
0
6 godz.
1 porcja
Średnie
Czekoladowy sernik na zimno
Ciastka rozkruszyć za pomocą blendera. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej w mikrofalówce. Ciastka połączyć z czekoladą, wymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 19cm, wyrównać. Włożyć do zamrażarki.Serek ubić w mikserze za pomocą rózgi do ubijania białek. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dodać 2 łyżki ubijanego serka, wymieszać. Ubijając serek, dodać przestudzoną czekoladę i żelatynę.Tortownicę wyjąć z zamrażarki, zdjąć obręcz i ostrym nożem podważyć spód (umożliwi nam to późniejsze przeniesienie sernika na paterę). Założyć obręcz, boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Czekoladę przeznaczoną na wierzch sernika pokroić w cienkie wiórki. Sernik wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz, zdjąć papier. Wiórki czekolady ułożyć na wierzchu. Gotowy sernik przełożyć na paterę.
Lista składników 7
Przygotowanie
Podobał Ci się ten przepis?
Komentarze