Następne
Wróć do listy porad

Jak przygotować aromatyczną świąteczną kawę?

Jej smak idealnie podkreśli klimat najpiękniejszych dni w roku, a zapach rozniesie się po całym domu. Sprawdź, jak zrobić najlepszą kawę na święta – rozgrzewającą latte z piernikową nutą!

Święta tuż, tuż. W natłoku bożonarodzeniowych przygotowań warto znaleźć chwilę dla siebie. Gdzieś między lepieniem pierogów a ozdabianiem pierniczków, sięgnij po aromatyczną kawę.

Share:

Zadbaj o:
  • Efekt wizualny świątecznej kawy

    Kolejny krok to ostrożne wlanie spienionego mleka. Na koniec w szklance powinno wylądować gorące espresso. Ono również wymaga powolnego przelewania. By uzyskać efekt warstw, kawę wlewaj bezpośrednio z naczynia wyposażonego w „dzióbek”. Gotową kawę na święta podawaj – nie może być inaczej – z pierniczkami!

  • Aromatyczna kawa z dodatkami

    Na spodzie wysokiej szklanki umieść sporą łyżkę miodu, a następnie posyp ją mieszanką przypraw do pierników lub samym cynamonem z gałką muszkatołową. Dzięki tym dodatków uzyskasz odpowiednio aromatyczną kawę, przywodzącą chwile, które spędzisz już niedługo przy świątecznym stole. Jeśli chcesz nieco podkręcić smak kawy na święta, dodaj do niej szczyptę chili, które sprawi, że napój stanie się mocno rozgrzewający.

  • Dobrej jakości espresso

    By kawa na święta w pełni zachwyciła cię swoim smakiem i zapachem, do jej przygotowania wybierz całe ziarna. Zmielone w młynku będą bazą do rozgrzewającego napoju na święta. Najlepsza do espresso będzie szlachetna kawa z odmiany arabica, która swoimi nutami zachwyci nawet najbardziej wybrednych kawoszy. Z pewnością sprawdzi się ona znacznie lepiej niż zwykła kawa rozpuszczalna.

Uważaj na:
  • Nadmiar dodatków

    Espresso to napar o intensywnym smaku i aromacie. Przyrządzenie kawy latte z dodatkami sprawia, że napój zyskuje wyjątkowo świąteczny charakter. Uważaj jednak, by nie przesadzić z dodatkami. Sprawią ona, że smaki kawy zaczną się mieszać i stracą swoje najcenniejsze walory. Pamiętaj też, że im więcej słodkich dodatków, takich jak choćby bita śmietana, tym mniej zdrowa stanie się świąteczna kawa. W czasie świąt jemy sporo, dlatego warto odciążyć żołądek pijąc aromatyczną kawę z samymi przyprawami.

  • Zbyt gorące mleko

    Zanim zaparzysz espresso, przygotuj mleko. Idealnie, powinno mieć ono nie więcej niż 60 stopni. W przeciwnym razie kawa wymiesza się z mlekiem i nie uzyskasz efektownych warstw. A to właśnie dzięki nim przyrządzony napój smakuje i prezentuje się tak doskonale.

  • Temperaturę parzenia kawy

    Temperatura odgrywa kluczową rolę w parzeniu każdej kawy. Powszechnie popełnianym błędem jest zalewanie jej wrzątkiem, które powoduje, że kawa staje się kwaśna. Najlepiej, jeśli świąteczną kawę zalejesz wodą o temperaturze około 90 stopni.