniem.

Co, jeśli świąteczne pierniczki są za twarde?

Pierniczki mimo upływu czasu mogą być zbyt twarde. Takie pierniki można łatwo zmiękczyć. Ten sposób sprawdzi się niezależnie od kształtu Twoich pierniczków, z pewnością ich nie odkształci.

Włóż do pojemnika z pierniczkami kilka kawałków jabłka lub pomarańczy. Odczekaj kilka dni. Twarde ciasta z pewnością zmiękną. Dodatkowo pierniczki nabiorą przyjemnego owocowego smaku i aromatu. Pamiętaj, aby wymieniać owoce przynajmniej raz dziennie.

Drugim sposobem jest użycie nawilżacza powietrza. To dobra metoda, kiedy zależy Ci na czasie, a Pierwsza Gwiazdka jest tuż-tuż.

Ustaw ciastka na talerzyku obok włączonego nawilżacza i co kilka minut sprawdzaj, czy ciastka są już wystarczająco miękkie.

Jeśli akurat nie masz pod ręką nawilżacza do powietrza, a chcesz uzyskać szybki efekt, włóż pierniczki do mikrofalówki. Ułóż swoje wypieki na papierowym talerzyku, zroś wodą i wstaw do urządzenia na 30 sekund - czas i uzyskanie odpowiedniego efektu może się różnić w zależności o ustawionej mocy.

Gdy jednak mikrofalówka to nie Twój klimat, z pomocą przychodzi piekarnik. Ułóż ciastka na blasze w piekarniku nagrzanym do 200°C. 5 minut powinno wystarczyć.

Pierniki świąteczne z mistrzowską polewą czekoladową

Domowe wypieki z dodatkami, które przygotujesz samodzielnie to nie lada gratka, dla małych i dorosłych pociech. Sprawdź, jak przygotować polewę czekoladową z dwóch składników. To dobra alternatywa, gdy po całym pieczeniu pozostanie Ci tylko trochę dobrej czekolady i śmietanki kremówki.

Najlepiej od razu dodaj do kolejnej listy zakupów dodatkową czekoladę i śmietankę. Dobrze sprawdzi się Czekolada Lekko Gorzka E.Wedel 50% 90 g. Od razu weź dwie - tyle potrzeba do przepisu. Dodaj śmietankę kremówkę 36% - będziesz potrzebować 250 ml.

Połam 180 gramów czekolady na kawałki i odstaw. W rondelku zagotuj śmietankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij gorącą kremówkę z ognia i dodaj do niej połowę porcji czekolady. Mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną, aż powstanie jednolita pachnąca masa.

Dodaj resztę czekolady i kontynuuj mieszanie. Jeśli trzeba, postaw rondel na ogień i podgrzej. Możesz dodać odrobinę mleka, jeśli polewa jest zbyt gęsta.

Oblej gotowe pierniczki ciepłą polewą – najlepiej, aby po przygotowaniu chwilę przestygła.

Słodkie i kolorowe dekoracje na pierniczki

Gdy polewa lub lukier znajdą się na ciasteczkach, przystąp do dalszego działania. Polewa zastyga i może okazać się, że dodatki będą spadać z pierniczków. Najlepiej od razu przygotuj kilka posypek, aby od razu po oblaniu polewą, móc dokończyć swój wypiek.

Dobrym pomysłem jest kolorowa cukrowa posypka. Z pewnością znajdziesz taką w świąteczne wzorki. Choinki, gwiazdki, małe prezenty i mikołaje - takie pierniczki wyglądają cudownie.

Dodaj coś chrupiącego. Połam na kawałki ulubione wafelki i ciastka. Oprósz nimi pierniczki i zaskocz domowników nietypowymi dodatkami.

Z pewnością w ferworze świątecznych wypieków zostanie Ci trochę orzechów. Pokrój je lub zblenduj i dodaj na pierniczki.

Wiesz już jak przygotować perfekcyjne pierniki na Święta. Ciesz się pysznymi wypiekami
i zaproś bliskich do wspólnej zabawy w kuchni. Rozdziel zadania i pozwól młodszym cukiernikom dekorować pierniczki. Ich słodkie uśmiechy przykryją plamy na ubraniach:).

Sprawdź podobne przepisy

Chcesz być jeszcze lepszy w kuchni?
Skorzystaj z naszej porady

Komentarze