Przygotować zaczyn z drożdzy
Do miski wsypać mąkę, sól, cynamon, skórkę z pomarańczy, mus dyniowy. Rozpuścić i przestudzić 50 g masła, dodać do miski. Utrzeć 3 żółtka z cukrem, dodać do miski.
Do miski wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Odstawić na 40 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kszałt kwadratu. na 1/3 częsci rozłożyć masło i zawinąć boki do środka. Rozłożyć pozostałą część masła na cieście i rozwalkować. W razie problemów wyszukac instrukcję robienia ciasta półfrancuskiego w internecie ;-)
Z wyrobionego i rozwałkowanego na o grubność ok. 1 cm ciasta wyciąć 8 kółek. W 4 z nich wyciąć w środku mniejsze kółka. Powstałe "oponki" nakładamy na wycięte 4 kółka - robimy miseczki. Gotowe miseczki piec 12 min w temp. 200 stopni. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Miseczki się pieką, robimy zupę. Rozgrzać mleko w garnku i wrzucić połamaną na małe kostki czekoladę i kakao. Żółtko utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej - uwaga, żeby się nie ścięło. Utarte żółtko wlewamy cienkim strumieniem do zupy, cały czas ją mieszając. Nie dopuścić do ścięcia się żółtka.
Wyjąć upieczone bułeczki, przełożyć na talerzyki. Wlać gorącą zupę do bułeczek. Delektować się harmonią pomarańczy i czekolady w połączeniu z ciastem półfrancuskim... Smacznego!
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: