Następne
Wróć do listy porad

Muffinki sernikowe z polewą czekoladową

Sernik jest jednym z popularniejszych ciast pojawiających się na polskich stołach. A co powiesz na ten deser w nieco mniejszym wydaniu? Muffinki sernikowe z polewą czekoladową to nietypowa propozycja na dowolne spotkanie, która zachwyci nie tylko Ciebie, lecz także wszystkich gości.

Muffinki sprawdzają się doskonale podczas wszelkiego rodzaju przyjęć i wspólnych obiadów. Zwłaszcza, że prezentują się niezwykle efektownie ustawione na wysokiej paterze. Z powodzeniem mogą zastąpić nawet tort. Muffinki stanowią świetną opcję również na wyjazdy i inne okoliczności, w których nie zawsze da się zjeść ciasto w klasycznym wydaniu. Połączenie niewielkich rozmiarów z bogatym wnętrzem sprawia, że muffinki sernikowe trafiają w gusta osób w każdym wieku. Ich przygotowanie wcale nie jest trudniejsze niż w przypadku klasycznego deseru tego typu. O czym warto pamiętać podczas pieczenia wyjątkowych babeczek z nadzieniem twarogowym i polewą czekoladową?

Zadbaj o:
  • TWARÓG DOBREJ JAKOŚCI

    Twaróg jest jednym z najważniejszych składników muffinków sernikowych. Z tego powodu powinien on cechować się odpowiednią konsystencją i stopniem zmielenia. Łatwym rozwiązaniem jest postawienie na gotowe produkty do ciasta, umieszczone w niewielkich wiaderkach. Dobrze sprawdzi się również samodzielne, co najmniej kilkukrotne zmielenie twarogu do uzyskania gładkiej masy.

  • ODPOWIEDNIĄ CZEKOLADĘ

    Do stworzenia polewy czekoladowej z czekolady można użyć zarówno wariantu gorzkiego, jak i mlecznego czy nawet białego. Wszystko zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Jeśli korzystasz z czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel, konieczne może okazać się delikatne dosłodzenie polewy. Doskonale zaś sprawdzi się czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel.

  • DOKŁADNE ROZTOPIENIE CZEKOLADY

    Do zrobienia polewy czekoladowej konieczne jest rozpuszczenie wybranej czekolady. Najlepiej sprawdzi się kąpiel wodna, która skutecznie roztopi tabliczkę, ale nie spowoduje przypalenia gotowej masy. Pamiętaj, że w polewie nie powinny znaleźć się grudki i większe fragmenty kostek. Dobrym pomysłem jest posiekanie czekolady na drobne kawałki przed rozpoczęciem jej topienia. Wówczas cały proces przebiegnie znacznie szybciej.

  • UWAŻNE UBICIE BIAŁEK

    Piana z białek ma ogromny wpływ na konsystencję gotowych muffinków sernikowych z polewą czekoladową. Z tego powodu przed wymieszaniem jej z resztą składników należy zadbać o to, by była dobrze ubita. W tym celu najlepiej wykorzystać blender z końcówką do ubijania śmietany i białek.

Uważaj na:
  • NIEWŁAŚCIWIE ZMIELONY TWARÓG

    Niewystarczająco zmielony twaróg jest poważną przeszkodą podczas przygotowywania deseru. Muffiny czekoladowe z serem, wykonane z wykorzystaniem produktu o złej konsystencji, mogą popękać podczas pieczenia lub opaść.

  • PRAWIDŁOWY SPOSÓB PIECZENIA

    Muffinki sernikowe z polewą czekoladową należy piec w temperaturze 180⁰C przez około 10 minut. Warto pamiętać o tym, by umieścić blachę na środkowej półce. Dzięki temu deser nie przypiecze się zbyt mocno tylko z jednej strony.

  • POPRAWNE WYSTUDZENIE BABECZEK

    Babeczki sernikowe, podobnie jak inne rodzaje ciast, muszą zostać ostudzone w określony sposób. Najlepiej wyłączyć piekarnik po upłynięciu wskazanego czasu i delikatnie uchylić drzwiczki, ale nie wyjmować wypieków. Po kilkunastu minutach można otworzyć je szerzej i pozostawić na około kwadrans. Po tym czasie należy wyjąć gotowe muffinki.

  • DOKŁADNE WYMIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Podczas pieczenia muffinków sernikowych z polewą czekoladową należy zadbać o dokładne wymieszanie wszystkich składników. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że masa upiecze się równomiernie, a w trakcie jedzenia nie natkniesz się na fragmenty ze zbyt dużą ilością mąki czy tłuszczu.