Liczba porcji10
Łączny czas:1 godz. 20 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

Wargorrowy Murzynek :)

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady Wedel
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 100 ml mleka
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki konfitury żurawinowej
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W rondelku roztopić masło z mlekiem, cukrem i połamaną na kawałeczki czekoladą.

  • 2

    Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • 3

    Gdy czekoladowa masa będzie rozpuszczona, przestudzić.

  • 4

    Do przestudzonej czekoladowej masy dodać żółtka, a biała ubić na sztywno. Wymieszać masę z żółtkami.

  • 5

    Do masy z żółtkami dodać łyżkę ubitej piany z białek, wymieszać i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

  • 6

    Na końcu dodać resztę piany z białek i konfiturę z żurawiny.

  • 7

    Wyłożyć do foremki (na babkę) i piec 60 min. w 180 stopniach C.

  • 8

    Gotowego Wargorrowego Murzynka można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

  • 9

    Zajadać np. z ciepłym mleczkiem :)

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Angelika Kiesiak 7 marca 2016 10:38
    Mocno czekoladowy murzynek wedlowy.
  • Angelika Kiesiak 6 marca 2016 15:47
    Mocno czekoladowy wedlowski murzynek. Na słodkie popołudnia.