Świąteczne ciasto pomarańczowe jest szybkim wypiekiem, który zawsze się udaje. Sprawdź, co możesz do niego dodać i o co zadbać, by wyszło jeszcze lepsze.
Jak dobrze wymieszać składniki?
Jak mówi popularne przysłowie, diabeł tkwi w szczegółach. Ciasto ucierane jest uznawane za jedno z prostszych, niemniej zwróć uwagę na kilka szczegółów przy mieszaniu, by wykonać to zadanie jeszcze lepiej.
Składniki w temperaturze pokojowej
Mała rzecz, a niezmiernie istotna. Wyjmij wcześniej masło i jajka z lodówki. Gdy nie będą zimne, będą łatwiej absorbować suche składniki, dokładniej się z nimi łączyć i ciasto wyjdzie lepsze – wygrana już na starcie. Co więcej, ważnym etapem w robieniu ucieranego ciasta jest ubijanie masła – wyobraź sobie zetknięcie miksera z dosyć twardą i zbitą bryłą – wciąż da się to zrobić, ale są na to prostsze sposoby.
Pomarańcze – hojny dodatek do każdego ciasta
Pomarańcze to bogaty dar od natury – zarówno sokiem, miąższem, jak i skórką możesz wzbogacić ciasto i inne potrawy. Jak jednak wykorzystać go w pełni? Jeśli potrzebujesz i skórkę pomarańczową, i sok, jest kilka prostych sposobów:
- dokładnie umyj owoc – to niesamowicie istotne, by pozbyć się zarazków i śladów długiej podróży, możesz nawet użyć do tego specjalnej szczoteczki do warzyw i owoców;
- roluj pomarańczę dłonią po blacie przez chwilę – zwłaszcza jeśli owoc jest twardy, łatwiej będzie wtedy wycisnąć sok;
- zacznij od otarcia skórki – z całego owocu jest to znacznie łatwiejsze,
- wymieszaj skórkę z odrobiną cukru – przemieszaj łyżką, pocieraj palcami. Cukier sprawi, że zaczną się wydobywać olejki ze skórki i ciasto będzie bardziej aromatyczne.
Cytrusy mają duży potencjał i różnorodne zastosowania, które pozwolą wykorzystać owoc tak, że żadna jego część się nie zmarnuje. Zarówno dla soku, miąższu, jak i otartej skórki z pewnością wymyślisz sposób spożytkowania – czy to teraz, czy na później.
Świąteczne ciasto czekoladowo pomarańczowe –dodaj coś jeszcze!
Jak zapewne jest Ci wiadome (jeśli nie jest, za chwilę będzie), ciasto ucierane można przekładać masami, musami i innymi pysznymi mieszankami. Nie inaczej jest z ciastem czekoladowo pomarańczowym. Poniżej znajdziesz propozycję dwóch kremów, których możesz użyć (razem lub osobno), by przełożyć ciasto czekoladowe.
Krem czekoladowy
Krem budyniowy, który możesz zrobić sam/sama od podstaw. By go zrobić, przygotuj:
- 660 ml mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 żółtka,
- 250 g masła,
- 80 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel.
Wykonanie:
- W 160 ml mleka rozpuść mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodaj kakao, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotuj;
- Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego utworzoną mieszankę i gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Odstaw go do wystudzenia. Przykryj go folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni, wówczas nie utworzy się kożuch;
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę mleczną i odstaw do wystudzenia. Pilnuj, by nie zastygła;
- Masło ubij na puch za pomocą miksera. Dodaj do niego budyń czekoladowy – powoli, po łyżce, cały czas mieszając. Wlej wolnym strumieniem czekoladę mleczną i mieszaj, aż Twój krem czekoladowy uzyska gładką, jednolitą konsystencję.
Jeśli chcesz przełożyć swoje ciasto różnorodnymi warstwami, wypróbuj kolejną propozycję kremu.
Krem z pomarańczy
By zrobić ten przysmak, potrzebujesz następujących składników:
- 6 jajek,
- 200 ml soku pomarańczowego,
- 20 ml soku z cytryny,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- 6 łyżek cukru,
- 70-80 g masła.
Wykonanie:
- Wymieszaj skórkę z pomarańczy i cukier;
- Roztrzep w misce jajka za pomocą trzepaczki, dodaj sok z pomarańczy i cytryny i cukier ze skórką z pomarańczy. Mieszankę przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje;
- Do gęstniejącej mieszanki dodawaj masło po kawałku (możesz je wcześniej pokroić w kostkę, by było Ci łatwiej) cały czas mieszając, do momentu, gdy uzyskasz gładki krem.
Po przygotowaniu kremów zostaje już tylko składanie ciasta: podziel je na blaty, posmaruj nadzieniem (możesz użyć trochę ponczu do nasączenia blatów), dociśnij wierzch (połóż na wierzchu ciasta na przykład deskę do krojenia) i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Później możesz przystąpić do dalszych czynności, którymi ozdobisz ciasto.
Ciasto czekoladowo pomarańczowe – co na wierzch?
Opcji jest wiele (jak przy każdym wypieku), ale jeśli interesują Cię klimaty (i smaki) jesienno-zimowe, może skusisz się na którąś z poniższych propozycji?
Jesienny zachwyt
Tu aż się prosi o klimat pysznej herbatki zaparzanej w chłodne wieczory, by po długim spacerze wśród liści zasiąść z książką w dłoni i nostalgicznie sięgać wzrokiem przez okno po horyzont.
Co więc zrobić, by osiągnąć taki efekt? Pomoże kilka składników:
- cynamon – zatop go w polewie i niech pachnie jak Twoja herbata;
- plastry świeżej pomarańczy – pamiętaj tylko zawczasu przelać cały owoc wrzątkiem, by pozbyć się susbtancji konserwujących z jego skórki;
- maliny – nieco domowej konfitury lub soku z owoców;
- plastry jabłek – skrop je wcześniej sokiem z cytryny, a nie ściemnieją i przez dłuższy czas będą zachwycać kolorem.
Zimowy czar
Zapach świąt i piernika w powietrzu, gdzieś w tle rozlega się może po raz pierwszy (lub setny) Last Christmas i gdzieś w tle dyskusja, czy lepsze są pierogi ruskie, czy z kapustą i grzybami. Jeśli bliski jest Ci ten klimat, mogą Ci się przydać następujące składniki:
- kardamon lub przyprawa korzenna – obsyp nimi przez sitko wierzch polewy zanim zastygnie;
- miód – bo cóż bardziej rozgrzewa i osładza zimowy czas;
- małe pierniczki i/lub ciasteczka korzenne – mogą być udekorowane, niczym zdjęte z choinki;
- anyż – na cześć zimowych naparów i grzańców;
- laski cynamonu – nieodłączne w okresie świątecznym;
- suszone pomarańcze – i tak oto masz świąteczne ciasto pomarańczowe.
Inne dodatki do ciasta z pomarańczy
Jeśli lubujesz się w prostocie lub nie masz zbyt wiele czasu na dekorację wypieków, dobrym rozwiązaniem na wierzch ciasta będzie... skórka otarta z pomarańczy. Tak po prostu. Bardzo tematyczny, smaczny i prosty dodatek, który doda uroku Twojemu wypiekowi.
Dobrym pomysłem będzie też lubiany przez dzieci klasyk – bita śmietana. Jeśli chcesz, by była trwała i dłużej trzymała się na cieście (to jest bardzo ważne, gdy robisz wzory na przykład za pomocą szprycy), dodaj trochę żelatyny - łyżeczkę na 300 ml kremówki. Zalej żelatynę niewielką ilością wrzątku (dosłownie na granicy rozpuszczalności) i  zamieszaj, zostaw, by trochę przestygła. Po ubiciu śmietany i dodaniu cukru miksuj całość na wolnych obrotach, powoli dodając zawiesinę. Wymieszaj i możesz dekorować ciasto.
Możesz również wypróbować lżejszą alternatywę do bitej śmietany, w której śmietanę zastępuje się białkami i jogurtem greckim. Wystarczy ubić na sztywną pianę białka, wciąż ubijając dodawać cukier, a następnie wymieszać z jogurtem. "Bita śmietana" w wersji fit gotowa!
Komentarze