Liczba porcji4
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Średnie

Zupa krem dyniowo - kokosowo - czekoladowa zapiekana w mini cukiniach

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada Panna Cotta - 2 kawałki czekolady nadziewanej Wedel o smaku Panna Cotta
  • Czekolada gorzka - 4 kawałki czekolady gorzkiej Wedel
  • 400 g świeżej dyni
  • 100ml mleczka kokosowego
  • 4 okrągłe mini cukinie
  • płaska łyżeczka curry indyjskiego
  • sól do smaku
  • 3 szklanki wywaru drobiowego
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w niezbyt drobną kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy wywarem. Cukinię myjemy, odcinamy górę i wydrążamy środek. Miąższ ze środka dodajemy do rondelka z dynią. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż dynia zmięknie.

  • 2

    Gorącą zupę miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy curry i solą. Zagotowujemy razem.

  • 3

    Pod koniec gotowania rozpuszczamy jeszcze w naszej zupie czekoladę i dokładnie mieszamy.

  • 4

    Gorąc zupą napełniamy wcześniej przygotowane miseczki z cukinii i przykrywamy wyciętą "czapeczką". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Podajemy od razu, póki gorące.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: