Świąteczne ciasto pomarańczowe
1
1 godz. 30 min
10 porcji
Średnie

Świąteczne ciasto pomarańczowe

Zapach pomarańczy i czekolady, rozkoszny smak delikatnego ciasta o konsystencji chmurki, a całość zwieńczona polewą – tak prezentuje się pyszne, świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe, które możesz zmodyfikować według własnych preferencji! Masz ochotę? Wypróbuj poniższy przepis!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Świąteczne ciasto pomarańczowe jest szybkim wypiekiem, który zawsze się udaje. Sprawdź, co możesz do niego dodać i o co zadbać, by wyszło jeszcze lepsze.

Jak dobrze wymieszać składniki?

Jak mówi popularne przysłowie, diabeł tkwi w szczegółach. Ciasto ucierane jest uznawane za jedno z prostszych, niemniej zwróć uwagę na kilka szczegółów przy mieszaniu, by wykonać to zadanie jeszcze lepiej.

Składniki w temperaturze pokojowej

Mała rzecz, a niezmiernie istotna. Wyjmij wcześniej masło i jajka z lodówki. Gdy nie będą zimne, będą łatwiej absorbować suche składniki, dokładniej się z nimi łączyć i ciasto wyjdzie lepsze – wygrana już na starcie. Co więcej, ważnym etapem w robieniu ucieranego ciasta jest ubijanie masła – wyobraź sobie zetknięcie miksera z dosyć twardą i zbitą bryłą – wciąż da się to zrobić, ale są na to prostsze sposoby.

Pomarańcze – hojny dodatek do każdego ciasta

Pomarańcze to bogaty dar od natury – zarówno sokiem, miąższem, jak i skórką możesz wzbogacić ciasto i inne potrawy. Jak jednak wykorzystać go w pełni? Jeśli potrzebujesz i skórkę pomarańczową, i sok, jest kilka prostych sposobów:

  • dokładnie umyj owoc – to niesamowicie istotne, by pozbyć się zarazków i śladów długiej podróży, możesz nawet użyć do tego specjalnej szczoteczki do warzyw i owoców;
  • roluj pomarańczę dłonią po blacie przez chwilę – zwłaszcza jeśli owoc jest twardy, łatwiej będzie wtedy wycisnąć sok;
  • zacznij od otarcia skórki – z całego owocu jest to znacznie łatwiejsze,
  • wymieszaj skórkę z odrobiną cukru – przemieszaj łyżką, pocieraj palcami. Cukier sprawi, że zaczną się wydobywać olejki ze skórki i ciasto będzie bardziej aromatyczne.

Cytrusy mają duży potencjał i różnorodne zastosowania, które pozwolą wykorzystać owoc tak, że żadna jego część się nie zmarnuje. Zarówno dla soku, miąższu, jak i otartej skórki z pewnością wymyślisz sposób spożytkowania – czy to teraz, czy na później. 

Świąteczne ciasto czekoladowo pomarańczowe –dodaj coś jeszcze!

Jak zapewne jest Ci wiadome (jeśli nie jest, za chwilę będzie), ciasto ucierane można przekładać masami, musami i innymi pysznymi mieszankami. Nie inaczej jest z ciastem czekoladowo pomarańczowym. Poniżej znajdziesz propozycję dwóch kremów, których możesz użyć (razem lub osobno), by przełożyć ciasto czekoladowe.

Krem czekoladowy

Krem budyniowy, który możesz zrobić sam/sama od podstaw. By go zrobić, przygotuj:

  • 660 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 250 g masła,
  • 80 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel.

Wykonanie:

  1. W 160 ml mleka rozpuść mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodaj kakao, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotuj;
  2. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego utworzoną mieszankę i gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Odstaw go do wystudzenia. Przykryj go folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni, wówczas nie utworzy się kożuch;
  3. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę mleczną i odstaw do wystudzenia. Pilnuj, by nie zastygła;
  4. Masło ubij na puch za pomocą miksera. Dodaj do niego budyń czekoladowy – powoli, po łyżce, cały czas mieszając. Wlej wolnym strumieniem czekoladę mleczną i mieszaj, aż Twój krem czekoladowy uzyska gładką, jednolitą konsystencję.

Jeśli chcesz przełożyć swoje ciasto różnorodnymi warstwami, wypróbuj kolejną propozycję kremu.

Krem z pomarańczy

By zrobić ten przysmak, potrzebujesz następujących składników:

  • 6 jajek,
  • 200 ml soku pomarańczowego,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • 6 łyżek cukru,
  • 70-80 g masła.

Wykonanie:

  1. Wymieszaj skórkę z pomarańczy i cukier;
  2. Roztrzep w misce jajka za pomocą trzepaczki, dodaj sok z pomarańczy i cytryny i cukier ze skórką z pomarańczy. Mieszankę przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje;
  3. Do gęstniejącej mieszanki dodawaj masło po kawałku (możesz je wcześniej pokroić w kostkę, by było Ci łatwiej) cały czas mieszając, do momentu, gdy uzyskasz gładki krem.

Po przygotowaniu kremów zostaje już tylko składanie ciasta: podziel je na blaty, posmaruj nadzieniem (możesz użyć trochę ponczu do nasączenia blatów), dociśnij wierzch (połóż na wierzchu ciasta na przykład deskę do krojenia) i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Później możesz przystąpić do dalszych czynności, którymi ozdobisz ciasto.

Ciasto czekoladowo pomarańczowe – co na wierzch?

Opcji jest wiele (jak przy każdym wypieku), ale jeśli interesują Cię klimaty (i smaki) jesienno-zimowe, może skusisz się na którąś z poniższych propozycji?

Jesienny zachwyt

Tu aż się prosi o klimat pysznej herbatki zaparzanej w chłodne wieczory, by po długim spacerze wśród liści zasiąść z książką w dłoni i nostalgicznie sięgać wzrokiem przez okno po horyzont.

Co więc zrobić, by osiągnąć taki efekt? Pomoże kilka składników:

  • cynamon – zatop go w polewie i niech pachnie jak Twoja herbata;
  • plastry świeżej pomarańczy – pamiętaj tylko zawczasu przelać cały owoc wrzątkiem, by pozbyć się susbtancji konserwujących z jego skórki;
  • maliny – nieco domowej konfitury lub soku z owoców;
  • plastry jabłek – skrop je wcześniej sokiem z cytryny, a nie ściemnieją i przez dłuższy czas będą zachwycać kolorem.

Zimowy czar

Zapach świąt i piernika w powietrzu, gdzieś w tle rozlega się może po raz pierwszy (lub setny) Last Christmas i gdzieś w tle dyskusja, czy lepsze są pierogi ruskie, czy z kapustą i grzybami. Jeśli bliski jest Ci ten klimat, mogą Ci się przydać następujące składniki:

  • kardamon lub przyprawa korzenna – obsyp nimi przez sitko wierzch polewy zanim zastygnie;
  • miód – bo cóż bardziej rozgrzewa i osładza zimowy czas;
  • małe pierniczki i/lub ciasteczka korzenne – mogą być udekorowane, niczym zdjęte z choinki;
  • anyż – na cześć zimowych naparów i grzańców;
  • laski cynamonu – nieodłączne w okresie świątecznym;
  • suszone pomarańcze – i tak oto masz świąteczne ciasto pomarańczowe.

Inne dodatki do ciasta z pomarańczy

Jeśli lubujesz się w prostocie lub nie masz zbyt wiele czasu na dekorację wypieków, dobrym rozwiązaniem na wierzch ciasta będzie... skórka otarta z pomarańczy. Tak po prostu. Bardzo tematyczny, smaczny i prosty dodatek, który doda uroku Twojemu wypiekowi.

Dobrym pomysłem będzie też lubiany przez dzieci klasyk – bita śmietana. Jeśli chcesz, by była trwała i dłużej trzymała się na cieście (to jest bardzo ważne, gdy robisz wzory na przykład za pomocą szprycy), dodaj trochę żelatyny - łyżeczkę na 300 ml kremówki. Zalej żelatynę niewielką ilością wrzątku (dosłownie na granicy rozpuszczalności) i  zamieszaj, zostaw, by trochę przestygła. Po ubiciu śmietany i dodaniu cukru miksuj całość na wolnych obrotach, powoli dodając zawiesinę. Wymieszaj i możesz dekorować ciasto. 

Możesz również wypróbować lżejszą alternatywę do bitej śmietany, w której śmietanę zastępuje się białkami i jogurtem greckim. Wystarczy ubić na sztywną pianę białka, wciąż ubijając dodawać cukier, a następnie wymieszać z jogurtem. "Bita śmietana" w wersji fit gotowa!

 

Sprawdź podobne przepisy

Chcesz być jeszcze lepszy w kuchni?
Skorzystaj z naszej porady

Komentarze