Liczba porcji4
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:10 min
Poziom trudności:Średnie

Wedlowskie chmurki

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Chałwa Królewska - 150g Chałwy Królewskiej Wedel o smaku waniliowym
  • 200g twarogu półtłustego
  • 50 g rodzynek
  • 400g mąki pszennej
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 jajko
  • Ok.100g owoców – porzeczka, jagoda
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Twaróg i chałwę Wedel rozgnieść widelcem, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Rodzynki namoczyć we wrzątku, gdy zmiękną lekko odcisnąć. Połączyć z masą twarogową.

  • 2

    Porzeczki i jagody zmiksować z miodem.

  • 3

    Z mąki, jajka, wody i soli wyrobić ciasto. Rozwałkować je dość cienko i wykrawać foremką. Na połowie wyciętych „chmurek” ułożyć farsz. Przykryć drugą „chmurką” i dokładnie zlepić brzegi.

  • 4

    Gotować w lekko osolonej wodzie ok.7 minut. Podawać z sosem z czerwonej porzeczki i jagód.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: