Liczba porcji9
Łączny czas:55 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Średnie

Wedlowskie masło orzechowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada gorzka - tabliczka Czekolady Gorzkiej E.Wedel
  • szklanka orzechów laskowych (bez łupiny)
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego
  • 3/4 szklanki mleka sojowego lub krowiego
  • szczypta soli
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Orzechy przełożyć do nagrzanego do 150ᵒC piekarnika i piec ok. 15 minut, aż skórka orzechów popęka i lekko się podprażą.

  • 2

    Przestygnięte orzechy przełożyć na ściereczkę lub papierowy ręcznik i pocierać do momentu, aż uda się usunąć większość brązowych skórek.

  • 3

    Przełożyć orzechy do blendera i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • 4

    Mleko podgrzać w metalowym garnuszku, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz miód. Całość mieszać do momentu roztopienia czekolady.

  • 5

    Do zmiksowanych orzechów dodać rozpuszczoną w mleku czekoladę, szczyptę soli oraz olej i zmiksować na gładki krem

  • 6

    Przełożyć do słoiczka i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: