Liczba porcji4
Łączny czas:4 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:180 min
Poziom trudności:Trudne

Trufle z sera blue i gorzkiej czekolady na sałatce z gruszki

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • mięta
  • ocet jabłkowy
  • cukier biały lub trzcinowy lub jasny miód
  • olej rzepakowy (lub delikatna oliwa)
  • 1 gruszka
  • mieszane orzechy
  • Kakao ciemne E.Wedel do obtaczania
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 80 g sera blue
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady E.Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Śmietankę podgrzać z jedną łyżką cukru. Zagotować. Zdjąć z kuchenki i dodać połamaną gorzką czekoladę E.Wedel, masło i ser blue. Wymieszać do uzyskania prawie jednolitej konsystencji.

  • 2

    Gotową masę przelać do płytkiego naczynia i wstawić do stężenia w lodówce. Gruszkę pokroić w cieniutkie płatki. Z oleju, octu i cukru przygotować dressing. Plastry gruszki ułożyć na talerzu i skropić dressingiem. Posypać pokruszonymi orzechami.

  • 3

    Z zimnej masy czekoladowej formować kulki i obtaczać w kakao. Układać na sałatce gruszkowej. Ozdobić liskami mięty. Wstawić do lodówki na 180 minut.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Ewa Zych 13 marca 2016 18:06
    Trufle z sera blue i gorzkiej czekolady na sałatce z gruszki- zastanawiacie się, czy to w ogólne jest jadalne? Spróbujcie, a nie będziecie chcieli jeść nic innego! Ponadczasowe połączenie aromatu i smaku ciemnej czekolady, kakao i wytrawnego sera blue. Całość dopełnia świeża, soczysta gruszka, chrupiące orzechy laskowe i orzeźwiająca mięta. Zapewniam, że trufle zachwycą najbardziej wysublimowane podniebienia.