Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić pyszne i szybkie ciasto czekoladowe?

Przygotowanie pysznego deseru wcale nie musi trwać w nieskończoność. Ciasto o niesamowitym, wyraziście czekoladowym smaku można zrobić w zaledwie kilkadziesiąt minut. Co powiesz na kakaowy deser prosto z piekarnika? Zobacz, jak przygotować szybkie ciasto czekoladowe, które zachwyci Ciebie i Twoich gości.

Ciasto czekoladowe to klasyk, który pojawia się na stołach na całym świecie niezależnie od okazji. Może być on słodkim deserem na samotne wieczory, ale również wypiekiem pełniącym rolę tortu podczas ważnych wydarzeń. Takie ciasto trafia w gusta wszystkich miłośników kakao. Jest to również bardzo uniwersalna propozycja, którą można wzbogacić o owoce, kremy, orzechy czy nawet bitą śmietanę i lody. Wypiek stanowi też świetną bazę do eleganckich tortów, a jego przygotowanie jest niezwykle proste.

Do przygotowania ciasta czekoladowego nie potrzebujesz zbyt wielu trudnodostępnych składników. Brownie zawiera jedynie podstawowe produkty, a jego zrobienie nie wymaga dysponowania specjalnymi umiejętnościami. Dzięki temu jest to uniwersalny deser, który sprawdzi się w każdych okolicznościach.

Zadbaj o:
  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ SKŁADNIKÓW

    Składniki przechowywane w lodówce powinny być ogrzane do temperatury pokojowej przed zmieszaniem. Dzięki temu można osiągnąć puszystą strukturę deseru bez ryzyka zważenia się i nieprawidłowego łączenia poszczególnych produktów.

  • PRZESIANIE SYPKICH PRODUKTÓW

    W celu uzyskania odpowiedniej struktury ciasta konieczne jest przesianie mąki i proszku do pieczenia przez drobne sitko. W ten sposób pozbędziesz się grudek, a brownie będzie puszyste. Taki krok sprzyja także łączeniu kolejnych składników, ułatwiając ich mieszanie.

  • ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ CZEKOLADY

    Szybkie ciasto czekoladowe wymaga zastosowania odpowiedniej jakości czekolady lub kakao. Są to kluczowe składniki, bez których nie da się przygotować tego deseru. Najlepiej sprawdzi się czekolada Klasyczna Gorzka 64% E.Wedel. W sytuacji, gdy wolisz mniej słodkie desery, możesz postawić na większą zawartość kakao lub ograniczenie ilości dodawanego cukru.

  • DOKŁADNE WYMIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Niezwykle istotne jest także dokładne wymieszanie poszczególnych produktów. Na samym początku łączy się ze sobą składniki mokre, a następnie dodaje sypkie. W ten sposób można szybko uzyskać odpowiednią konsystencję bez grudek. Ma to ogromny wpływ na ostateczną puszystość ciasta oraz jego smak.

Uważaj na:
  • OTWIERANIE PIEKARNIKA

    Po upieczeniu ciasta nie należy od razu w pełni otwierać drzwiczek piekarnika. Dobrym pomysłem jego wyłączenie go, a po 15 minutach delikatne uchylenie. Po kolejnym kwadransie można całkowicie otworzyć drzwiczki, a następnie wyjąć ciasto. Im mniejsza różnica temperatur, tym lepiej.

  • SPOSÓB ROZPUSZCZANIA CZEKOLADY

    Aby przygotować ciasto, trzeba rozpuścić czekoladę. Najlepiej sprawdzą się metody, które nie narażają tego składnika na bezpośredni kontakt z gorącymi powierzchniami. Idealnie sprawdzi się kąpiel wodna, w której stopniowo rozpuścisz czekoladę bez obaw o jej przypalenie. Dobrym pomysłem jest także wstępne jej posiekanie, dzięki czemu roztopi się ona błyskawicznie.

  • ODPOWIEDNI CZAS PIECZENIA

    Ciasto czekoladowe należy piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Dobrym pomysłem jest sprawdzanie patyczkiem, czy deser jest już gotowy. W ten sposób unikniesz sytuacji, w której wyjęte ciasto okaże się niedopieczone lub wręcz przeciwnie – będzie zbyt suche.

  • ZACHOWANIE PROPORCJI

    Czasem eksperymenty kulinarne nie są dobrym pomysłem, dlatego warto trzymać się przepisu. Najlepszym rozwiązaniem okazuje się postawienie na dokładną wagę kuchenną, która pozwoli na odmierzenie właściwej ilości składników. Zaburzone proporcje mogą sprawić, że ciasto nie wyrośnie lub nie będzie miało oczekiwanego smaku.