Następne
Wróć do listy porad

Klasyczna babka piaskowa z polewą czekoladową

Tradycja wypiekania baby wielkanocnej w formie, jaka znana jest obecnie, sięga XVIII wieku. Od udanego wypieku zależało powodzenie rodziny, dlatego z ciastem należało obchodzić się bardzo ostrożnie, aby przypadkiem nie zrobił się zakalec. Choć obecnie baba wielkanocna utraciła swoje wyjątkowe znaczenie, wciąż jest jednym z najważniejszych dań na polskich stołach podczas wielkanocnych świąt.

Upieczenie idealnej baby nie jest proste. Efekt zależy od jakości składników, a także od sposobu przygotowania ciasta. Odstępstwa od przepisów mogą sprawić, że wypiek wyjdzie ciężki i wilgotne. Doskonale wypieczona babka jest delikatna, bardzo sypka i pełna smaku. Podstawą tego przepisu jest maślany puch, a od połączenia go z jajkami i mąką zależy sukces cukierniczy. Dowiedz się, na co uważać podczas przygotowywania klasycznej babki piaskowej z polewą czekoladową.

Babka piaskowa wszystkim kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. Lekka, puszysta i pełna waniliowego smaku, wspaniale prezentuje się na stole w towarzystwie jaj i innych przysmaków. Oblana czekoladą, stanowi doskonały deser na niedzielne popołudnie. Dowiedz się, jak ją prawidłowo przygotować.

Zadbaj o:
  • DOKŁADNE UTARCIE MASŁA Z CUKREM

    Aby utrzeć masło i cukier na delikatny puch musisz zadbać o to, aby tłuszcz miał temperaturę pokojową. Dzięki temu słodkie kryształki będą mogły się rozpuścić. Niewłaściwe połączenie składników może sprawić, że ciasto będzie zbite, gęste i nie będzie dobrze układać się w formie. Zwróć także uwagę na prędkość miksowania. Składniki należy mieszać na wysokich obrotach, tak długo, aż powstanie jasna i puszysta maślana masa.

  • GŁADKĄ POLEWĘ

    Babka piaskowa doskonale smakuje bez dodatków lub oprószona cukrem pudrem. Jednak, aby podkreślić jej wyjątkowy smak, warto oblać ją gładką czekoladową polewą. Najlepiej wykorzystać do tego oryginalną Czekoladę Lekko Gorzką 50% E.Wedel. Podczas podgrzewania produktu, zadbaj o dokładne wymieszanie składników, aby uniknąć powstania grudek. Ciasto dekoruj ciepłą czekoladą, aby pięknie rozlała się na boki.

  • DOBREJ JAKOŚCI WANILIĘ

    Piękny, waniliowy zapach baby wielkanocnej zależy od użytych dodatków. Zamiast cukru wanilinowego wybierz prawdziwą laskę wanilii. Każdą z nich przekrój ostrym nożem na pół, a następnie delikatnie wyskrob całą zawartość i dodaj do ciasta. Dzięki temu wypiek będzie miał wspaniały aromat. Pozostałą część laski wanilii zamknij w szczelnym pojemniku z cukrem na kilka dni. Po tym czasie uzyskasz wspaniale pachnący dodatek do kawy!

Uważaj na:
  • ZIMNE SKŁADNIKI

    Zbyt zimne składniki mogą sprawić, że ciasto nie wyrośnie, pozostanie surowe w środku lub powstanie zakalec. Bardzo ważne jest, aby ogrzać masło, mleko i jajka przed dodaniem ich do ciasta. Dzięki temu po wymieszaniu wszystkich elementów i włożeniu masy do piekarnika, babka nie dozna "szoku termicznego". O tym, jak ważna jest stała temperatura podczas przygotowywania babki piaskowej, wiedziały wszystkie gospodynie w XVIII wieku! Warto wziąć z nich przykład.

  • CZAS PIECZENIA

    Babka piaskowa umieszczona w 2-litrowej formie potrzebuje około 40-50 minut, aby się upiec. Po tym czasie wystarczy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest odpowiednio wypieczony. Jeśli patyk jest suchy, można wyłączyć piekarnik. Zbyt krótki czas pieczenia i za wysoka temperatura w piekarniku sprawią, że ciasto upiecze się z zewnątrz, a środek pozostanie surowy. Może powstać także nieestetyczny "wulkan", czyli wybrzuszenie i dziura z surowym ciastem na środku. W przypadku zbyt długiego

  • USTAWIENIE PIEKARNIKA

    Nawet najlepiej przygotowane ciasto może się nie udać, jeśli nie będzie pieczone w odpowiednich warunkach. Babka piaskowa musi mieć stałą temperaturę od początku do końca. Najlepiej piec ją w temperaturze 150-160℃ na programie statycznym góra-dół. Termoobieg może sprawić, że ciasto będzie suche, a w niektórych momentach spalone.