Do garnka wlewam litr wody, gotuję. Zestawiam z gazu i bardzo cienkim strumieniem (cały czas mieszając wsypuję kaszę mannę. Jeśli wsypiesz ją zbyt szybko utworzą się nieapetyczne grudki. Dodaję łyżkę masła, kakao oraz pokruszoną gorzką czekoladę i ponownie stawiam garnek na gazie. Gotuję ciągle mieszając jeszcze 5 minut, aby kasza całkiem zmiękła.
Gorącą masę wylewam do płaskiego pojemnika (może być talerz), ale wcześniej przepłukuję go zimną wodą, aby masa ładnie odeszła od spodu. Odstawiam do całkowitego wystudzenia i stężenia masy (około godziny).
Dynię, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam i podsmażam na maśle na złoty kolor.
Pokrojone warzywa wrzucam do garnka z wodą (wody nie może być zbyt dużo, ale ma przykrywać warzywa) i z łyżką masła gotuję, aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą, pieprzem i mielonym imbirem. Na końcu miksuję blenderem na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dolewam trochę wrzątku i zagotowuję ponownie. Jeśli zbyt rzadki gotuję jeszcze chwilę, aby nadmiar wody odparował.
Wystudzoną masę z kaszy manny kroję na mniejsze kluseczki. Układam na talerzu, zalewam kremem z dyni. Czyżbym pod maską widziała uśmiech na twarzy Wargorra?
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: