Liczba porcji3
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Średnie

Zupa czekoladowa

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 100g ryżu parboiled
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 700ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • Czekolada gorzka - 100g czekolady gorzkiej Wedel
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie.

  • 2

    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić płatki migdałowe. Prażyć je aż lekko się zrumienią, mieszając w międzyczasie. Wsypać łyżkę cukru, zamieszać. Gdy cukier się rozpuści, płatki przesypać na papier do pieczenia, wystudzić.

  • 3

    Zagotować mleko z łyżką masło i szczyptą soli. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do gorącego mleka i mieszając, rozpuścić.

  • 4

    Porcje ryżu rozłożyć na talerzach, zalać gorącą zupą czekoladową i posypać płatkami.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Agnieszka Wierzbicka 1 marca 2016 09:03
    To było moje pierwsze podejście do zupki czekoladowej i na pewno nie ostatnie. Pyszna, nie za słodka, mocno czekoladowa. Idealna.