Następne
Wróć do listy porad

Intensywnie czekoladowe ciasto z likierem pomarańczowym

Ciasto czekoladowe składa się z dwóch elementów – biszkoptu nasączonego likierem i delikatnego kremu pomarańczowo-czekoladowego. Połączenie dwóch wyrazistych składników sprawia, że wypiek ma wyjątkowy smak i aromat. Aby jeszcze bardziej podkreślić owocowy aromat, warto sięgnąć np. po dżem z kawałkami pomarańczy lub skórkę pomarańczową. Ciasto doskonale sprawdza się w formie tortu, ale także jako popołudniowy deser.

Do przygotowania tego wypieku potrzebujesz prostych składników, które z pewnością masz w swojej spiżarni – masła, mąki, mleka, jajek, kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, cukru, proszku do pieczenia i Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel. Jednak sukces wypieku zależy nie tylko od wysokiej jakości produktów, ale także od sposobu ich połączenia. Sprawdź, jak prawidłowo zrobić czekoladowe ciasto z likierem pomarańczowym.

Wilgotne, bardzo aromatyczne i z wyrazistą nutą alkoholu – czekoladowe ciasto z likierem pomarańczowym to hit ostatnich miesięcy! Jest bardzo proste do przygotowania, więc upiecze je każdy, nawet osoby bez dużego doświadczenia w cukiernictwie. Dowiedz się, jak zrobić doskonały deser czekoladowo-pomarańczowy.

Zadbaj o:
  • PRZESIANIE SYPKICH ELEMENTÓW

    Przepis na idealne, intensywnie czekoladowe ciasto znajdziesz np. tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/. Wypiek w tej wersji jest lżejszy niż klasyczne brownie, a tajemnica jego delikatności tkwi w odpowiednim przygotowaniu suchych składników. Przesianie mąki i cukru sprawia, że ciasto staje się bardzo puszyste, co pozytywnie przekłada się na jego smak. Sięgnij po sitko i powoli przesyp wszystkie sypkie produkty do miski.

  • CIEPŁE SKŁADNIKI

    Przygotowanie deseru rozpocznij od wyciągnięcia produktów z lodówki. Ogrzanie jajek, masła czy mleka do temperatury pokojowej, sprawi, że składniki lepiej się połączą, a ciasto będzie gładkie i bez grudek. To prosty sposób także na to, żeby uniknąć zakalca.

  • DELIKATNE POŁĄCZENIE PRODUKTÓW

    Czekoladowy deser jest bardziej puszysty niż klasyczne brownie, ale nie możesz napowietrzyć go za bardzo, bo po upieczeniu brzydko opadnie. Dlatego osobno połącz suche, a osobno mokre składniki, a następnie powoli, cienkim strumieniem wlej płynną część do mieszanki z mąką. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą trzepaczki, ale tylko do momentu połączenia się składników.

  • DOKŁADNE NASĄCZENIE CIASTA LIKIEREM POMARAŃCZOWYM

    Po upieczeniu należy nasączyć ciasto likierem pomarańczowym. Najlepiej wykorzystać do tego domowy przysmak. Przygotujesz go z Czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel, mleczka zagęszczonego, alkoholu i soku pomarańczowego. Likier nakładaj na ciasto łyżką. Równomierna warstwa płynu sprawi, że wypiek nabierze wilgoci i wspaniałego pomarańczowego aromatu.

Uważaj na:
  • TEMPERATURĘ CZEKOLADY

    Podczas przygotowywania ciasta musisz dokładnie rozpuścić czekoladę. Pamiętaj o tym, żeby nie podgrzewać jej zbyt mocno, ponieważ wtedy oddzieli się tłuszcz. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej i stale kontrolować proces rozpuszczania, aby nie dopuścić do wrzenia czekolady. Zwróć uwagę na temperaturę składnika, kiedy dodajesz go do jajek. Zbyt gorąca czekolada może sprawić, że jajka się zetną i masa będzie do wyrzucenia.

  • ZBYT WYSOKĄ TEMPERATURĘ PIECZENIA

    Nie podkręcaj temperatury pieczenia, ponieważ doprowadzisz do szybkiego przyrumienienia ciasta z wierzchu, a środek będzie nadal surowy.

  • WŁAŚCIWE PRZYGOTOWANIE KREMU

    Prawidłowo zrobiony krem jest lekki i delikatny w smaku. Ma zwartą konsystencję, dzięki czemu po przekrojeniu pozostaje na cieście. Aby go przygotować, rozpuść Czekoladę Mocno Mleczną E.Wedel, wymieszaj ją z likierem i poczekaj, aż mieszanka wystygnie. Następnie utrzyj serek śmietankowy z cukrem pudrem i dodaj do tego letnią czekoladę. Ubijaj składniki, aż krem zgęstnieje.

  • PRZECHOWYWANIE CIASTA

    Czekoladowe ciasto z likierem pomarańczowym musi być przechowywane w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce w szczelnym zamknięciu. Dzięki temu wypiek nie straci wilgoci, a krem będzie miał idealną konsystencję. To ważne zwłaszcza latem, kiedy na zewnątrz panują wysokie temperatury. Ciasto podawaj na stół od razu po pokrojeniu.