Sernik z rosą pięknie się prezentuje. Do tego świetnie smakuje. Mimo, że to pyszne ciasto na bazie delikatnej masy serowej wymaga uwagi w przygotowaniu, warto je wykonać. Sernik z rosą to tradycyjny i jednocześnie oryginalny pomysł na domowy wypiek. Słodkie kropelki rosy nigdy nie są takie same i inaczej układają się na wierzchu ciasta.
To wyśmienity deser na każdą okazję. Podaj go bliskim, gdy mają ochotę na coś dobrego i oczaruj gości, którzy do tej pory kojarzyli dobre wypieki tylko z najlepszymi kawiarniami.
Czytaj dalej i sprawdź, jak możesz rozbudować powyższy przepis. Wypróbuj sprawdzone pomysły na modyfikacje i przygotuj słodkie dodatki do ciasta. Dowiedz się jak podawać sernik, by szczęściarze, który będą mogli go skosztować, cieszyli się każdym kęsem. Poznaj sekrety idealnego twarogu na sernik złota rosa.
Jak przygotować idealną masę serową? Sekrety idealnego twarogu
Aby zrobić pyszny sernik złota rosa należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jedną z nich jest dobre przygotowanie do pieczenia. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz masła). Dlatego wyjmij je z lodówki zanim zaczniesz robić bazę pod ciasto.
Warto skorzystać z gotowego twarogu z kubełka. Jeśli nie masz takiego pod ręką, zmiel zwykły twaróg przynajmniej trzy razy. Dzięki temu będzie gęsty, puszysty i bez grudek.
3 rzeczy, o których warto pamiętaj robiąc masę na sernik z rosą:
Po pierwsze: mieszanie składników na masę serową. Mieszaj je krótko, aby nie napowietrzyć sera – tylko do momentu połączenia składników. W ten sposób zapobiegniesz nadmiernemu wyrośnięciu i nieuniknionemu opadnięciu masy.
Po drugie: kolejność dodawania składników na masę. Jajka i żółtka ubij z cukrem zanim dodasz je do masy. Ubijaj je na najwyższych obrotach miksera, aż powstanie z nich biały krem. To sekret puszystego sernika.
Po trzecie: dodaj do masy serowej trochę bitej śmietany. To również sprawdzony sposób na puszysty sernik z rosą.
Masa serowa z dodatkami. Sernik z rosą, którego nikt nie podrobi
Jeśli chcesz opracować swój sekretny przepis na sernik – teraz masz dobrą okazję. Sernik z rosą może stać się początkiem pomysłów na wypieki, które będziesz robić w nietypowych wersjach.
Do masy serowej możesz dodać składniki, które należą do Twoich ulubionych, lub takie, które uwielbiają Twoi bliscy i znajomi.
Spróbuj dodać do masy rodzynki, orzechy, daktyle, kostki czekolady i przyprawy. Grunt to je dobrze posiekać, by nie obciążyły zanadto masy. Odważ się i przygotuj nieco pikantny sernik z chili lub jego zimową wersję z cynamonem.
Co podać do sernika? Sernik złota rosa jak z kawiarni
Sernik złota rosa może stać się podstawą pięknie podanego deseru. Gdy chcesz zaskoczyć bliskich i gości, podaj sernik z rosą tak samo – a może nawet lepiej – niż w niejednej kawiarni. Ozdób go według jednego z poniższych pomysłów, który sprawi, że sernik zachwyci nie tylko smakiem:
- Przygotuj sos owocowy i skrop nim talerzyk. Możesz dodać odrobinę sosu na ciasto.
- Sięgnij po Lody E.Wedel OH! Sorbet Mango 100 ml. Soczyste mango i kremowy sernik to oryginalne połączenie.
- Wypróbuj Ptasie Mleczko® Śmietankowe 360g. Połóż kilka czekoladek na talerzyku i poproś o opinie – konsystencja którego z nich bardziej przypomina aksamitną chmurkę? Słodki dodatek czy Twój sernik?
- Zaparz do ciasta aromatyczną, świeżo parzoną kawę. Nie ma to jak podwójne espresso z kawałkiem sernika ze słodką rosą.
- Latem postaw na świeże soki lub mleczny shake.
- Przygotuj bitą śmietanę i oprósz ją kawałkami czekolady. Sprawdź, jak zrobić pyszną bita śmietanę w domu.
Sernik z rosą i różową pianką
Zależy ci na unowocześnieniu tradycyjnego deseru? Przetestuj wykonanie zabarwionej pianki, która zdecydowanie wzbudzi zainteresowanie. Zastąp nią białą piankę lub użyj jako dekorację deseru. Sprawdź, jak ją zrobić.
Jak zrobić pyszną bitą śmietanę do sernika?
Wystarczy podczas ubijania piany dodać opakowanie kisielu. Na 6 białek przygotuj dwa opakowania kisielu o czerwonym kolorze i dosypuj go stopniowo wraz z cukrem. Nie musisz zmieniać trybu ani czasu pieczenia. Tak, to takie proste!
Komentarze