Liczba porcji4
Łączny czas:5 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:240 min
Poziom trudności:Trudne

Wedlowskie semi freddo

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • owoce
  • 1 laska wanilii
  • 50 g białego cukru
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 5 żółtek
  • 50 g czekolady białej E.Wedel
  • 50 g czekolady gorzkiej E. Wedel
  • 1 opakowanie ciastek Amerykanki E. Wedel
  • 2 opakowania sezamków Aha! E.Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę. Do masy zetrzeć oba rodzaje czekolady E.Wedel.

  • 2

    Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Sezamki Aha! E.Wedel rozdrobnić, ciastka Amerykanki E.Wedel pokruszyć na małe kawałki i razem z sezamkami dodać do masy.

  • 3

    Masę bardzo delikatnie wymieszać i przelać do naczynia, w którym będzie mrożona. Semi freddo serwować przybrane owocami. Można polać sosem z rozpuszczonej czekolady gorzkiej E.Wedel.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Dorota Niedziela 13 marca 2016 19:52
    Semi freddo - deser na wyjątkowe okazje i zwykłe bez okazje. Łatwa i szybka w przygotowaniu alternatywa dla ciasta i lodów. Wedlowskiemu semi freddo trudno się oprzeć. Jest . . . hmmmmm boski. W okamgnieniu zdobywa serca wielbicieli zimnych słodkości. W waniliowej bazie jajeczno-śmietankowej ukryte są smaczne, chrupiące niespodzianki : pokruszone sezamki, ciasteczka amerykanki i czekolada (wykorzystałam karmelową i gorzką). Dopełnienie deseru stanowią owoce. Wyżyny smaku semi freddo osiągniemy, gdy na pół godziny przed serwowaniem przeniesiemy go z zamrażarki do lodówki. Będzie wtedy - dosłownie i w przenośni rozpływał się w ustach.
  • Dorota Niedziela 13 marca 2016 16:21
    Semi freddo - deser na wyjątkowe okazje i zwykłe bez okazje. Łatwa i szybka przygotowaniu alternatywa dla ciasta i lodów. Wedlowskiemu semi freddo trudno się oprzeć. Jest . . . hmmmmm boski. W okamgnieniu zdobywa serca wielbicieli zimnych słodkości. W waniliowej bazie jajeczno-śmietankowej ukryte są smaczne, chrupiące niespodzianki : pokruszone sezamki, ciasteczka amerykanki i czekolada (wykorzystałam karmelową i gorzką). Dopełnienie deseru stanowią owoce. Wyżyny smaku semi freddo osiągniemy, gdy na pół godziny przed serwowaniem przeniesiemy go z zamrażarki do lodówki. Będzie wtedy - dosłownie i w przenośni rozpływał się w ustach.
  • Ilona Skrabel 11 marca 2016 20:56
    Wedlowskie semi freddo to poezja pyszności. Uwodzi aksamitną konsystencją i delikatnym waniliowo-śmietankowym smakiem. I co dla niektórych ważne, nie jest zbyt słodki. Pokruszone wedlowskie sezamki i ciasteczka amerykanki doskonale podkreślają smak deseru. Jest on łatwy w przygotowaniu i bardzo efektowny. Potarta biała i ciemna czekolada dodają mu niebanalnego smaku. Wedlowskie semi freddo najlepiej smakuje z truskawkami i bezami domowego wypieku. Wszystkie składniki tworzą fantastyczne połączenie. Deser ten polecam na specjalne okazje.
  • Paweł Ciepiela 9 marca 2016 22:09
    Wedlowskie semi freddo w wersji mini, które przygotowałem z okazji Dnia Kobiet. Głęboko zamrożone, jednak o aksamitnej konsystencji, zatapiając się w pierwszej łyżeczce semi freddo czuć wyraźną nutę czekolady, orzechów, miodu. Podałem je w towarzystwie truskawkowej kosteczki, z listkiem mięty, która zawsze dobrze komponuje się z deserami. Efekt ? Trzy zaskoczone twarze, z ogromnym uśmiechem, trzech najważniejszych Kobiet w moim życiu. Chciałem więc zachować w tajemnicy fakt, że to od Wedla, zdradziły mnie jednak ich ulubione Amerykanki i czekolada... Dziękuję za ten przepis, łatwe wykonanie, wyjątkowy smak.