Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 40 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

Wilgotne ciasto czekoladowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada mleczna - 1 tabliczka Czekolady Mlecznej E. Wedel
  • Kakao - 3/4 szklanki prawdziwego kakao E. Wedel
  • 220 g masła
  • 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 140 g dżemu wiśniowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W garnuszku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, tabliczkę czekolady E. Wedel, kakao i kawę. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

  • 2

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy jajka, ostudzoną masę czekoladową, jogurt naturalny i przy pomocy miksera łączymy ze sobą wszystkie składniki. Na końcu dodajemy dżem wiśniowy i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

  • 3

    Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem i przelewamy do niej naszą masę.

  • 4

    Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 60 min (do tzw. suchego patyczka)

  • 5

    Po wyjęciu ciasta z piekarnika dekorujemy je cukrem pudrem lub polewą czekoladową (Rozpuszczamy w kąpieli wodnej Czekoladę Gorzką E. Wedel, dodajemy trochę dżemu wiśniowego i 125 ml śmietanki kremówki 36%. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i polewamy nasze ciasto.).

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Balbina Brulińska 13 marca 2016 22:18
    To ciasto mocno czekoladowe - niejednemu łasuchowi zawróci w głowie. Czuć w nim smak świeżo parzonej kawy, przy nim na dalszy tor schodzą inne potrawy. Smak ma intensywny, wyrazisty, przy nim rozjaśni się poranek mglisty. Moc kawy, kakao i czekolady w nim króluje, każdy się w nim rozsmakuje. Kto go spróbuje, ten na pewno nie pożałuje. Dżem wiśniowy smak zrównoważy i zmysły twoje rozkojarzy. Szybko się piecze, szybko szykuje, a koneserom łakoci wybornie zasmakuje.
  • Leokadia Bryndza 1 marca 2016 14:00
    Postanowiłam przygotować ciasto czekoladowe polane czekoladą od wedla. Wyszło pyszne delikatne, wilgotne i przepyszne;) Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję i cała moja rodzinka bedzie zajadać się ciastem.