Liczba porcji2
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:10 min
Poziom trudności:Łatwe

Zupa krem z białą czekoladą z orzechami i migdałami – jak ją przygotować?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 150 g cukinii
  • 25 g cebuli
  • 125 ml bulionu (może być drobiowy)
  • 25 g masła
  • 50 g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 75 g czekolady białej E.Wedel
  • garść orzechów i migdałów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Przyjemność w czekoladzie na święta Wielkanoc Wedel 2020

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W małym garnku rozpuść masło.

  • 2

    Cukinię pokrój w drobną kostkę, a cebulę poszatkuj.

  • 3

    Warzywa dodaj do rozpuszczonego masła i duś do osiągnięcia miękkości.

  • 4

    Dodaj bulion, a następnie gotuj przez ok. 10 minut.

  • 5

    Zupę zmiksuj blenderem na gładką masę.

  • 6

    Dodaj śmietanę (w wersji mniej kalorycznej może to być dobrej jakości jogurt naturalny gęsty) i pokruszoną białą czekoladę.

  • 7

    Zupę dopraw do smaku odpowiednią ilością soli oraz pieprzu – zgodnie z własnymi preferencjami.

  • 8

    Doprowadź do wrzenia.

  • 9

    Krem przelej do bulionówek.

  • 10

    Zupę udekoruj posiekanymi drobno orzechami oraz płatkami migdałów.

  • 11

    Posiłek podawaj z listkiem mięty.

Oceń przepis:

Zupę krem z powyższego przepisu wykonasz z łatwością. Nie musisz mieć specjalnych umiejętności kulinarnych – wystarczy dobra i sprawdzona receptura. Postępując zgodnie ze wskazówkami, efekt pozytywnie Cię zaskoczy. Krem z cukinii z dodatkiem białej czekolady, orzechów i migdałów stanowi bowiem ciekawe doznanie. Delikatne w smaku warzywa nabierają lekkiej słodyczy, której nadaje dobrej jakości czekolada. Zwróć jednak uwagę na to, aby krem warzywny nie wyszedł zbyt słodki. Czekolada biała E.Wedel nie może tutaj dominować, a jedynie dopełniać mało wyrazisty smak cukinii. Dodatek orzechów i migdałów sprawia, że zupa jest przyjemnie chrupiąca.

Ten przepis wyróżnia nie tylko prostota przygotowania, ale również szybkość. Mając gotowy bulion drobiowy, krem przyrządzisz w zaledwie kilkanaście minut. Dzięki temu takie danie świetnie sprawdzi się nie tylko jako rodzinny obiad, ale może stać się „deską ratunku” w razie niezapowiedzianej wizyty znajomych. Chociaż z podanych proporcji przyrządzić tylko 2 porcje, zwiększając ilość składników, ugotujesz zupę w znacznie większej ilości.

Zupa krem z białą czekoladą, orzechami i migdałami to świetna propozycja na sycący posiłek. Idealnie smakuje przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, jednak znajduje swoich zwolenników podczas chłodnych wiosennych i letnich dni.  

Skorzystaj z powyższego przepisu, jeśli jesteś osobą otwartą na eksperymenty w kuchni. Krem z cukinii z dodatkiem białej czekolady, orzechów i migdałów zaskakuje wyjątkowymi smakiem. Jest to niecodzienne połączenie, w którym się rozsmakujesz i z którym nie zechcesz się rozstawać.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: