Liczba porcji4
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:50 min
Poziom trudności:Średnie

Wargorrowy krem z dyni z czekoladowym wkładem z kaszy manny

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady E.Wedel
  • 2 czubate łyżki ekstra ciemnego kakao z Ghany E.Wedel
  • 1 dorodna dynia piżmowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połówka dużej cebuli lub 1 mała
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, imbir mielony
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Do garnka wlewam litr wody, gotuję. Zestawiam z gazu i bardzo cienkim strumieniem (cały czas mieszając wsypuję kaszę mannę. Jeśli wsypiesz ją zbyt szybko utworzą się nieapetyczne grudki. Dodaję łyżkę masła, kakao oraz pokruszoną gorzką czekoladę i ponownie stawiam garnek na gazie. Gotuję ciągle mieszając jeszcze 5 minut, aby kasza całkiem zmiękła.

  • 2

    Gorącą masę wylewam do płaskiego pojemnika (może być talerz), ale wcześniej przepłukuję go zimną wodą, aby masa ładnie odeszła od spodu. Odstawiam do całkowitego wystudzenia i stężenia masy (około godziny).

  • 3

    Dynię, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam i podsmażam na maśle na złoty kolor.

  • 4

    Pokrojone warzywa wrzucam do garnka z wodą (wody nie może być zbyt dużo, ale ma przykrywać warzywa) i z łyżką masła gotuję, aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą, pieprzem i mielonym imbirem. Na końcu miksuję blenderem na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dolewam trochę wrzątku i zagotowuję ponownie. Jeśli zbyt rzadki gotuję jeszcze chwilę, aby nadmiar wody odparował.

  • 5

    Wystudzoną masę z kaszy manny kroję na mniejsze kluseczki. Układam na talerzu, zalewam kremem z dyni. Czyżbym pod maską widziała uśmiech na twarzy Wargorra?

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Mateusz Szczepanik 19 lutego 2016 15:19
    Testowe zgłoszenie z numerem karty PAYBACK 3333333333