Liczba porcji1
Łączny czas:3 godz. 0 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:180 min
Poziom trudności:Średnie

Ciasto z musem czekoladowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao E.Wedel
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Przygotowanie spodu ciasta - biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą i puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 14 cm i pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie musu czekoladowego. Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałeczki i wkładamy do miseczki. Do czekolady dodajemy cukier puder i żelatynę, wszystko zalewamy ciepłą śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Gdy śmietanka z czekoladą wystygnie lekko ubijamy masę mikserem. Gotowy mus wylewamy na spód biszkoptu (biszkopt pozostaje w tortownicy) i wstawiamy do lodówki na parę godzin, aż mus stężeje.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: