Liczba porcji6
Łączny czas:5 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:240 min
Poziom trudności:Trudne

Trufle czekoladowe z pasztetu z gęsich wątróbek

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Fenkuł i cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju, dodać podroby i smażyć aż się zrumienią. Podlać odrobiną wody i piec pod przykryciem w piekarniku w 160 stopniach C około półtorej godziny. Śliwki suszone pokroić na kawałki i wrzucić do gotującej się brandy, gdy wchłoną cały płyn dodać do upieczonych podrobów. Wszystko zemleć w maszynce o drobnych oczkach. Dodać jajko, doprawić i wymieszać. Formować małe kulki. Piec je w 180 stopniach C 7-10 minut z termoobiegiem. Ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę i dodać łyżeczkę masła.

  • 2

    Zanurzyć ostudzone kulki z pasztetu w czekoladzie i odstawić na papierze do pieczenia albo na specjalnej kratce w lodówce do stężenia.

  • 3

    Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć z winem i łyżką miodu. Gruszkę pokroić w plasterki i skarmelizować z łyżką miodu i odrobiną wody. Na talerzu ułożyć cebulę i plasterki gruszki, dodać trufle.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: