Liczba porcji4
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

Zupa czekoladowa w aromatycznej miseczce z ciasta półfrancuskiego

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • mąka pszenna 500 g
  • mleko 0.25 szkl
  • masło 150 g
  • zółtko jaja 3
  • drożdże 25 g
  • szczypta soli
  • brązowy cukier 120 g
  • kubek mleka 250 ml
  • czekolada gorzka Wedel 50 g
  • kakao Wedel 2 łyżki
  • zółtko jaja 1
  • cukier 1 łyżka
  • mus dyniowy 0.5 szklanki
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • cynamon mielony 0.5 łyżeczki
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Przygotować zaczyn z drożdzy

  • 2

    Do miski wsypać mąkę, sól, cynamon, skórkę z pomarańczy, mus dyniowy. Rozpuścić i przestudzić 50 g masła, dodać do miski. Utrzeć 3 żółtka z cukrem, dodać do miski.

  • 3

    Do miski wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Odstawić na 40 min do wyrośnięcia.

  • 4

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kszałt kwadratu. na 1/3 częsci rozłożyć masło i zawinąć boki do środka. Rozłożyć pozostałą część masła na cieście i rozwalkować. W razie problemów wyszukac instrukcję robienia ciasta półfrancuskiego w internecie ;-)

  • 5

    Z wyrobionego i rozwałkowanego na o grubność ok. 1 cm ciasta wyciąć 8 kółek. W 4 z nich wyciąć w środku mniejsze kółka. Powstałe "oponki" nakładamy na wycięte 4 kółka - robimy miseczki. Gotowe miseczki piec 12 min w temp. 200 stopni. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

  • 6

    Miseczki się pieką, robimy zupę. Rozgrzać mleko w garnku i wrzucić połamaną na małe kostki czekoladę i kakao. Żółtko utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej - uwaga, żeby się nie ścięło. Utarte żółtko wlewamy cienkim strumieniem do zupy, cały czas ją mieszając. Nie dopuścić do ścięcia się żółtka.

  • 7

    Wyjąć upieczone bułeczki, przełożyć na talerzyki. Wlać gorącą zupę do bułeczek. Delektować się harmonią pomarańczy i czekolady w połączeniu z ciastem półfrancuskim... Smacznego!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: