Liczba porcji18
Łączny czas:4 godz. 0 min
Przygotowanie:180 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Trudne

Waflowiec

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Na kakaowy spód:
  • 20g Kakao Ekstra ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 50g cukru
  • 30g mąki pszennej
  • Na waflową bezę:
  • 2op Sezamków E.Wedel
  • 200g mielonych orzechów włoskich
  • 7 białek
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • Na krem waflowy:
  • 3 Czeko Wafle XXL E.Wedel
  • 100g Mlecznej czekolady E.Wedel
  • 7 żółtek
  • 30g cukru
  • 500ml mleka
  • 200g masła
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • Na polewę:

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    (Spód z ciasta): Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Dodawać żółtka nadal ubijając. Dodać kakao i mąkę. Ubić krótko i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 20-30min. Ostudzić.

  • 2

    (Spód z ciasta): Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Dodawać żółtka nadal ubijając. Dodać kakao i mąkę. Ubić krótko i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 20-30min. Ostudzić. papierem do pieczenia. Jednej lub dwóch – w zależności ile warstw bezy chce się uzyskać. Piec w temperaturze 180°C przez 20-30min. Ostudzić.

  • 3

    (Waflowy krem): Odrobinę mleka odlać i wymieszać z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Większą część mleka zgotować, dodać masę jajeczną i na wolnym ogniu mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić . Następnie dodawać stopniowo miękkie masło i ucierać na krem. Gdy będzie gładki dodać zmiksowane Czeko Wafle XXL E.Wedel i startą na tarce mleczną czekoladę. Gdy wszystkie składniki będą zimne przełożyć ciasto. Na spód nałożyć część kremu. Na to położyć bezę i znowu krem i bezę. W rondelku przygotować polewę i gdy trochę ostygnie polać całe ciasto.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Krystyna Kubień 13 marca 2016 23:59
    Znakomity, wyśmienity, goście byli zachwyceni. Wymaga trochę pracy, ale wynik to wynagradza. Polecam smakoszom !
  • Joanna Żurek-Janecka 13 marca 2016 22:19
    Ciasto jest rewelacyjne, do tego stopnia, że z trudnością uchowałam jeden kawałek. Zrobiłam na przyjęcie urodzinowe syna i było hitem. Dzieciaki nie mogły się oderwać. Pyszny biszkopt, cudowny krem wzbogacony czekoladą, chrupiąca beza z dodatkiem orzechów i wafelków. Naprawdę niesamowite, zaskakujące.
  • Andrzej Napierała 13 marca 2016 15:58
    Pyszne ciasto ,od razu gdy zobaczyłem przepis postanowiłem go wypróbować .Robiliśmy już to ciasto parę razy ,bo wszystkim domownikom i gościom bardzo smakuje .W wszystkie święta i rodzinne uroczystości gości na naszym stole.Łączy wszystko to co uwielbiamy czyli bezę,czekoladę i bakalie.Ten przepis trochę zmodyfikowałem i dodałem na koniec prażone orzechy i migdały ,które świetnie chrupały.Pięknie się prezentuje,super smakuje.Wystarczy mały kęs,parę chwili wszyscy są jak zaczarowani.Zadowoleni,uśmiechnięci i szczęśliwi
  • Sylwia Pulnar 13 marca 2016 13:41
    Z dedykacją dla Wargorra Wedlowskich słodkości degustatora Sezamki, czekowafelki, czekolada A wszystko od Wedla to nie przesada!!! Już samo pieczenie to akt przyjemności Bo można podjadać Wedlowskie pyszności Opłatek ze zdjęciem na specjalne zmówienie By Wargorra ucieszyć zmysły i podniebienie Chcąc mu podziękować że przybył na ziemię Że Wedlowskie smaki odkrywa z radością Chce pomagać w kuchni i robi to z przyjemnością Mimo, że czasem mu nie wychodzi To coś połamie to gdzieś nabrudzi Jednak z zapałem do kuchni się nada Bo kto się oprze Wedlowskiej „CZEKOLADA!” „Waflowiec” to iście Wedlowskie jest dzieło Bo z tylko Wedlowskich produktów się wzięło Polecam wszystkim kto z Wedlem trzyma sztamę bo E. Wedel smacznych produktów ma całą gamę z których powstają pyszne wypieki i za to wielkie wielkie Wam DZIĘKI!!!
  • Katarzyna Rychter 8 marca 2016 13:26
    Przeglądając przepisy znalazłam interesujący przepis na waflowca. Niestety na co dzień mieszkam za granicą i do polskich produktów mam dostęp okazjonalnie, ale wygrzebałam w szafce wafelki WW. Postanowiłam zmodyfikować zamieszczony przepis i przygotowałam swojego waflowca z pianką i polewą czekoladową. Niesamowicie słodko-kwaskawy smak. Ciasto idealne do kawy. Moje ciasto ma warstwy: Biszkoptową, krem z bitej śmietany z galaretką i zmiksowanymi w blenderze wafelkami WW, pianka przykryta drugą warstwą biszkopta i polana polewą czekoladową. Polecam
  • Joanna Krzywnicka 1 marca 2016 12:40
    Gdy pierwszy raz ujrzałam to ciasto klamka zapadła, zrobię je! Ciasto co prawda czasochłonne, jednak każda warstwa warta jest czekania. Kakaowy spód który nie jest bardzo słodki doskonale wyrównuje słodycz orzechowo-waflowej bezy, której nie sposób nawet przed pieczeniem nie podjadać prosto z miski. Krem był dla mnie małym zaskoczeniem, gdyż nie spodziewałam się, że wyjdzie taki pyszny. Miękki i aromatyczny spód, chrupiące beza i rozpływający się w ustach krem wafelkowi. . Po złożeniu ciasta w całość i połączeniu każdej z warstw powstało ciasto do którego będę nieraz wracać.