Czekoladowe bułeczki z ciasta francuskiego.
23
40 min
6 porcji
Łatwe

Czekoladowe bułeczki z ciasta francuskiego.

Zapach świeżo upieczonych bułeczek unoszący się w kuchni, delikatnie kuszący swym słodkim aromatem... Czy jest coś lepszego? Ten przepis na bułeczki z ciasta francuskiego łączy w sobie największe zalety - proste przygotowanie i cudowny smak ciepłych wypieków. Jeśli masz ochotę na taki deser do kawy lub herbaty, zbierz składniki i do dzieła!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 3

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Bułeczki francuskie z czekoladą są nie tylko przepyszne, ale też proste w wykonaniu. Gotowe ciasto francuskie, tabliczka czekolady (lub trochę więcej, jeśli chcesz, aby były bardzo czekoladowe) i jajko to wszystko, czego trzeba, by stworzyć tak smaczny deser. Jego przygotowanie nie trwa długo, więc możesz go zrobić w każdej chwili, gdy tylko przyjdzie Ci ochota na słodkie co nieco. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co jeszcze możesz dodać do czekoladowych bułeczek, zostań i przeczytaj poniższe smaczne propozycje.

Czekolada niejedno ma imię

Aby zrobić smaczne wypieki wystarczy przygotować ciasto francuskie, pokroić je na kawałki, ułożyć na nim kostki czekolady (wybierz swoja ulubioną) i posmarować je jajkiem, aby nabrały złotego koloru podczas pieczenia. Już pół godziny w piekarniku wystarczy, aby rozkoszować się pysznym, słodkim smakiem. 

Chcesz wiedzieć co jeszcze dodać do ciasta francuskiego aby otrzymać smaczny deser? I jak połączyć dodatki z czekoladą?

Ciasteczka francuskie z budyniową masą czekoladową

Masz ochotę na nieoczywisty deser z czekoladą? Zrób sobie ciasto francuskie z czekoladą i budyniem. Lekka konsystencja tego wypieku zachwyci nawet największego smakosza. 

Do wykonania przygotuj następujące składniki:

  • 500 ml mleka;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 żółtka;
  • 2 łyżki białego cukru;
  • 120 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel (możesz też wybrać inne smaki ulubione tabliczki czekolady);

Wykonanie:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z 200 ml mleka;
  2. Do garnka wlej pozostałe mleko, dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtka i cukier. Postaw całość na kuchence i podgrzewaj. Mieszaj składniki by masa stała się jednolita;
  3. Do garnka dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki;
  4. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i odstaw do wystudzenia. Twoja masa jest gotowa!

Uwaga! Zwróć uwagę na to, by dobrze oddzielić żółtka od białek. Jeśli tego nie zrobisz, w trakcie gotowania białko się zetnie i może nieapetycznie oddzielić się od masy.

Gotową budyniową masą czekoladową możesz nadziewać swoje ciasteczka francuskie z czekoladą. 

Masa czekoladowa nieco inaczej

Jeśli chcesz skosztować połączenia ciasta francuskiego z czekoladą w nieco innej odsłonie, spróbuj zrobić masę z mascarpone. Co ciekawe, wypieki i masę podaje się osobno. Jak więc przygotować takie cudo?

Ciasto francuskie

Gotowy blat ciasta francuskiego rozłóż na stolnicy. Pokrój go w trójkąty i pozwijaj od podstawy w stronę wierzchołka. Uzyskasz w ten sposób croissanty. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzchołkiem w dół - wówczas się nie rozkleją. Możesz je posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Pamiętaj o lekkich odstępach, aby rogaliki się nie posklejały. 

Piecz rogaliki w temperaturze 200°C, aż się zarumienią — czyli przez około 10 minut. W razie potrzeby nieco wydłuż ten czas. Gdy będą gotowe odstaw je, najlepiej na kratkę, do wystudzenia.

Masa czekoladowa z mascarpone

Aby przygotować smaczny mus czekoladowy do rogalików, zbierz następujące składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki;
  • 300 g serka mascarpone;
  • 250 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel;
  • 2 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

  1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy będzie już płynna, odstaw ją do lekkiego przestudzenia. Zwróć jednak uwagę, aby nie zastygła całkowicie;
  2. Na wysokich obrotach miksera ubij śmietankę kremówkę. Pod koniec dodaj cukier puder i mieszaj, aż całkowicie rozpuści się w śmietance;
  3. W oddzielnej misce umieść serek mascarpone i rozmieszaj go mikserem. Dodawaj do niego po łyżce małe porcje przygotowanej śmietany. Gdy połączysz te dwa składniki, dodaj rozpuszczoną czekoladę. Zadbaj o to, by była przestudzona, inaczej krem może się zwarzyć.

Z receptury podanej powyżej otrzymasz przepyszny mus czekoladowy. Możesz go podawać w pucharkach lub niewielkich miseczkach z rogalikami z ciasta francuskiego obok, albo posmarować masą czekoladową swoje rogale na wierzchu i od razu je zajadać. 

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak musu, możesz dodać do niego kawałki posiekanej czekolady. Przygotuj jej nieco więcej niż podaliśmy w przepisie. Jeśli do musu używasz gorzkiej czekolady, dodaj kawałki mlecznej lub białej i na odwrót. Uzyskasz w ten sposób niesamowicie ciekawy efekt smakowy.

Ciasto francuskie — przechowywanie

Jeśli tworzysz wypieki z ciastem francuskimzjedz je pierwszego dnia, gdy ich smak jest najlepszy. Jednak jeśli zostanie Ci część słodyczy przechowuj je w szczelnym pojemniku lub w torbie papierowej.

Sprawdź podobne przepisy

Chcesz być jeszcze lepszy w kuchni?
Skorzystaj z naszej porady

Komentarze