Bułeczki francuskie z czekoladą są nie tylko przepyszne, ale też proste w wykonaniu. Gotowe ciasto francuskie, tabliczka czekolady (lub trochę więcej, jeśli chcesz, aby były bardzo czekoladowe) i jajko to wszystko, czego trzeba, by stworzyć tak smaczny deser. Jego przygotowanie nie trwa długo, więc możesz go zrobić w każdej chwili, gdy tylko przyjdzie Ci ochota na słodkie co nieco. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co jeszcze możesz dodać do czekoladowych bułeczek, zostań i przeczytaj poniższe smaczne propozycje.
Czekolada niejedno ma imię
Aby zrobić smaczne wypieki wystarczy przygotować ciasto francuskie, pokroić je na kawałki, ułożyć na nim kostki czekolady (wybierz swoja ulubioną) i posmarować je jajkiem, aby nabrały złotego koloru podczas pieczenia. Już pół godziny w piekarniku wystarczy, aby rozkoszować się pysznym, słodkim smakiem.
Chcesz wiedzieć co jeszcze dodać do ciasta francuskiego aby otrzymać smaczny deser? I jak połączyć dodatki z czekoladą?
Ciasteczka francuskie z budyniową masą czekoladową
Masz ochotę na nieoczywisty deser z czekoladą? Zrób sobie ciasto francuskie z czekoladą i budyniem. Lekka konsystencja tego wypieku zachwyci nawet największego smakosza.
Do wykonania przygotuj następujące składniki:
- 500 ml mleka;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 2 żółtka;
- 2 łyżki białego cukru;
- 120 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel (możesz też wybrać inne smaki ulubione tabliczki czekolady);
Wykonanie:
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z 200 ml mleka;
- Do garnka wlej pozostałe mleko, dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtka i cukier. Postaw całość na kuchence i podgrzewaj. Mieszaj składniki by masa stała się jednolita;
- Do garnka dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki;
- Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i odstaw do wystudzenia. Twoja masa jest gotowa!
Uwaga! Zwróć uwagę na to, by dobrze oddzielić żółtka od białek. Jeśli tego nie zrobisz, w trakcie gotowania białko się zetnie i może nieapetycznie oddzielić się od masy.
Gotową budyniową masą czekoladową możesz nadziewać swoje ciasteczka francuskie z czekoladą.
Masa czekoladowa nieco inaczej
Jeśli chcesz skosztować połączenia ciasta francuskiego z czekoladą w nieco innej odsłonie, spróbuj zrobić masę z mascarpone. Co ciekawe, wypieki i masę podaje się osobno. Jak więc przygotować takie cudo?
Ciasto francuskie
Gotowy blat ciasta francuskiego rozłóż na stolnicy. Pokrój go w trójkąty i pozwijaj od podstawy w stronę wierzchołka. Uzyskasz w ten sposób croissanty. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzchołkiem w dół - wówczas się nie rozkleją. Możesz je posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Pamiętaj o lekkich odstępach, aby rogaliki się nie posklejały.
Piecz rogaliki w temperaturze 200°C, aż się zarumienią — czyli przez około 10 minut. W razie potrzeby nieco wydłuż ten czas. Gdy będą gotowe odstaw je, najlepiej na kratkę, do wystudzenia.
Masa czekoladowa z mascarpone
Aby przygotować smaczny mus czekoladowy do rogalików, zbierz następujące składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki;
- 300 g serka mascarpone;
- 250 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel;
- 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy będzie już płynna, odstaw ją do lekkiego przestudzenia. Zwróć jednak uwagę, aby nie zastygła całkowicie;
- Na wysokich obrotach miksera ubij śmietankę kremówkę. Pod koniec dodaj cukier puder i mieszaj, aż całkowicie rozpuści się w śmietance;
- W oddzielnej misce umieść serek mascarpone i rozmieszaj go mikserem. Dodawaj do niego po łyżce małe porcje przygotowanej śmietany. Gdy połączysz te dwa składniki, dodaj rozpuszczoną czekoladę. Zadbaj o to, by była przestudzona, inaczej krem może się zwarzyć.
Z receptury podanej powyżej otrzymasz przepyszny mus czekoladowy. Możesz go podawać w pucharkach lub niewielkich miseczkach z rogalikami z ciasta francuskiego obok, albo posmarować masą czekoladową swoje rogale na wierzchu i od razu je zajadać.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak musu, możesz dodać do niego kawałki posiekanej czekolady. Przygotuj jej nieco więcej niż podaliśmy w przepisie. Jeśli do musu używasz gorzkiej czekolady, dodaj kawałki mlecznej lub białej i na odwrót. Uzyskasz w ten sposób niesamowicie ciekawy efekt smakowy.
Ciasto francuskie — przechowywanie
Jeśli tworzysz wypieki z ciastem francuskimzjedz je pierwszego dnia, gdy ich smak jest najlepszy. Jednak jeśli zostanie Ci część słodyczy przechowuj je w szczelnym pojemniku lub w torbie papierowej.
Komentarze