Liczba porcji7
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:120 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Trudne

Vege Burgery z buraka

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sos sojowy do smaku
  • olej roślinny
  • sól, pieprz
  • 100g mieszanych ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni)
  • 200g kaszy jaglanej
  • 10g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1op Sezamków Wedel
  • mały pęczek natki pietruszki
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 biała cebula
  • 3 marchewki
  • 3 małe buraki ugotowane
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Kaszę jaglaną dobrze wypłukać, ugotować, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i wystudzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Surową marchewkę i wcześniej ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać w misce dodając kakao.

  • 2

    Dodać pokruszone sezamki, mieszankę ziaren, mąkę, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem sojowym do smaku.

  • 3

    Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i smażyć na oleju aż będą rumiane. Podawać od razu po usmażeniu z bułkami do burgerów lub razowym pieczywem.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Joanna Stachoń 13 marca 2016 12:38
    Jestem Mamą i jak każda Mama chcę aby moja kuchnia była smaczna i zdrowa. Vege Burger to prawdziwy "Przemytnik" witamin o niewinnym i zachęcającym wyglądzie Burgera. Sycąca kasza jaglana, słodycz buraka i marchewki wzmocniona chrupiącym sezamem i aromatem kakao Wedel ukryte w chrupiącej bułeczce komponują danie proste, lecz niebanalne w smaku. Kto może być lepszym krytykiem kulinarnym niż 3 letnie dziecko. Gdy mówi: "Pyszne" to takie jest.
  • Agnieszka Ostrowska 12 marca 2016 22:42
    Świetnym pomysłem na skrócenie czasu przygotowania potrawy jest kupienie już ugotowanych i startych buraczków :) Przepis - Pycha!
  • Katarzyna Piekarczyk 12 marca 2016 00:09
    Nic nie smakuje tak jak spełnianie marzeń. W zeszłym roku udało mi się zrealizować jedno z tych najskrytszych i najdłużej pielęgnowanych - po kilku latach oczekiwań, pragnień i planów, wreszcie dotarłam na najmniejszy kontynent świata. Australia mnie oczarowała i kompletnie straciłam dla niej głowę. Od wyprawy minęło kilka miesięcy. Pozostały setki zdjęć i wspomnienia - nie tylko miejsc, ale również zapachów i smaków. Australia pachnie oszałamiająco, wszędzie unosi się upajająca woń eukaliptusa. A jak smakuje? Australijczycy uwielbiają buraki. Można je skosztować niemal w każdej formie. Ponadto, to naród bardzo towarzyski, który lubi spędzać wspólnie czas przy barbecue. A czy jest coś lepszego niż świeżo wysmażony burger prosto z grilla? Przepis na vege burgery pozwolił mi połączyć dwie rzeczy, które kojarzę z ukochanym krajem. Chrupiącą bułkę posmarowałam sosem jogurtowo-musztardowym, dodałam rukolę, ser kozi i burgera przygotowanego na patelni grillowej - smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Nie tylko zyskałam cenny przepis do mojej kolekcji, ale zmysłami udało mi się przenieść daleko, w odległy zakątek ziemi... aż na drugi jej koniec.
  • Marta Wąsik 11 marca 2016 19:49
    Postanowiłam odczarować buraczki, za którymi nie przepadałam i.... udało mi się ! Przepyszne, mięciutkie, aromatyczne burgery wprawiły mnie w nieudawany zachwyt. Chrupiące ziarno, słodycz sezamków i buraków a do tego lekka sałata i jeszcze ciepła bułeczka z pobliskiej piekarni sprawiły, że moje podniebienie oszalało ! Polecam wszystkim, nawet tym którzy za warzywami nie przepadają, dajcie się zaskoczyć ! :)
  • Marta Wąsik 11 marca 2016 19:47
    Postanowiłam odczarować buraczki, za którymi nie przepadałam i.... udało mi się ! Przepyszne, mięciutkie, aromatyczne burgery wprawiły mnie w nieudawany zachwyt. Chrupiące ziarno, słodycz sezamków i buraków a do tego lekka sałata i jeszcze ciepła bułeczka z pobliskiej piekarni sprawiły, że moje podniebienie oszalało ! Polecam wszystkim, nawet tym którzy za warzywami nie przepadają, dajcie się zaskoczyć ! :)
  • Wojciech Mirek 11 marca 2016 00:10
    Przyznam się od razu, że marny ze mnie kucharz, zawsze idę na łatwiznę i sięgam po gotowe dania. Tym razem postanowiłem zrobić niespodziankę mojej dziewczynie i przygotować coś samodzielnie. Wypadło na Vege Burgery. Dodałem jeszcze pomidorka, sosik i serek. Dziewczyna była tak zachwycona, że zjadła dwa burgery. Byłem z siebie dumny :)
  • Olga Macura 10 marca 2016 20:29
    Co za smak...przepyszne! Wegańskich burgerów nigdy nie jadłam, ale ten przepis zachęcił mnie do ich wypróbowania. Burgery są świetne w smaku, a ich składniki przyciągają wszystkich smakoszy zdrowego żywienia. Na temat zalet odżywczych kaszy, buraka i marchewki nie trzeba chyba nikogo rozsądnego przekonywać. Smak burgerów wzbogacają ziarna słonecznika, pestki dyni i pokruszone chrupiące sezamki AHA Wedel. Dodatek kakao wzmacnia smak i aromat tej potrawy. Do swoich burgerów zdecydowałam dodać jeszcze 4 ząbki czosnku, szczyptę pieprzu cayenne i 1 kopiatą łyżeczkę musztardy francuskiej. Tak naprawdę te burgery są bardzo elastyczne i każdy może doprawić je po swojemu. Po uformowaniu kotlecików piekłam je w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aby było jeszcze zdrowiej. Na kolację były burgery w bułce, a na drugi dzień na obiad podałam burgery z sałatką. Myślę, że wariacji na temat sposobu podania tych burgerów może być wiele – warto poeksperymentować. Vege burgery poza absolutnie doskonałym smakiem, znakomicie prezentują się na talerzu. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale efekt jest warty ich wykonania. Wypróbujcie, a nie zawiedziecie się.
  • Katarzyna Kołątaj 8 marca 2016 21:21
    Na początek może się przyznam, że rzadko gotuję i nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. W moim domu głównie gotuje moja mama i robi to dużo lepiej ode mnie. Ale zobaczyłam zdjęcie "Vege Burgerów z buraka" i stwierdziłam, że może nie jest to takie skomplikowane i coś wreszcie zrobię, a co najważniejsze będzie to zdatne do zjedzenia. Właśnie dzisiaj na obiad zrobiłam to danie dla całej mojej rodziny. Nikt się nie zatruł, wszyscy żyją, także się udało! :) A tak na serio Vege Burgery wyszły naprawdę smaczne. Najbardziej wyczuwalnym smakiem było kakao i sezamki, które całkowicie zmieniły smak Vege kotlecików, sezamki dodały takiej jakby słodkości. Najlepsze jest to, że masa po wsypaniu wszystkich składników wyglądała jak typowe mielone na kotlety. Duży efekt zrobiło dodanie pokrojonej natki pietruszki, która wzbogaciła wygląd Vege kotlecików. Serdecznie polecam Wszystkim, aby spróbowali Vege Burgerów, bo oprócz tego, że są pyszne to w dodatku mają w sobie wiele witamin. :) Oczywiście był również deser, który umieściłam na zdjęciu- jest to moja ulubiona czekolada … mleczna toffi. :)
  • Katarzyna Kołątaj 8 marca 2016 21:19
    Na początek może się przyznam, że rzadko gotuję i nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. W moim domu głównie gotuje moja mama i robi to dużo lepiej ode mnie. Ale zobaczyłam zdjęcie "Vege Burgerów z buraka" i stwierdziłam, że może nie jest to takie skomplikowane i coś wreszcie zrobię, a co najważniejsze będzie to zdatne do zjedzenia. Właśnie dzisiaj na obiad zrobiłam to danie dla całej mojej rodziny. Nikt się nie zatruł, wszyscy żyją, także się udało! :) A tak na serio Vege Burgery wyszły naprawdę smaczne. Najbardziej wyczuwalnym smakiem było kakao i sezamki, które całkowicie zmieniły smak Vege kotlecików, sezamki dodały takiej jakby słodkości. Najlepsze jest to, że masa po wsypaniu wszystkich składników wyglądała jak typowe mielone na kotlety. Duży efekt zrobiło dodanie pokrojonej natki pietruszki, która wzbogaciła wygląd Vege kotlecików. Serdecznie polecam Wszystkim, aby spróbowali Vege Burgerów, bo oprócz tego, że są pyszne to w dodatku mają w sobie wiele witamin. :) Oczywiście był również deser, który umieściłam na zdjęciu- jest to moja ulubiona czekolada … mleczna toffi. :)
  • Agnieszka Ostrowska 7 marca 2016 22:00
    Przepis bardzo pyszny! Porcja starczyła na zaspokojenie głodu całej rodziny:) Nawet najdoskonalsze przepisy można smacznie modyfikować, dla tego do vege burgerów dodałam warzywa oraz ser, a bułkę posmarowałam wewnątrz sosem jogurtowym. :)
  • Klaudia Wichowska 6 marca 2016 22:15
    W mojej kuchni zaczęło delikatnie wiać nudą, więc postanowiłam spróbować czegoś zupełnie innego. Postawiłam na testowanie z Wedlem, aby po raz pierwszy dodać do potrawy moje ulubione łakocie. Nie rozczarowałam się! Muszę też przyznać, że od dziś nigdy więcej nie nazwę się mięsożercą! Po kakaowo-sezamkowo-warzywnych burgerach, którymi zajadałam się z rodziną i przyjaciółmi czuję się pełna lekka i najedzona! Wykonanie dania według przepisu nie sprawia żadnych trudności, a satysfakcja przy spożywaniu nie ma sobie równych! Jutro próbujemy kolejny przepis!
  • Dagmara Drzewicz 27 lutego 2016 17:36
    Nazwałam moje wege burgery - AHA ! Burgerami. Nie tylko dlatego, że jednym ze składników są AHA Sezamki, ale dlatego, iż nie przypuszczałam, że połączenie jaglanki, buraczków, sezamu i kakao - da tak wyśmienity efekt. Już po pierwszym kęsie zrozumiałam zamysł autora przepisu i westchnęłam AHA .... Pyszne !
  • Irena Abramowicz 27 lutego 2016 00:43
    Vege Burgery z buraka to wspaniała alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Gdy zobaczyłam ten przepis postanowiłam na 1 dzień dzień stać się weganką. Obawiałam się, że jedząc tylko produkty pochodzenia roślinnego będę cały czas odczuwała głód i nie dostarczę organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jak się okazało byłam w błędzie, ponieważ "Vege burgery z buraka" są sycące, zdrowe, pięknie wyglądają i doskonale smakują. (+)Może w smaku nie przypominają tradycyjnego mięsa, ale są naprawdę bardzo smaczne i godne polecania każdemu, kto przykłada uwagę do racjonalnego odżywiania się, bowiem te danie to prawdziwa skarbnica składników mineralnych! Buraki to doskonałe źródło cennych dla zdrowia witamin, kasza jaglana dostarczy nam żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, sezam i pestki dyni to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kakao dostarczy nam sporej dawki magnezu, a natka pietruszki witaminę C. Kakao Wedel i buraki nadają burgerom pięknego, intensywnego koloru, co dodatkowo zachęca do konsumpcji. Zapach unoszący się podczas smażenia jest wyjątkowy i nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. (-)W przepisie zabrakło mi informacji ile mąki mam dodać.Na początek wsypałam do masy 3 łyżki,ale okazało się zbyt mało,bo kotlety rozwalały się podczas smażenia. Przy zwiększeniu 2-3 krotnym uzyskałam pożądany efekt. Podsumowanie: Kotlety możemy jeść z pieczywem, jako zamiennik tradycyjnej porcji mięsnej do obiadu, z surówką, na ciepło, na zimno, można zabrać je na wycieczkę, do pojemniczka do szkoły lub pokroić na ćwiartki i podawać jako przystawka z dipem czosnkowym. Jeden produkt, a wiele możliwości i zalet. Vege burgery z pewnością zagoszczą w moim jadłospisie na dłużej :)
  • Grażyna Mikołowska 23 lutego 2016 11:51
    Vege-Burgery wyglądają jak czerwone rasowe mięso a w rzeczywistości są bardzo Vege ;) Buraki sprawiają ,że burgery są delikatne w smaku , chrupiące dzięki sezamkom i mieszance ziaren. Znajduje się w nich również kasza jaglana , która jest jak najbardziej na czasie i świetnie sprawdza się w roli Vege-Burgera z burakiem;) Nie tylko pyszne i zdrowe ale również FIT danie .
  • Mateusz Szczepanik 19 lutego 2016 14:19
    Testowy udział w konkursie. Numer karty 1111111111