Liczba porcji5
Łączny czas:50 min
Przygotowanie:50 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Średnie

Wegańskie chilli „con carne”

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 300g (1opakowanie) kaszy bulgur
  • 300g czerwonej fasoli w puszce
  • 50g zielonego groszku
  • 300g pomidorów w puszce
  • 2-3 ostre papryczki
  • 3 małe słodkie papryki
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek imbiru
  • 50g cukru
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • oregano
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę, ostre papryczki i imbir. Dodać kaszę bulgur i chwilę podprażyć.

  • 2

    Zalać bulionem do wysokości zawartości patelni i gotować od czasu do czasu mieszając. Gdy kasza wchłonie bulion dolewać partiami i nadal mieszać.

  • 3

    Gdy kasza będzie prawie ugotowana dodać pomidory, papryczki , przyprawy, Kakao ciemne z Ghany E.Wedel a na koniec groszek zielony. Podawać od razu po ugotowaniu.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Marta Serafin 13 marca 2016 13:45
    Swój przepis trochę zmodyfikowałam. Kaszę bulgur zastąpiłam pęczakiem; dodałam też "swoje" warzywa - cukinię, paprykę i pieczarki. Czekolada Wedel wspaniale podrasowała moje danie :D
  • Magdalena Trafalska 12 marca 2016 22:35
    Danie dla osób lubiących oryginalne smaki. Wyraźnie wyczuwalne gorzkie kakao nietypowo działa w połączeniu z kaszą i warzywami. Wegańskie chilli "con carne" udowadnia, że obiad bez mięsa wcale nie musi być nudny i niesmaczny. To sycące i pełnowartościowe danie - czego chcieć więcej?
  • Marcin Babło 12 marca 2016 20:27
    Bardzo rozgrzewające danie, idealne na chłodny deszczowy dzień. Imbir i papryczki chili - im więcej dodamy tym bardziej palić będzie. Kasza bulgur i mnóstwo warzyw - świetne połączenie! Kakao nadaje piękny kolor i ostatni szlif tej potrawie.
  • Ewelina Rogula 6 marca 2016 19:49
    Nigdy nie przypuszczałabym, że kasza i kakao to dobre połączenie. Mimo to zdecydowałam się na wypróbowanie przepisu na Wegańskie chili „con carne”. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył – mnie, osobę, która nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, a kakao stosuje tylko do wypieku ciast. Przechodząc do potrawy – jest to bardzo udane połączenie kaszy z podsmażonymi, a następnie uduszonymi warzywami. Dodatek pomidorów z puszki sprawia, że potrawa nabiera lekko kwaskowaty posmak, który delikatnie łagodzi dodanie odrobiny cukru. Dodatek papryczki chilli sprawia, że potrawa zyskuje tzw. „pazur” – ostrość, którą można dostosować do własnych upodobań smakowych poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości ostrej papryczki. Wykończenie potrawy - kakao, które całości nadaje bardzo ciekawy, niespotykany i niepowtarzalny smak. Podsumowując – jest to danie godne wypróbowania – pożywne, zdrowe i smaczne. Idealne dla kulinarnych poszukiwaczy smaku.