Galette
1 godz. 30 min
8 porcji
Średnie
Dania główne

Galette

To jeden z najpopularniejszych francuskich wypieków, będący uproszczoną wersją kultowych tart i quiche. Galette jest aromatyczne, delikatne i chrupiące. Dodatkowego uroku dodaje ciastu swoboda jego przygotowania – ono ma wyglądać na ręcznie robione! Pamiętaj, że kruchy spód świetnie nada się jako baza do słodkich i wytrawnych wypieków. Zobacz, jak łatwo go przygotować!

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na galette?

Tak jak w przypadku klasycznych, popularnych tart, możesz wypełnić kruchy spód dowolną kompozycją składników. Przygotowując wytrawny wypiek, stwórz bazę z roztrzepanych jajek i startego sera, która zapewni ciastu odpowiednią konsystencję. Następnie dodaj pozostałe dodatki, jak wędzone mięso, orzechy, oliwki czy szpinak.

Jeśli marzy Ci się nieco cierpki deser, postaw na czekoladową galette z wiśniami. Wystarczy, że do upieczonego i przestudzonego spodu z kruchego ciasta dodasz 250 ml śmietanki 36% połączonej ze 180 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej, uprzednio rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Podgrzewając masę na małym ogniu, dodaj 7 gramów żelatyny. Gdy składniki się połączą, odstaw je do przestudzenia. Następnie kolejne 250 ml schłodzonej śmietanki 36% ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z czekoladową masą.

W kolejnym kroku zmodyfikuj nasz przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami. Schłodzoną galette pozostaw w formie. Przygotuj galaretkę wiśniową, postępując zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętaj, żeby dodać nieco mniej wody, niż zaleca producent. W ten sposób roztwór szybciej stężeje. Odstaw galaretkę na 30 minut do lodówki. Gdy zacznie się ściągać, wylej ją na ciasto. Następnie, gdy całkowicie stwardnieje, udekoruj galette 200 g wydrylowanych wiśni.

Dlaczego ciasto należy przełożyć do lodówki?

Kruche ciasto zawdzięcza swoją delikatność odpowiedniej proporcji mąki i mokrych składników. Co więcej, ciepło dłoni podnosi temperaturę masy i powoduje jej rozrzedzenie. W rezultacie ciasto klei się i uniemożliwia efektywną pracę.

Po umieszczeniu ciasta w lodówce, masło i inne płynne składniki, zaczynają tężeć. Masa jest dość twarda, ale łatwiejsza w obróbce. Niektórzy wcale nie rozwałkowują kruchego ciasta – wolą kroić je nożem albo ścierać na tarce.

Niezależnie od techniki pracy z kruchym ciastem – zawsze schłodź je w lodówce. W ten sposób nie będzie się kleić podczas rozwałkowywania i układania na blasze.

Komentarze